Субота, 27 Липня 2024 р.
1 Лютого 2024

«МИ ВІДЧИНЯЄМО ВСІМ, ХТО СТУКАЄ!»

Такими словами 25 січня розпочалася презентація «Пункту реабілітації», створеного за підтримки Кам’янець-Подільської міської організації Товариства Чер­воного Хреста України на базі відділення реабілітації КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня».
Місце відновлення, повернення сили, збагачення знань про власне тіло, місце віри у власне здоров’я – пункт покликаний допомагати пацієнтам повертатися до звичного життя після травм різних ступенів важкості. Проєкт особ­ливо актуально відгукується в сучасних реаліях війни, коли не сотні й навіть не тисячі, а десятки тисяч українців потребують реабілітації.

Є потреба – реагуємо, та й узагалі ми відчиняємо всім, хто стукає, працюємо з усіма, хто готовий і прагне співпраці, – ка­же голова міської організації ТЧХУ Ігор ЗЕМСКОВ. – Так і з проєктом «Пункту реабілітації» – громада потребувала безкоштовних медичних реабілітаційних послуг, особливо для осіб з фізичними, неврологічними порушеннями та порушеннями опорно-­рухового апарату, хворих із наслідками інсультів та інших. Так, за фінансової підтримки Данського Червоного Хреста ми втілили цей проєкт. Його вартість склала 334 540 грн.

Сума чимала, але й техніка, яку було закуплено на ці кошти, вражає: силова станція (тренажер для відновлення функцій опорно-рухового апарату), електромагнітний го­ризонтальний велотренажер (для людей із неврологічними проблемами, для відновлення пацієнтів після інсульту і паралічу, переломів нижніх кінцівок, із патологіями суглобів і хребта тощо), бігова доріжка, тренажерно-підвісна кабіна (для нормалізації тонусу м’язів, збільшення їх сили, поліпшення та розвитку координації рухів), бруси, еластичні та трубчасті еспандери (приладдя для відновлення рухової
активності й сили, для реабі­літації після травм і при лікуванні остеохондрозу, радикуліту та після травм), гребний магнітний тренажер (сприяє збільшенню гнучкості суглобів), степпер (для реабілітації нижніх кінцівок) тощо. Після вітальних слів та ознайомлення із технічними потужностями реабілітаційного пункту присутніх запросили поспілкуватися із пацієнтами, їх тут нині 13.

– Від Червоного Хреста отримали і гарну гуманітарну допомогу – ковдри, обігрівачі, піч, мікрохвильові печі, ліжка, продукти і чимало іншого, – розповідає завідувач відділення реабілітації Олександр ТРОНЧУК. – Добре працювати, коли всі на своїх місцях і всі за­цікавлені. Ось гляньте – наш лікар-­реабілітолог власноруч змайстрував бізі-борд, щоб пацієнти (особ­ливо з неврологічними проблемами) відновлювали дрібну мотори­ку. А ось тут ми зробили поле для настільного тенісу, в нас у нього грають навіть жінки після інсульту, які боялися, що взагалі на ноги не стануть. А ось у цій палаті реабілітується юна дівчинка, яка недавно потрапила у ДТП, ми надали їй можливість перебувати тут разом із батьками, оскільки їй поки важко самостійно піклуватися про себе. Коли вона сюди потрапила, то ми зрозуміли, що потребуємо ще й мінібібліотеки, адже дівчина дуже полюбляє читати, що для сучасних підлітків не притаманно (сміється). Скажу відверто, я того ж дня з дозволу власних дітей приніс усю домашню підліткову літературу сюди, щоб наша пацієнтка не сумувала під час реабілітації.

Проєкт «Пункт реабілітації» ду­же необхідний, надто у воєнний час, а ще актуальніший буде після Перемоги. Звичайно, не хотілося б, аби комусь доводилося, але тут мають право реабілітуватися всі люди нашої громади, згідно з направленням від сімейного лікаря. Пункт розташований за адресою: І.Виговського (колишня Матросова), 17.
Входячи у кожен черговий зал, зустрічаємо пацієнтів, які саме займаються на тренажерах, а також медиків, під пильним наглядом яких здійснюється реабілітація. Відсутність доступу або висока вартість кваліфікованих реабілітаційних послуг із використанням спеціалізованого реабілітаційного обладнання є значною проблемою для більшості людей з інвалідністю, зокрема людей із фізичними, неврологічними порушен­нями, порушеннями опорно-рухового апарату та осіб, які потребують відновлення після інсультів, травм та операцій. Із початком війни кількість таких осіб у громаді значно збільшилася за рахунок людей з інвалідністю та людей із тимчасовою інвалідизацією з числа ВПО та учасників бойових дій.

– Кожен виписаний із реабілітаційного відділення пацієнт – це привід для гордості, – впевнений директор міської лікарні Борис СИРОТА. – Адже реабілітація – це одна з найскладніших галузей медицини. Спільно з міською радою, Червоним Хрестом і всіма іншими дотичними до лікарні організаціями ми реорганізували медичну допомогу. Сучасна техніка, інноваційний підхід, кваліфікований персонал – це три кити, на яких уже сьогодні міцно тримається відділення. Це тепер не мрія, не щось захмарне, закордонне і недосяжне, це те, що є в нас і що дає перспективи для розвитку реабілітаційних послуг у Кам’янець-Подільській громаді.

«Пункт реабілітації» – це не ли­ше медична допомога для тих, хто потребує, а й можливість проходження практики для майбутніх реабілітологів та меди­ків, які навчаються в місті (фа­ховий медичний коледж, Кам’янець-Подільський національний університет ім.І.Огієнка та Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут»).

– Рівень успіху будь-якого міста визначається насамперед рівнем освіти і рівнем самоусвідомлення громадянським суспільством. Ка­м’янець у цьому значенні можна назвати лідером, – зазначила сек­ретар міської ради Ірина ШЕЛЕПНИЦЬКА. – Вважаю, що з Кам’янця-Подільського повинні брати приклад й інші міста і міс­течка. Адже в нас є і духовна рада, і молодіжна рада, і рада ветеранів, і рада громадського активу, і рада волонтерів, і інститут третього тисячоліття, і ще з десяток особливих організацій, які сьогодні роблять чимало добрих справ. Серед таких і наша міська організація Товариства Червоного Хреста, яким нині завдячуємо не лише створенням «Пункту реабілітації», а й десятками інших, не менш корисних для ка­м’янчан проєктів.

Ольга ГОЛУБ.