Субота, 27 Квітня 2024 р.

БУДЬТЕ ВСІ ЗДОРОВІ!

Що найчастіше бажають люди собі та ближнім? Як правило, здоров’я та благополуччя. Якщо підводить перше – ми всі йдемо до лікарів, а щоб супроводжувало друге – необхідно мати роботу, на якій заробляється. Тому скандал у соцмережах щодо нестачі грошей у міській лікарні на працівників, майбутні скорочення і ледь не колапс так зачепив суспільство. Про чутки, роботу та інше вирішили висловитися на шпальтах газети лікарі та керівництво КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня».

Валерій АРСЕНЮК
Валерій АРСЕНЮК, завідуючий хірургічним відділенням:

– На своїх місцях необхідно працювати якісно, злагоджено та продуктивно. У цей нелегкий час оптимізація потрібна, але розумна. Наша основна мета – зберегти лікарню.
Не заважайте медичному персоналу, адже для надання роз’яснень щодо неправдивої інформації ми витрачаємо свій час та енергію, що відволікає від основної місії – допомогти тим, хто цього потребує.

 

 

Володимир МЕРЛЮК

Володимир МЕРЛЮК, хірург-­проктолог:

– Ми за короткий час відкрили вкрай необхідні відділення, як-от паліативне, реабілітаційне, та модернізуємо існуючі. Так, є певні моменти, але вони дадуть змогу лікарні міцно стояти на ногах.

 

 

 

 

 

Петро БОЙЧУК
Петро БОЙЧУК, в.о. завідувача кардіологічного відділення:

– Кардіологічне відділення працює у штатному режимі. Ми маємо його й далі підсилювати, розвивати реанімаційний напрямок, що власне і буде здійснено, адже така допомога має надаватися в кластерній лікарні.
Не потрібно вносити некоректну та неперевірену інформацію про кардіологічне відділення. Ми рухаємося лише вперед!

 

 

 

Тетяна ТКАЧУКТетяна ТКАЧУК, завідуюча гінекологічним відділенням:

– Лікарня рухається вперед, і, відповідно, ми змушені робити не дуже популярні кроки сьогодні, щоб завт­ра лікарня могла функціонувати та розвиватися.

 

 

 

Юрій КВАСНЕВСЬКИЙ
Юрій КВАСНЕВСЬКИЙ, завідую­чий урологічним відділенням:

– Дуже шкода, що медицина перетворилася на політичні маніпуляції, що заважає нам працювати. Тому я особисто прошу не вестися на провокації осіб, які хочуть підірвати авторитет нашої лікарні, особливо в такий важкий час. Нині нам потрібно об’єднуватися та дати відсіч цим маніпуляторам.

 

 

 

 

Олег ЦИМБАЛЮК
Олег ЦИМБАЛЮК, завідуючий лор-очним відділенням:

– Ми осучаснюємося! Маємо спів­працю з міською громадою, благодійниками, міжнародними партне­рами, Червоним Хрестом. Це дало змогу залучити в лікарню сучасну ендоскопічну стійку; фіброгастроскоп; УЗД експертного класу, обладнання для реабілітації на загальну суму майже 17 млн грн.
Також ми замінюємо старі вікна на сучасні пластикові, оновлюємо ліжковий фонд, інструменти, встановлюємо кондиціонери, тобто рухаємося в бік європейської лікарні.

 

 



Борис СИРОТАБорис СИРОТА, головний лікар:

– Насамперед хочу всіх запевнити, що лікарня працює та буде працювати! Нашими пріоритетами є пацієнти, якісна і вчасна меддопомога, яку ми надаємо й будемо надавати.
Прикро, що замість того, аби повністю зосереджуватися на наданні цієї допомоги, і керівництво, і лікарі мусять відволікатися та ліквідовувати наслідки маніпуляцій.
Зупинюся на декількох моментах.
1. СКОРОЧЕННЯ 205 ПОСАД. Ця цифра, розповсюджена в соцмережах, зовсім не означає скорочення 205 людей. Після об’єднання Перинатального центру з міською лікарнею і надання лікарні статусу кластерної було із запасом передбачено вакантні місця (їх 110), щоб у перспективі ми могли відкривати нові відділення. Але поки змушені ці місця назад закрити.
Оптимізація також передбачає скорочення адміністративно-господарської частини, але технічного персоналу, а не лікарів. Із 70 людей техперсоналу більшість пенсійного віку. Всім іншим будемо пропонувати інші посади в нас, тобто на вулиці жодна людина не залишиться. Є і декілька лікарів пенсійного віку, які самі забажали написати заяву, відпрацювати та з чес­тю піти на заслужений відпочинок.

2. ЧОТИРИ ЗАСТУПНИКИ. Фактично в мене є тільки один офіційний заступник. Є медичний директор, як вимагається в будь-якому медзакладі, і профільний заступник із питань материнства та дитинства, який виник через об’єднання з Перинатальним центром, згідно з вимогами НСЗУ. Головного бухгалтера перейменували на заступника з економічних питань, знову ж таки враховуючи оптимізацію, при цьому скоротили посаду заступника головного бухгалтера, що заощаджує нам кошти.

3. ЩОДО ЛІФТІВ ТА ЛІФТЕРІВ. Ми їх не звільняємо, але скорочуємо посади, пропо­нуючи 12 працівникам інші посади відповідно до їх кваліфікацій. На ліфтах тепер буде їздити технічний персонал, який пройде навчання для супроводу пацієнтів.

4. ГРАНТОВИЙ ВІДДІЛ ТА ІМІДЖ. Обов’язки, організацію та участь у процесі грантових проєктів покладено на працівників додатково до їхніх посадових обов’язків, не створюючи окремий штат.
А «іміджевий відділ» – це благодійники, які безкоштовно створили сайт лікарні з усією інформацією про працівників та послуги, які надає заклад. Ведення соціальних мереж здійс­нюють працівники лікарні на добровільних засадах.

5. НЕЕФЕКТИВНЕ КЕРІВНИЦТВО. Мета чуток – «проілюструвати» нібито поганий стан лікарні, до якого її «довело» керівництво. Але я очолюю заклад лише від літа минулого року і маю що розповісти:
– за останні 6 місяців було залучено гуманітарної допомоги на суму близько 3,5 млн грн;
– створено паліативне відділення за всіма вимогами НСЗУ з мінімальними витратами, переважно своїми силами;
– відкрито реабілітаційне відділення для відновлення наших захисників та всіх кам’янчан після травм, інсультів тощо;
– замінено дерев’яні вікна у відділенні мозкових інсультів, де перебувають переважно лежачі хворі, а температура в палатах ледь досягала 17 градусів;
– лікарня набула статусу кластерної, наші послуги охоплюють понад 17 пакетів Національної служби здоров’я України. Завдяки покриттю витрат на обстеження від цієї служби, пацієнти, в разі необхідності, можуть безкош­товно отримати сучасні послуги: ендоскопіч­ні оперативні втручання, високоякісну ульт­развукову діагностику, КТ, фіброгастробронхоскопію. Також пропонуємо хірургію одного дня, провідні медичні втручання у травматології, а саме заміну суглобів, проведення надскладних операцій після травм, проведення онкохірургічних втручань.

6. ПРИЧИНИ ОПТИМІЗАЦІЇ. На жаль, у лікарні, як і в усіх організаціях у такий важкий час є й проблемні моменти. Тому ми мусили звернутися до міської ради по фінансову допомогу (і щиро вдячні за неї), на що було декілька причин.
Від січня 2023 р. надходження НСЗУ значно зменшилися в порівнянні з І півріччям 2022 р., що фактично дорівнює місячному фонду оплати праці. Значна сума коштів потрібна для закупівлі ліків і медвиробів, продуктів харчування, проведення певних ремонтних робіт у відділеннях. 2023 року був відсутній пакет медпослуг «Забезпечення збереження кадрового потен­ціалу для надання медичної допомоги» (який був 2022 року). Крім того, у травні 2022 р. припинив дію «ковідний пакет». Тому дофінансування лікарні на покриття видатків із заробітної плати не буде. Отже, для зменшення фінансового навантаження на підприємство, виведення його зі стану збитковості та забезпечення безперебійної роботи розпочато процедуру оптимізації.

Ми пройдемо цей складний період і будемо працювати ще краще. Хочу запевнити, що окреслені вимушені заходи жодним чином не вплинуть на надання якісної медичної допомоги, на яку і заслуговують кам’янчани.