Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
28 Березня 2024

ПЛЕКАЄМО МИЛОСЕРДНУ ЛЮБОВ У ДІЯХ!

У Кам’янці-Подільському, в Cтарому місті, на вулиці Францисканській, 4, у провулку за міською друкарнею, можна побачити довжелезну чергу людей різного віку і походження. Це не туристи, як може видатися на перший погляд, а вимушені переселенці та соціально незахищені верстви населення, які отримують допомогу від римо-католицької організації «Карітас-Спес». Із нагоди наближення пасхальних свят за григоріанським календарем ми вирішили поспілкуватися з директором місії о.Габріелем СУХАРСЬКИМ.

– Розкажіть коротко про організацію «Карітас-Спес»?
– Релігійна місія «Карітас-Спес» є однією з 48 учасників Федерації «Карітас Європа» та членом Caritas Internationalis. Ця місія на добровільних засадах об’єднує віруючих громадян України, як духовних, так і світських осіб, у вчинках милосердя та благодійності. «Карітас-Спес» займається благодійною та гума­нітарною діяльністю у сфері духовних і матеріальних потреб, яка випливає з євангельської заповіді любові.
В Україні є дві організації з такою назвою: «Карітас-Україна» (Греко-­католицька церква) та «Карітас-­Спес Україна» (Римо-католицька церква), які діють незалежно одна від одної. Сама назва «Caritas» перекладається з латини як «жертовна любов», а «Spes» – як «надія». Тому наше кредо звучить так: «Пле­каємо милосердну любов у діях!».

– Отче Габріелю, скільком осо­бам Вам вдалося допомогти за час широкомасштабного російського вторгнення, та яку допомогу надаєте?
– У Кам’янці-Подільському від початку повномасштабного вторг­нення допомогу отримали 77 025 ВПО та місцевих мешканців у важких життєвих обставинах у вигляді продуктових наборів, засобів гігієни, ліків, а також дитячого харчування, підгузків для дорослих і дітей тощо.

– Це чималі кошти, тому, як­-що не таємниця, звідки фінансу­вання, і хто є найбільшим Вашим жертводавцем?
– Передусім варто зазначити, що ми є релігійною місією Римо-католицької церкви. Тому діємо з бла­гословення і від імені правлячого отця єпископа Леона Дубравського, який особисто бере участь у пошуках благодійників для надання допомоги ВПО. Уся допомога, яка надавалася в Ка­м’ян­ці-Подільсь­кому тим, хто її потребує, надходила від наших небайдужих партнерів з-за кордону. Частину отримували у вигляді гуманітарних вантажів, а також у вигляді коштів від «Карітас Європа» та інших благодійних організацій.

– Які вимоги до ВПО, щоб отримати допомогу?
– Із часу широкомасштабного вторгнення до початку цього року отримати допомогу міг будь-хто із ВПО, які попередньо в нас зареєст­рувалися. Однак, з огляду на обмежені ресурси, 2024 року ми впровадили критерії для найбільш вразливих категорій переселенців. На жаль, на цей час реєстрація призупинена через нерегулярне надходження допомоги, тому запрошуємо людей лише тоді, коли маємо такі можливості. На сьогодні зі встановлених нами критеріїв допомогу можуть отримати особи з інвалідністю I-II груп; діти з інвалід­ністю; багатодітні сім’ї; літні особи віком від 60 років.

– Чи співпрацюєте з інши­ми волонтерськими організа­ціями нашого міста, і як відбу­вається взаємодія з органами влади?
– Так, узгоджуємо дії для доброї та злагодженої допомоги бенефі­ціарам, тим, які отримують її безпосередньо в нас, та тим, які звертаються до інших організацій. На власному досвіді переконалися, що необхідно співпрацювати з добросовісними організаціями, щоб надавати різноманітну підтримку. Найчастіше співпрацюємо з Кам’янець-Подільською районною радою та Товариством Червоного Хреста.

– Чим Ваша організація зай­малася до війни, і чи надалі продовжуєте працювати в тих напрямках діяльності?
– Нашу організацію заснував отець єпископ Ян Ольшанський у березні 2000 року. Відтоді надавали різноманітну допомогу людям у важких життєвих обставинах у вигляді продуктових наборів, засобів гігієни, ліків тощо. Також готували та розвозили обіди для важкохворих самотніх осіб. За попередні два роки надано 1 728 обідів за підтримки і кошти місцевих підприємців. Із початком війни потреби, які були раніше, нікуди не зникли, проте з’явилася гостра необхідність насамперед звернути увагу на ВПО. Це люди, які потребують допомоги і підтримки, які втратили все та живуть у постійному стресі й напрузі. По змозі намагаємося відповісти на їхні потреби. Крім того, проводимо різноманітні майстер-­класи, щоб допомогти дітям адаптуватися до нових умов життя. Також надаємо безкоштовні юридичні консультації для вимушених переселенців.

– Які маєте плани на майбутнє, і чи готуються нові благодійні проєкти?
– Ми постійно шукаємо нові ресурси та можливості, щоб допомогти якомога більшій кількості тих, хто цього потребує. На цей час працюємо над проєктом, який буде орієнтований на ВПО у сільській місцевості, а також над створенням дружнього дитячого простору в Кам’янці-Подільському. Діти матимуть можливість виконувати домашні завдання, відпочивати, брати участь у цікавих майстер-класах, а також отримувати індивідуальні консультації у психолога. Цільова аудиторія проєкту – діти-переселен­ці та діти у складних життєвих обставинах.

– Що б Ви хотіли побажати читачам «Подолянина» напередодні Великодня?
– Насамперед прагну пригадати, що Ісус Христос є Живою Особою! Це не просто особлива людина, яка жила приблизно дві тисячі років тому. Ісус Христос є Божим Сином і найбільш незвичайним та незрозумілим проявом милосердної любові до людини. Ісус Христос є сенсом нашого життя! Тому всім Вам щиро бажаю зустріти Живого Бога в Особі Ісуса Христа. Бо лише Бог має міць зцілити, пробачити, надати сенс нашому життю і стражданню, навчити жити в гідності та радості божих дітей. Нехай радість Воскресіння стане Вашою радістю, щоб життя зі своїми викликами і стражданнями набуло нового зміс­ту в надії на ту радість й те життя, яке об’явив нам Христос!

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.