Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
23 Травня 2024

УКРАЇНЦІ – НАЦІЯ ГЕРОЇВ

23 травня в Україні відзначають День Героїв – борців за свободу країни, починаючи від лицарів часів Київської Русі і до учасників Революції гідності, бійців АТО/ООС на Донбасі, захисників України сьогодні.

Українські Герої – це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмит­ра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Єв­гена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії.
Ідея пам’ятної дати, яка б вша­новувала борців-героїв, зародилася в національно-визвольному русі під час Другої світової вій­ни. Її запровади­ли постановою другого Великого збору ОУН у квітні 1941 року. Зго­дом День Героїв відзначала українська діаспора. У незалежній Україні День Героїв 23 травня почали відзначати більшою мірою після нападу росії 2014 року.
Сьогодні ми вшановуємо тих, хто несе в собі дух сміливості, жертовності та патріотизму. Таких героїв поміж нас багато. Вони захищають нашу землю, нашу свободу та незалежність. Це захисники на передовій, які з ризиком для власного життя борються за мир і безпеку наших родин. Це волонтери, які невпинно допомагають військовим, надаючи необхідну підтримку та допомогу. Це медики, які рятують життя і лікують поранених. Кожен з нас може своїми діями та вчинками зробити внесок у Перемогу над агресором.
День Героїв – це нагода висловити нашу щиру вдячність та пошану тим, хто без вагань присвятив своє життя, віддав своє щире синівське серце Матері-­Україні, чий героїчний чин став прикладом для майбутніх поколінь. Пам’ятаймо: лише той народ вартий власної держави, який береже пам’ять про своїх синів і дочок, котрі віддали життя за свободу України.
Кам’янець-Подільська міська територіальна громада дбає про збереження пам’яті Героїв, які віддали своє життя за незалежність та територіальну цілісність України, вшановує захисників, які боронять українську землю та мирне небо.
З цього приводу проводяться патріотичні заходи у навчальних закладах міста, тематичні виставки, благодійні акції тощо. Нещодавно запрацював ветеранський простір ТЦСО (НСП) «Турбота», де надаються соціальні послуги захисникам та членам їхніх родин. За цей час працівниками ветеранського простору створено дружню та затишну атмосферу для захисників, де вони можуть отримати оздоровчі процедури, послуги із застосуванням кейс-менеджменту і, звичайно, поспілкува­тися за кавою. За сприяння правозахисного центру для війсь­кових «Принцип» ветеранський простір забезпечений інфор­мативно-методичними роз­датковими матеріалами, що дають можливість інформувати військовослужбовців та звіль­нених з військової служби щодо оформ­лення статусів, виплат та пільг, відпустки, проходження ВЛК тощо.
Особлива увага приділяється сім’ям загиблих Героїв. Соціальний капелан ветеранського простору здійснює душпастирсь­ку та духовну опіку, проводить як групові, так і індивідуальні зуст­річі. Створені групи у соц­мережах для спілкування і підтримки дружин загиблих Героїв.
Для єдності сили духу наших захисників, які звільнилися і перебувають у місті, організовуються і проводяться фізкультурно-спортивні заходи. Зокрема, відбулися турніри з баскетболу, кульової стрільби. Заплановані змагання з дартсу та зі стрільби з лука. До змагань залучалася і студентська молодь.
Налагоджена співпраця з місь­кою владою щодо впровадження ветеранської політики за принципом «Нічого без ветеранів для ветеранів». Саме тому проведено важливу зустріч ветеранів з міським головою Михайлом ПОСІТКОМ, під час якої обговорено низку пропозицій щодо розвитку і реалізації ветеранської політики. За результатами зустрічі виконкомом міськ­ради запроваджено нову послугу «Оселя ветерана», що передбачає надання послуг електрика, сантехніка, помічника вдома у захисників та сімей загиб­лих Героїв.
Вшануємо захисників та захисниць, які боронять нашу державу!

Вічна пам’ять тим, хто віддав життя за Україну!

Ветеранський простір ТЦСО (НСП) «Турбота» (вул.Івана Франка, 30).