Субота, 27 Липня 2024 р.
30 Травня 2024

«ТИ ЯК?»: У КАМ’ЯНЦІ ЗАПРАЦЮВАВ ЦЕНТР ЖИТТЄСТІЙКОСТІ

Сьогодні, коли кожен українець стоїть перед багатьма викликами, важливість ментального здоров’я стає очевидною. В умовах постійного стресу, невизначеності та соціальних змін уміння справлятися з емоційними і психологічними випробуваннями стає ключем до здорового та збалансованого життя. Центри життєстійкості були ініційовані Міністерством со­ціальної політики та втілені в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яку створили за іні­ціативою Першої леді Олени Зеленської. Нині такі заклади стають оазами підтримки в цьому нелегкому морі сучасності. Їхня місія – навчити нас, українців, робити кроки вперед у своєму емо­ційному самопізнанні, зміцнюючи тим самим не лише себе, але й нашу спільноту.

На початку травня Центр життєстійкості запрацював і в нашій Кам’янець-Подільській територіальній громаді. Вісім працівників, зокрема три психологи, чотири соціальні працівники та соціальний менеджер, щодня на варті підтримки ментального здоров’я жителів громади, внут­рішньо переміщених осіб, дітей і дорослих з інвалідністю, людей старшого віку, ветеранів війни та їхніх родин, вразливих категорій населення та всіх, хто відчуває потребу в психологічній підтримці. Важливо, що всі послуги Центру життєстійкості є безкоштовними.
«Подолянин» дізнався, хто працює в Центрі, які послуги там надають, і що потрібно, аби отри­мати психологічну допомогу.

«ПСИХОЛОГ ПОТРІБЕН УСІМ!»

Як пояснюють соціальні працівники закладу, головна мета центру – це психосоціальна підтримка людей, зниження загального рівня стресу і тривожності населення, формування навичок першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям і старшим членам родини), а також навчання стресостійкості та запобігання психологічній травматизації.
– Ми маємо навчити людей справлятися зі стресовими ситуаціями, давати раду собі та близьким, посилити волонтерство на місцях, а отже – згуртувати громади, – розповідає соціальна працівниця Кам’янець-Подільського Центру життєстійкості Мар’яна ХОМ’ЮК. – Необхідність створення таких центрів зумовлена тим, що під час повномасштабної війни українці щодня живуть під впливом стресу і негативних емоцій. Часто мешканці громад (особливо в малих населених пунктах) не мають доступу до кваліфікованої психологічної допомоги. У центрах вони зможуть її отримати, до того ж безкоштовно. Кожен із таких просторів облаштований за принципами безбар’єрності, інклюзивності та безпеки.
Перший етап для кожного відвідувача простору – первинна консультація з соціальним працівником. Людина розповідає про свій запит, а спеціаліст направляє до потрібної служби у громаді, або запрошує на індивідуальні чи групові заняття в самому центрі.
Групи підтримки для різних категорій людей – це основний вектор роботи Центру життєстійкості. Адже саме завдяки спільній взаємодії людина випрацьовує навичку життєстійкості, може знайти опору і здатна швидше включитися в життя, навіть після кризових ситуацій.
За потреби в Центрах життєстійкості можна додатково отри­мати низку інших послуг: первинна правнича підтримка, консультації щодо питань зайня­тості, супровід ветеранів тощо. Окремі напрями стосуються психологічної підтримки батьків, вагітних, розвитку батьківських навичок, допомоги в побудові стосунків із дітьми на різних етапах дорослішання. Крім того, послуга передбачає навчання волонтерів і допомогу в координації їхньої діяльності.
Серед послуг, які надають пси­хологи центру, психологічна діагностика; консультування (індивідуальне, сімейне чи групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм (наприклад, домашнє насилля, аб’юз, булінг тощо); корекція посттравматичного синдрому, стресових розладів та багато іншого.
– Відверто кажучи, сьогодні свідомість пересічного українця не до кінця готова до психологічної допомоги. Адже попри те, що майже кожен знає, хто такий «психолог», далеко не кожен готовий прийти і розповісти про свою проблему, – розповідає психологиня КПЦЖ Євгенія АЛЕКСАНДРУК. – Громадяни повинні зрозуміти, що психологічна допомога така ж важлива, як прийом у сімейного лікаря.
Психолог потрібен усім. Адже компетенція наших фахівців доволі широка. Сюди входить навіть навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо (емоційне вигорання, післяпологова депресія, неприйняття себе, проживання втрати тощо). Наша допомога є різноплановою. Ми забезпе­чуємо психологічну підтримку для всіх мешканців громади, незалежно від віку, статі, релігійних поглядів, інших персональних вподобань і приналежностей. Я та колеги навчаємо наших відвідувачів впра­­-вам і технікам для подолання па­нічних атак, почуття провини, горя, кош­ма­рів, депресії та інших станів, викликаних війною.
Дітям різного віку ми допомагає­мо закласти основу для регуляції емоцій, емпатії, підвищення самооцінки та допомагаємо справлятися з гнівом, замкнутістю, тривогою, постконфліктною травмою.
Центр життєстійкості в нашій громаді працює з 10.00 до 19.00 щодня. Консультації проводяться за попереднім записом, групові заняття Центр життєстій­кості анонсує за тиждень на своїх сторінках у соцмережах (приєднання за qr-кодами), а екстрену кризову допомогу надають постійно.

Адреса Центру життєстійкості: вул.Князів Коріатовичів, 72-Г
Контактні номери: 068-052-0296 та 097-957-5683.

Ольга БАНАХ.