Субота, 27 Липня 2024 р.
30 Травня 2024

ЗАКОН ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ: ОНОВЛЕННЯ, ШТРАФИ ТА ВІДСТРОЧКИ

Із 18 травня додалося клопоту для чоловіків у віці 18-60 років і військовозобов’язаних жінок. Цього дня набув чиннос­ті Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».
Документ став легендарним ще до свого ухвалення, адже з моменту реєстрації викликав жваву дискусію в українському суспільстві, а потім декілька разів серйозно корегувався. Тож перед тим, як він почав діяти, у громадян було більше запитань, ніж відповідей. «Подолянин» постарався розвіяти міфи і дати відповідь на деякі з цих запитань.

ЯК ОНОВИТИ ДАНІ?

Насамперед закон передбачає оновлення даних усіх, хто підлягає мобілізації протягом двох місяців.

Це можна зробити двома способами: офлайн та онлайн. Перший шлях надає дві можливос­ті – візит до свого ТЦК та СП або до ЦНАПу. У разі вибору першого варіанту, до територіального центру потрібно брати чималий перелік паперів, адже там перевірятимуть: ПІБ; місце реєстрації та фактичного перебування; реквізити паспорта громадянина та закордонного паспорта; но­мер телефону та адресу елект­ронної пошти; медичні документи; посвідчення водія (у разі наявності); інформацію про освіту; документи про склад сім’ї, наяв­ність дітей чи догляд за особами з інвалідністю (якщо є); документи, які підтверджують право на відстрочку (якщо є в наявності). Список документів опублікований безпосередньо в тексті закону.

Однак оновити відомості мож­на й без візиту до територіального центру:
– Із 18 травня у ЦНАПі можна здійснити актуалізацію даних, – роз­повідає «Подолянину» очільниця Центру надання адмініст­ративних послуг Кам’янець-Подільської міської ради Ірина ОСТАФІЙЧУК. – Громадянин приходить до адміністратора ЦНАПу, при собі має паспорт та ідентифікаційний код, працівник формує йому заяву, після чого заявник її перевіряє, підписує та отримує витяг.

– Із собою потрібно мати лише два документи?
– Так, але також потрібно вказати електронну адресу або номер телефону, на який надійде код для підтвердження входу в кабінет користувача.

– Скільки триває процедура оновлення даних?
– При нормальній роботі реєст­ру – 10-20 хвилин. Проте наразі в нас значні черги. Лише за перші три дні надання цієї послуги нею у ЦНАПі скористалися близько 80 осіб. Ми починаємо роботу о 08.00. Тоді ж роздаємо талончики на поточний день.

Про тих, хто не хоче стояти в черзі, попіклувалося Міноборони, яке запустило додаток «Резерв+». Його можна скачати зі звичних мобільних маркетів App Store та Google Play. В повідомленні офіційного акаунта міністерства у Facebook зазначається, що програма надає можливість оперативного оновлення даних і доступу до інформації в реєстрі «Оберіг».
Проте не все в нас з цифровою складовою добре. Перші дні функціонування застосунку викликали багато нарікань, адже чимала кількість українців дізналася, що вона «в розшуку», хоч і нічого не порушувала. Однак цього недоліку не варто боя­тися, як стверджує в етері телемарафону заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку Катерина ЧЕРНОГОРЕНКО:

– Ми запустили можливість надавати запити до нашої технічної підтримки щодо таких ситуацій. Нині перебуваємо в розробці додаткового функціоналу, щоб можна було дистанційно звернутися по виправлення даних, не маючи візиту до ТЦК та СП. Це буде дуже зручна історія, коли не треба буде ходити, знімати себе з розшуку, якщо це було здійснено помилково.
Чиновниця також додає, що військовим власні дані оновлювати не потрібно. Невдовзі цифровізація дійде й до армії. Ще в лютому Міноборони анонсувало створення застосунку для військовослужбовців «Армія+», де можна буде, наприклад, швидко подати рапорт чи отримати доступ до посвідчення військовослужбовця. Випуск додатка запланований на літо.

ЩО ЗАГРОЖУЄ УХИЛЯНТАМ?

Якщо не оновити даних упродовж двох місяців від 18 травня, це вважатиметься порушенням правил військового обліку. За ст.210 Кодексу про адміністративні правопорушення встановлюватимуться такі штрафи:

– у мирний час: 3400-5100 грн; повторно впродовж року – 5100-8500 грн;
– в особливий (воєнний) період – від 17000 до 25500 грн.
У разі, якщо особа не оновить відомостей про себе протягом 60 днів, на адресу її зареєстрованого місця проживання буде надіслано повістку, яка є викликом для уточнення даних. У разі ігнорування повістки і накладає­ться штраф.
Але навіть за умови оновлення даних чоловіки призовного віку зобов’язані мати з собою військово-обліковий документ: посвідчення про прописку, військовий квиток або ж тимчасо­ве посвідчення військовозобов’язаного. У разі відсутності, перед­бачений штраф. Також поліція може затримати людину на три години для встановлення особи.

ЩО З ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИМИ?

Їх немає ще від 4 травня цього року. Нове законодавство ска­совує статус «непридатний у мир­ний час, обмежено придатний у воєнний час». Це означає, що тепер громадяни віком 18-60 років, які раніше отримали саме такий запис у військовому квитку, мають пройти повторний медичний огляд протягом 9 місяців із метою визначення придатності до військової служби. Згідно з оновленим «Положенням про військово-лікарську експертизу в ЗСУ» МОУ, обмежено придатних тепер поділять на такі категорії:

– придатні;
– тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків;
– придатні до служби у війсь­кових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;
– непридатними з переоглядом через 6-12 місяців;
– непридатні до військової служби з виключенням із військового обліку.
Дещо змінився й порядок про­ходження самої ВЛК. Насамперед щодо оскарження. За наказом МОУ №402, у разі незгоди із висновком, повторну ВЛК громадянин проходитиме в іншому закладі охорони здоров’я. Термін проходження комісії – не більше як 14 днів.
Наразі обов’язковим є огляд у таких лікарів: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог та отоларинголог. За наявності медичних показань – у лікарів інших спеціальностей.

ЩО З ВІДСТРОЧКАМИ ТА БРОНЮВАННЯМИ?

Тут відбулися значні скорочення. Торкнулися вони й чиновників двох категорій. Про це в етері телемарафону детально розповів речник Міноборони Дмитро ЛАЗУТКІН:

– Нині будуть заброньовані державні службовці категорії А – це голови селищних і міських рад, тобто ті люди, які очолюють структури та є головами державних органів й органів місцевого самоврядування.
Категорії Б та В – уже будуть бро­нюватися лише на 50%. Тобто люди, які очолюють певні департаменти чи підрозділи, можуть бути мобілізованими. Ну, а категорія В – це вже виконавці.

Однак втратять право не мобілізуватися й деякі сегменти «простих» громадян, як, наприклад, частина студентів. Якщо раніше відстрочку могли отримати всі здобувачі вищої освіти, то тепер – лише ті, хто робить це за денною або дуальною формами, а рівень освітньої програми вищий за здобутий раніше. Простими словами: тепер недостатньо навчання на другого «Ба­калавра». Особи, які отримали цей освітній ступінь задля відстрочки, мають вступити до магістратури. Магістри – до аспіран­тури.
Крім деяких студентів, легальну можливість не потрапити до війська втратять:
– педагоги коледжів, вишів і шкіл, які мають на одному місці роботи менше як 0,75 ставки;
– батьки трьох і більше дітей, які мають заборгованість зі спла­ти аліментів більше як за три місяці;
– чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, а мати дитини не позбавлена батьківських прав, не померла, не має статусу зниклої без­вісти або безвісно відсутньої, не перебуває в місцях позбавлення волі;
– чоловіки, які мають тестя чи тещу з І чи ІІ групами інваліднос­ті, однак у них є син чи донька, які не є військовозобов’язаними;
– чоловіки, чия дружина має ІІІ групу інвалідності.

Олександр ЩЕРБАТИХ.