Понеділок, 08 Липня 2024 р.
20 Червня 2024

ПРО СУБСИДІЮ ВЗИМКУ ПОГОВОРИМО ВЛІТКУ

Як продовжити субсидію, хто на неї має право, а хто ні, та інші актуальні запитання – в розмові з начальником Головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області Олександром КРУПОЮ.

Олександр КРУПА– Олександре Володимировичу, закінчився опалювальний сезон 2023-2024 років. Як продовжити житлову субсидію?
– Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», після закінчення строку житлової субсидії органи Пенсій­ного фонду самостійно здійснюють призначення житлової субсидії на наступний період.
Без звернення громадян визначено право на призначення житлової субсидії на новий неопалювальний/опалювальний період, який триватиме з 1 травня цього року по 30 квіт­ня 2025 року.

– Чи всім громадянам призначено житлову субсидію автоматично?
– Серед субсидіантів є певні категорії, яким субсидію після 1 травня призначать за їхнім зверненням із заявою і декларацією про доходи та витрати, а саме, якщо:
• заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
• у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
• кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
• домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Крім зазначених осіб, необхідно звернутися і тим особам, яким на опалювальний період житлову субсидію було призначено в нульовому значенні.

– У якому разі розмір житлової субсидії може становити 0,00 грн?
– Житлова субсидія – це адресна допомога, що надається членам домогосподарства на відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Житлова субсидія призначається за наявності різниці між вартістю послуг у межах соціальних нормативів і розміром обов’язкового платежу домогосподарства.
Обов’язковий платіж для кожної сім’ї визначається індивідуально і залежить від розміру сукупного доходу членів домогосподарства. Сукупний дохід обчислюють у розрахунку на одну людину.
Якщо за результатами проведеного розрахунку розмір (різниця) має нульове або від’ємне значення, субсидія складає 0,00 грн.
Це означає, що розміри сум за житлово-комунальні послуги не перевищують розміру обов’язкового платежу.

– Чи є випадки винесення рішення про відмову в призначенні житлової субсидії?
– За результатами проведеного автоматичного визначення права на призначення житлової субсидії з 1 травня 2024 року час­тині одержувачів житлових субсидій може бути ухвалене рішення про відмову. Основними причинами винесення рішення про відмову є:
• отримання інформації про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув, і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн) на день звернення по призначення житлової субсидії;
• отримання відомостей про те, що у скла­ді домогосподарства наявні особи, в яких взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або нарахований середньомісячний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (3-4 квартали 2023 року);
• за адресою домогосподарства надавачами послуг не підтверджено факт надання житлово-комунальних послуг.

– Олександре Володимировичу, за яких умов громадянину, котрий допустив заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, може бути призначено житлову субсидію?
– Житлову субсидію може бути призначено з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців із початку такого сезону, в іншому разі – з місяця, що настає за тим, у якому до уповноваженого органу надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

– Наприклад, особа сезонно (з жовтня по квітень) працює кочегаром у котельні за мінімальну зарплату. Чи має вона право на призначення субсидії?
– Під час визначення права на призначення житлової субсидії аналізуються доходи громадян. Якщо житлова субсидія призначається, наприклад, із початку неопалювального сезону (з травня), враховуються доходи людини за III і IV квартали попереднього календарного року та сплата в цей період єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Тобто, якщо звернення по призначення житлової субсидії буде у травні (червні) 2024 року, житлову субсидію буде призначено з початку неопалювального сезону. При цьому будуть враховані доходи за III-IV квартали 2023 року та буде аналізуватися сплата соціального внеску не менш як за три місяці в цьому періоді.

– На неопалювальний сезон житлова субсидія розрахована в розмірі 0,00 грн. Чи має право особа на призначення пільги на оплату житлово-комунальних послуг?
– Так, серед одержувачів житлових субсидій є громадяни, яким встановлено відповідний статус пільговика, за певною соціальною ознакою (наприклад, діти війни). Таким громадянам із 1 травня 2024 року на неопалювальний сезон проведено автоматичний перехід на отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

– Особа, учасник бойових дій, на сьогодні проходить службу в лавах ЗСУ. Скажіть, будь ласка, яким чином йому звернутися по призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг?
– Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 р. №1395 «Про реалізацію експериментального проєкту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу» визначено спрощену процедуру звернення по надання пільг ветеранам війни.
Для надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг ветерану війни один із членів його сім’ї протягом строку дії експериментального проєкту замість заяви про надання пільг і заяви про внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги, може подати одну заяву про взяття на облік ветерана війни і надання йому пільг за експериментальним проєктом.

Пресслужба ГУ ПФУ у Хмельницькій області.