Понеділок, 08 Липня 2024 р.
27 Червня 2024

ЗА ТРИ ДНІ – ТРИ ВИПАДКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Лише за три дні трьох людей із двох сусідніх громад Ка­м’янеччини вклали на лікарняні ліжка маремухи.
Про це повідомила лікарка-гігієністка Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Надія КАНАРЧУК:

– У розпал грибного сезону, з 18 по 20 червня, ці люди потрапили до відділення анестезіології та інтенсивної терапії «Багатопрофільної центральної районної лікарні» Слобідсько-Кульчієвецької с/р через отруєння маремухами (наукова назва цих грибів – «мухомор червоніючий, мухомор сіро-рожевий»), – розповідає пані Надія. – Цього разу потерпілими стали досвідчені грибники з багатолітнім стажем тихого полювання, зокрема, й на маремухи. Ще й гриби збирали в сусідніх листяних лісах сіл Врублівці та Фурманівка Слобідсько-Кульчієвецької тергромади Кам’янець-Подільського району.
Усі потерпілі засвідчують, що були пильними при виборі грибів, дотримувалися й технології домашнього приготування страв із маремух: ретельного очищення, попереднього замочування, відварювання й промивання з подальшим тушкуванням (у двох випадках) та смаженням (у третьому випадку). Попри це, 58-літній містянин усе ж зауважує, що окремі маремухи були ще незрілими, дуже молодими, тому міг схибити.
А ось подружжя зі Слобідсь­­ко-Кульчієвецької громади зазначає, що їхні маремухи були зрілими й зовсім не сумнівними. Проте… Найважчий перебіг отруєн­ня був саме в 68-літнього (дуже жвавого) чоловіка з цієї сім’ї. Вже за годину-півтори після вживан­ня грибів у чоловіка з’явилися нудота, блювання, захитування, сильна м’язова слабкість рук і ніг (вони зовсім перестали слухатися), трохи пізніше додалися сплутаність свідомості та марення (галюцинації). Його та себе рятувала (разом із сусідкою) дружи­на, викликавши фельдшера й «швидку».
58-літнього містянина найбільше турбували загальна слабкість, сильна м’язова слабкість, локальні судоми м’язів рук і ніг, порушення координації рухів.
Тому нам усім варто згадати, що маремухи є умовно їстівними грибами. І незрілі чи перезрілі маремухи легко сплутати з отруйними мухоморами, й тоді вживання грибних страв може призвести до важких отруєнь, а іноді й смерті.
Але що найбільше тривожить медиків – це те, що щороку в реанімаційні відділення потрапляють малолітні дітки (навіть віком до одного року), а їх врятувати вдається дуже рідко.

ПРИНАГІДНО ЛІКАРКА ЗАКЛИКАЄ ЗЕМЛЯКІВ УСВІДОМИТИ ТАКЕ:

– Грибні страви – недитяча їжа. Годувати стравами з дикорослих грибів дітей віком до 12-ти років не варто.
– Годувати ними дітей дошкільного віку – безрозсудливо та легковажно.
– Не рекомендується їх вживати вагітним і жінкам, які годують грудьми.
– Не рекомендується їх вживати літнім людям.
Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися вже через 30-60 хвилин після їх споживання або значно пізніше (через 12 годин).

Якщо після споживання грибних страв у вас чи рідних, знайомих з’явилися нудота, біль у шлунку, блювота, діарея, підвищення температури, запаморочення, похолодіння чи неслухняність кінцівок, судоми чи галюцинації:
 не зволікайте, звертай­теся до медиків, викликайте «швидку» і акцентуйте увагу медиків на вживанні грибів,
 якомога раніше промийте шлунок,
 пийте багато води (можна підсоленої чи прохолодний чай),
 прийміть сорбент (акти­воване вугілля чи інший),
 дотримуйтеся постільного режиму,
 не вживайте алкогольних напоїв, молочних і кисломолочних продуктів, бо це може прискорити всмоктування ток­синів.