Середа, 18 Вересня 2024 р.
5 Вересня 2024

ПАЛОМНИЦТВО ЗЦІЛЕННЯ

26-27 серпня в Кам’янці-Подільському перебувала міжнародна делегація, яка складалася з представників громад месіанських євреїв і служителів різних християнських церков із Німеччини, Угорщини, Словаччини та Польщі.

Наше місто стало кінцевим пунктом паломництва задля «Примирення та зцілення для України», адже в нас у серпні 1941 р. вперше в історії Голокосту відбулися масові розстріли єврейського населення, насильно зігнаного сюди нацистською владою з території Словаччини, Угорщини та Румунії. Тому в середовищі міжконфесійного руху «До II Єрусалимського собору» виникла ініціатива пройти тим самим маршрутом, починаючи зі словацького міста Шаги через Будапешт, Ужгород, Коломию, Заболотів, до Кам’янця, на місце поховання жертв Шоа (Голокосту), щоб вшанувати їхню пам’ять і молитися про мир та зцілення для нашої держави. Гаслом паломництва став уривок зі Святого Письма: «Якщо Мій народ, який носить Моє Ім’я, впокориться і почне молитися, шукаючи спілкування зі Мною; якщо відвернеться від своєї дороги зла, то Я почую в небесах, прощу їхні гріхи й оздоровлю їхню землю» (2 Хр. 7:14).
Першим меморіальним заходом у нашому місті стала молитва, яку організував благодійний фонд єврейської культури «Хесед Бешт» за учас­ті міського голови Михайла Посітка та Духовної ради міста. Після обіду в приміщенні Української Церк­ви Християн Віри Євангельської «Світ­ло Христове» відбулося молитовне служіння в намірах миру для держави Ізраїль.
Наступного дня, 27 серпня, на місці поховання невинно вбитих євреїв відбувся реквієм. Від імені присутніх там словацького, німецького, угорського народів перепрошено Бога за гріхи антисемітизму, примусової депортації, розкрадання майна в єврейського населення та учас­ті в іудейських погромах. Згадували також про десятки наших земляків, які рятували євреїв навіть ціною власного життя, за що отримали титул «Праведники народів світу». Також молили Всевишнього про зцілення і благословення для Української землі, поранених бійців та родин полеглих воїнів, а передусім просили про дар довгоочікуваного миру, адже покаяння за пролиту невинну кров і визнання провин, як ніщо інше, випрошує в Неба милосердя та щедру благодать на сьогодніш­ні важкі часи.
Голокост був можливий через те, що чимало тодішніх європейців були байдужими до долі євреїв і залишили їх наодинці з тоталітарним гітлерівським режимом. Натомість теперішній візит міжнародної делегації свідчить, що європейські християни не лише засвоїли трагічні уроки минулого, але й готові молитвою, свідченням і реальними діями підтримувати наш народ у боротьбі за свободу та виживання, який сьогодні також опинився перед обличчям нового геноциду.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, прессекретар Духовної ради міста.