П'ятница, 18 Жовтня 2024 р.
10 Жовтня 2024

ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВНОЇ РАДИ ЩОДО СИТУАЦІЇ З САМОГУБСТВАМИ В КАМ’ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ

Останнім часом наше місто сколихнула серія спроб самогубств, на жаль, одна з яких призвела до смерті. Духовна рада християнських церков та організацій висловлює співчуття родині загиблої та звертається із закликом до всіх кам’янчан, адже не може стояти осторонь від цих подій:

1. Люди чинять самогубст­во часто у стані афекту або не вбачаючи виходу зі складних життєвих обставин. Проте немає безнадійних ситуацій, поки ми живі та опираємося на Божу милість: «Ті ж, що на Господа уповають, відновлюють сили, немов орел, здіймають кри­ла, біжать, не знають утоми, ідуть уперед, не знемагають». (Іс. 40:31). Просимо вас не піддаватися зневірі, а звертатися до церков нашого міста, адже всі священнослужителі готові надати духовну і психологічну підтримку та допомогти знайти вирішення навіть, на перший погляд, безпросвітних обставин.

2. Просимо на певний час поставити охорону в місцях, де вже були спроби самогубства, поки не мине ця негативна тенден­ція в суспільстві. Кам’янчани мають знати, що в майбутньому там вчинити суїцид не вдасть­ся.

3. Закликаємо медіа та телеграм-канали перестати публі­кувати відео, кадри та інфор­мацію про ці інциденти, щоб не провокувати психологічний «ефект Вертера» (масової хвилі наслідуваних самогубств, які відбуваються після суїциду, широко висвітленого телебаченням або іншими ЗМІ). Дослідження свідчать, що чим детальніше у пресі висвітлюються мотиви, обставини та спосіб самостійного завершення спроб покінчити із власним життям, тим вище число наслідувальних суїцидів. Якщо і надалі новинні канали в соцмережах будуть поширювати цю інформацію, то фактично стануть співучасни­ками злочинів.

4. Заохочуємо наших вірян до молитви, посту за осіб, які прагнуть вчинити важкий гріх позбавлення дару власного життя, щоб Господь віддалив від них ці спокуси злого духа та дав Світло Святого Духа. Просимо підбадьорювати знайомих і близьких, якщо бачите в них суїцидні нахили, повідомляти священників чи інші компетентні органи.

Гаряча лінія із запобігання суїцидам для ветеранів Lifeline Ukraine: 7333.
Всеукраїнський телефон довіри: 0-800-501-701.
Лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції: 0-800-211-444.