Понеділок, 23 Червня 2025 р.
19 Червня 2025

«ПРИРОДА ДАРУЄ НАМ ЖИТТЯ»

Микола Прудивус із дружиноюСьогодні, 19 червня, в Україні відзначають День фермера. І це гарна нагода згадати, що справжнє багатство землі не лише в урожаях, а й у лю­дях, які її плекають із любов’ю, передаючи це ставлення з покоління в покоління. Їхні руки вирощують не тільки пшеницю чи м’яту – вони формують ландшафт національної ідентичності, зберігають традиції, розвивають громади. Справжній фермер – це про зв’язок із землею, мудрість предків і вміння перетворити плоди природи на справжні перлини. Однією з таких перлин є родинна трав’ярня Прудивусів «Перлини Бакоти», розташована серед краси подільських пагорбів, де кожна травинка – зі змістом, а кожен напій – з історією. Це місце давно стало не лише виробницт­вом фіточаїв, а й магнітом для туристів і майданчиком для відкритого діалогу. Про натхнення, тонкощі фітомистецтва та особ­ливості своєї спра­ви власник трав’ярні Микола ПРУДИВУС розповів газеті «ПОДОЛЯНИН».

– Пане Миколо, коли було за­сновано Вашу трав’ярню?
– Родинне підприємство «Перлини Бакоти» офіційно створе­не 2001 року, але історично його джерела сягають аж 1977-го. Ми з дружиною почали працювати у знаменитому колись радгоспі лікарських рослин ім.Орджонікі­дзе, у відділку №3 с.Бакота, де вирощували ромашку, нагідки, м’яту, подорожник, мелісу та інші лікарські рослини. У цьому гос­подарстві працювали до 1996 року, а потім ще 5 років – у радгоспі «Колодіївський». Протягом цих років вивчали й удосконалюва­ли процеси вирощування, сушіння та перероблення лікарських рослин. 2001 року оформилися як при­ватні підприємці, спеціалізую­чись на вирощуванні та вироб­ництві лікарських трав. Так народилося родинне виробництво «Перлини Бакоти», адже краєвиди та екологічна чистота Бакоти й Ста­рої Ушиці ідеально підходять для вирощування цілющих рослин.

– Миколо Петровичу, як від­бираєте трави та інгредієнти для продукції?
– Ми створюємо трав’яні суміші, зокрема крафтові фіточаї, яких наразі є близько 20-25 видів. Підбір трав здійснюється на основі їхніх споріднених властивостей, що забезпечує гармонійний смак і максимальну користь для здоров’я. Основну частину продукції реалі­зуємо гуртовим покупцям – фармацевтичним фабрикам, – відповів власник трав’ярні «Перлини Бакоти» Микола Прудивус.

– Як відбувається процес обробки рослин?
– Усі процеси, від вирощування до збирання й сушіння, виконуються вручну. При сушінні рослин, як-от меліса, м’ята, шавлія чи кропива, струшується пил і дрібні забруднення. Ми не практикуємо миття рослин, за винятком коріння, наприклад, валеріани, яке потребує додаткової підготовки перед сушінням.

– Крім чаїв, чи займаєтеся виготовленням інших продуктів?
– Так, ми також виготовляємо крафтові наливки та настоянки для дегустацій і власного використання. Крім цього, експериментуємо з приправами, подушечками з ароматичних трав, лавандовим цукром і морською сіллю з бакотськими травами. У майбутньому плануємо випускати сиропи, трав’яні олії та квіткову воду.

– Чи маєте родинні секрети або старовинні методи, які застосовуєте у виробництві?
– Основу рецептів черпаємо з літератури та народних традицій. Використовуємо енциклопедичні довідники лікарських рослин, де описано понад 1200 видів із їхніми властивостями та застосуванням для профілактики й лікування різних захворювань.

Відвідувачи трав’ярні– Чи проводите майстеркласи для відвідувачів?
– Так, ми пропонуємо гостям створити власну композицію фіто­чаю. Це супроводжується детальними розповідями про склад трав, їхню користь і можливості використання. Враження у відвідувачів завжди позитивні. Протягом 16, а то й більше років організовуємо гастроекскурсії, під час яких демонструємо процеси вирощування, збирання й сушіння рослин, а також створення фіто­чаїв. Гості захоплено сприймають наші трав’яні суміші, серед яких особливо популярні «Літо в Бакоті», «Бадьорий ранок» і «Духмяний вечір».

– Які унікальні рослини ви­користовуєте у Ваших продуктах?
– Наприклад, ми створюємо фіто­чаї в кольорах українського прапора: жовтий і синій. Це не лише гарно й корисно, а й символічно для нашої культури.

– Пане Миколо, які напої Ви б порадили шанувальникам природного смаку та трав’яного чаю­вання – і для холодної пори, і для спекотних літніх днів?
– У прохолодну пору немає нічого кращого, ніж гарячий фіточай із ложечкою меду, джемом або домашнім варенням. Це не лише зігріває тіло, а й дарує затишок душі. Особливо смакують меліса, м’ята, шавлія, ромашка – трави, які ніжно підтримують організм і мають м’яку заспокійливу дію. А влітку трави теж чудово розкривають себе – наприклад, м’ята та меліса стають основою для освіжаючих напоїв. Домашній фітомохіто з додаван­-ням свіжих трав, скибочок цитрусових, льоду та краплі меду – це ідеальний варіант для спекотного дня. Ми завжди кажемо: «Випий чаю й усміхнись. Природа дарує нам життя – скористайся цими можливостями!».

До речі, зовсім недавно, 5 черв­ня, саме на території Родинного підприємства «Перлини Бако­ти» відбулася подія, що зібрала представників туристичної га­лузі громади для відкритого діалогу «Туристичний сезон – 2025». І символічно, що зустріч відбулася саме тут, серед дух­мяних пахощів трав, у місці, де фермерство виходить далеко за межі традиційного земле­робства. Бо коли фермер перетворює поле на локацію для гастроекскурсій, траву – на філософію здоров’я, а чай – на враження, це вже інша якість: туризм із душею, з історією, з корінням. Учасники ділилися баченням, як зробити наш край ще привабливішим для мандрівників. І сам простір трав’яного господарства Прудивусів став наочним прикладом того, як фермерська ініціатива може бути центром туристичної сили громади. Тут відчувається справжня синергія: земля працює, люди творять, а гості захоплюються. Саме такий підхід дозволяє не просто вирощувати рослини, а вирощувати нові сенси для села, регіону, країни.

Сюзанна СИРОТЮК.