СОНЦЕ НА ЛОЗІ, ЩО НЕ ЧЕКАЄ ЛІТА
9 листопада – День виноградаря і винороба України
Огірки з теплиці – пробували, помідори – куштували, але щоб виноград у теплиці… Для наших країв – то в диковинку. Про вирощування ягоди в парнику, можливо, і чули, але точно не бачили. Поки цю несправедливість не вирішив зламати виноградар із 15-річним стажем Іван КОГУТ. Торік він завів у своєму господарстві в с.Каветчина Жванецької громади професійну теплицю. Тож тепер і на Кам’янеччині можна знайти не в сезон виноград, смак якого не зрівняти з жодним привозним заморським. Напередодні Дня виноградаря і винороба, що відзначається у другу неділю листопада, випитуємо всі робочі секрети в Івана Романовича, без якого подільське виноградарство не було б таким соковитим, наливним, асортиментним.
Із порога про назріле – як спала на думку ідея про «теплу ванну» для винограду.
– Це була свідома робота на результат, – відповідає виноградар Іван Когут. – Я бачив такий досвід на півдні, в Херсоні, там ця практика досить поширена. Рахуйте, що в теплиці ягода дозріває на місяць швидше! Якщо на відкритому грунті перший виноград у мене з’являється 20-25 липня, то в теплиці – вже у червні. Відповідно тоді й попит більший, і ціна інша. Моя теплиця – професійна, не звичайний «балахон», а серйозна конструкція з двошарової плівки та системою турбонадуву (повітряною подушкою). Вона набагато дорожча, але себе виправдовує. Має розмір 10х80 м, і це вже солідні виробничі масштаби. А починав я з аматорських дерев’яних тепличок, але то зовсім не той рівень. Знає-те, це як будувати кар’єру, поступово рухаєшся, вкладаєш, ростеш, збільшуєш потужності й можливості свого господарства.
– Головну перевагу на користь теплиці почули, але вона точно не одна?
– Плюсів більше, ніж достатньо. Зважайте, що під накриттям рослина менше хворіє. Вистачає двох обробок за сезон, тоді як на вулиці значно більше потрібно втручатися в рослини. Краще навантаження, грона красивіші, ягода крупніша. Менше проблем із доглядом, прополюванням. Це ж закритий захищений простір. Є дощ, сльота, а я можу спокійно працювати і не марнувати робочий день.
– До речі, погодні аномалії теж не останній фактор, який підштовхує всякого аграрія до раціоналізаторства.
– Безперечно, праці під небом доводиться жити з усіма його на-строями, і не завжди вони хороші. Кліматичні потрясіння часто падають нам на голову, і ми досить метеозалежні. Цього року весняні заморозки були дуже сильними. Але моя теплиця дала +8 градусів до зовнішньої температури. Якщо на вулиці було -2, то в теплиці +6. Виноград у «термо» був захищений, а ось відкриті плантації доводилося опалювати: ставили металеві відра з деревом, так звані «свічки», вони дають тепло і відштовхують холод. Цього року вберегли весь урожай. А от град двічі загрожував, на щастя, пронесло. Сільському господарству погоду треба відстежувати постійно. Тому теплиця – це не лише експеримент, це рішення на виклики клімату та крок до сталого агровиробництва. Узагалі місцевий клімат дуже наблизився до південного. І не дивно, що тут один за одним народжуються виноградники, і підприємці зголошуються вирощувати сонце на лозі. Коли я сюди потрапив, то тут росли одні буряки і кукурудза.
– Ви праві, Кам’янеччина гарними темпами перетворюється на виноградну долину, куди приїжджають виноградарі по своє «золоте руно».
– Активне виноградарство тут почало розвиватися років 10-12 тому. Я сам зі Львова і живу там. А в Кам’янець-Подільському районі опинився 15 років тому. Друг запросив на риболовлю. І коли я побачив ці краєвиди на березі Дністра, залишився. Зрозумів, що тут тепліше. Якщо говорити технічною мовою, то сумарна активна кількість тепла тут вища на 200-300 градусів. У Львові було 2300-2400, а тут – 2500-2600. Я навіть кавуни вирощував по 15 кілограмів! Спробував і зрозумів: для винограду тут ідеально. Звісно, був страх – чужина, нікого не знав. Але купив хату, потім ще ділянки, поступово все з’єднав. Нині в мене велике господарство із промисловою теплицею.
– Чекайте, де Львів, а де Кам’янець? Живете в одному кінці, а на роботу їздите в інший. Як вдається бути однією ногою тут, іншою – там?
– Так, це моя міграція: 320 кілометрів у один бік. Тиждень тут, тиждень там. Дорога забирає шість годин. І це наскільки треба любити культуру, щоб так себе «мотати»? (сміється). Але так вийшло – сім’я у Львові, а справа тут. Восени сезон дуже активний, тому я вже три тижні в селі безвилазно. Рослина не чекає: якщо ти її тиждень не побачиш, уже можуть бути проблеми: грибкові захворювання, пасинкування, обрізання, підв’язування. Від родини маю благословення та повну підтримку. Дружина і доньки працюють у Львові в освітній сфері, а влітку всі з’їжджаються сюди і допомагають мені. Я сам не одразу знайшов своє покликання у винограді. Займався взуттєвим бізнесом, був інкасатором, але виноград забрав мене в полон без спротиву. Близькі розуміють, як я цим горю.
– Згадаєте, як запалилися виноградом і прищепили лозу до свого життя.
– Якщо копнути дуже глибоко, то я посадив свій перший виноград у п’ять із половиною років. Мені навіть стає якось страшно від думки, що я міг у такому віці підготувати свою першу парость. Усе почалося в дядька. Ми, діти, гралися в них у дворі, де ріс простий «дикий» виноград. Ми бешкетували, «воювали» за той виноград, обривали його. Від того всього дядько нарізав чубуків, дав мені й каже, щоб батько допоміг усе прикопати, і навесні воно прийметься. Вдома тата не було, і я якось сам це зробив. Та й забув. Улітку батько косить траву, і декілька паростків потрапили під укіс. Каже до мами з подивом: «Дивись, хтось виноград посадив!». Я тоді згадав і зізнався, що це моїх рук справа. А мені недовірливо: «Та ну, який ти міг виноград посадити, мала дитина». Виходить, мої професійні нахили проявилися досить рано. Потім почав захоплюватися прищеплюванням дерев, і так усе понеслося.
– Іване Романовичу, у Вас неймовірна колекція – понад 800 сортів, з яких 500 забракували. Це ж яка копітка, ретельна, трудомістка, тривала робота, кожен вид пропустити через свої руки, розум і серце.
– Цим я живу, реалізуюся, вкладаю душу, тому не халтурю. Я випробував сорти з усієї Європи та світу. Що не пішло – відсіялося. Залишилося те, що ідеально саме для наших умов. До речі, на заході України більшість тих, хто має виноград, так чи інакше дотичні до мене: або брали саджанці, або консультувалися чи в мене, чи в моїх друзів.
– Переважно врожай зірваний, який нині сезон у господарстві?
– Ось завершуємо збирання винограду для вина, столовий виноград іде на ринок. І починається підготовка до зими. У листопаді – обрізання. Молоді кущі треба прикопати землею на зиму, старі, загартовані, вже зимують так. Але канікули у виноградаря умовні. Буде переливання вина, заготовка лози для саджанців, ремонт шпалер, інструменту. Роботи вистачає. Навіть у відпочинку ми шукаємо нові сорти, закуповуємо матеріали.
– А чи можна отримати два врожаї на рік у теплиці?
– Не всі сорти на це здатні. Є такі, що дають другий урожай, наприклад, деякі форми кишмишу. Але головна мета теплиці – не подвійний урожай, а саме прискорення. У теплиці потрібні ультраранні сорти, щоб ягода була тоді, коли її ще ні в кого немає. Пізні сорти в теплиці – це помилка. Тим паче я не женуся за цим, важливо не втратити апетитні та корисні властивості винограду. Багато хто боїться тих же огірків і помідорів із теплиці, мовляв «одні нітрати», «трава травою». Але все залежить не від самої теплиці, а від того, як плоди вирощують. Якщо виноград росте собі без усякої хімії, без штучного світла та обігріву, то такий самий, як на городі. Теплиця ж не робить із нього пластмасу, вона просто тепло тримає, щоб кущ раніше прокинувся. Сонце те саме, земля та ж – от і смак свій, домашній. А коли все природно, то ягода солодка, духмяна, як треба. Я починаю висаджувати в березні, коли день стає більший за ніч, сонце піднялося, і вже можна обходитися без батарей і лампочок. Якщо ж задатися метою, то і взимку можна ласувати виноградом, але таки так – програє його якість.
– Отож, виноградники йдуть на зимову перерву, і вмикається переробка. Ой, що то за виноградар, який не займається виноробством!
– Безперечно, вино робимо, десь виходить близько двох тонн. Є постійні клієнти, переважно забирають гуртом ресторани. Мої колеги, особливо з Бакоти, практикують організацію дегустаційних турів. У мене не вистачає на це часу, трохи приїжджають групи, але це не потоком, більше за домовленістю. Я сконцентрований на ягоді та саджанцях. Сушимо родзинки – магазинні й близько біля них не лежали. Хто раз скуштував домашні, вже по-іншому дивиться на ті, що в пачках. Ще з кісточок видавлюємо олію – дуже корисна, проте дорога, бо надто ресурсна. А ще… маринуємо виноград! І це дуже смачно. Із радістю поділюся незвичайним рецептом. Спробуйте додати виноград у салат: огірок, помідор, цибуля, сметана. Унікальне поєднання. Це не мій рецепт, товариша, але всім дуже подобається.
– Ви не перестаєте вражати. Це вибух захоплення, коли серед виноградника наштовхуєшся на тропічний оазис.
– Раніше мав значний асортимент екзотичних фруктів. Авокадо, лимони, мандарини, апельсини, фейхоа – все продав. Не вистачає часу. Залишив банан, так щоб око радував, є гранат, ківі, хурма. Серед цікавого ще їстівні каштани, які схожі на смажений арахіс. Їх доглядаю для власного споживання, щоб не купувати магазинні. Бо це кардинальна різниця. Банан для транспортування зривають зеленим. Ті, що ми їмо, – це технічно дозрілі банани. А ті, що доспівають природним шляхом, неймовірно солодкі та смачні. Ми привозили плоди з Єгипту. В наших супермаркетах – далекі від справжніх. Так само, як і персики чи мандарини, їх зривають напівстиглими, щоб довезти. Вони не набирають природної цукристості та аромату.
Іван Когут перепробував багато, але його серце належить винограду. То є любов. А все, що робиться з любов’ю, росте. Так само, як той перший кущ, який мало не став сіном під косою, а став доленосним корінням.
Юлія ЛІЧКЕВИЧ.





