Субота, 20 Квітня 2024 р.
11 Грудня 2020

У ШИНОК, А ПОТІМ ПІД ЗАМОК

Ще Новий рік відгуляємо з обмеженнями «помаранчевої» зони, а вже з півночі 8 січня на нас чекає повний локдаун. Триватиме він до 24 січня. І МОЗ, і Кабмін покладають великі надії, що жорсткіші обмеження таки зможуть перервати ланцюжок поширення коронавірусної інфекції. Бо у цей період, крім ковіду, зазвичай лютують і звичні для нас ГРВІ та грип. Крім того, січневий карантин, названий «зимовими кані­кулами заради безпеки», запроваджується ще й для того, аби не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності після новорічних свят.

У період січневого локдауну діятиме низка заборон:
 відвідування закладів освіти, крім садочків;
 робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос);
 кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів, театрів, а також ТРЦ (дозволятиметься торгівля продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією);
 під табу і торгівля непродовольчими товарами, робота непродовольчих ринків, проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів.

Щоправда, дозволяється робота громадського транспорту, міжміського та міжнародного авто-, авіа- та залізничного сполучення. Не зупинять роботу і продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готелі, АЗС, СТО, ветклініки тощо. Салони краси та перукарні зможуть працювати тільки за попереднім записом. Також урядовці рекомендують з 11 до 25 січня працювати дистанційно.
Однак навіть після завершення локдауну розслаблятися ще зарано – 9 грудня Уряд продов­жив карантин до 28 лютого 2021 р. Щоправда, з 1 січня на годину довше, тобто до 23.00, можуть працювати заклади громадсь­кого харчування. Втім у Новорічну ніч кафе, барам, ресторанам буде дозволено працювати лише до 1-ї ночі. Дозволена й організація новорічних ялинок, утім без концертів.
Поки що омріяного просвіту на Кам’янеччині не видно.
– Якщо подивитися на цифри, то захворюваність упродовж останніх тижнів не набагато, але знижується, – коментує «Подолянину» завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Щодня відбирається чимало матеріалу для ПЛР-­тестувань і 80-90% з них – позитивні. Тому розслаблятися ще зарано, треба дотримуватися протиепідемічних заходів, дистанціонуватися від скупчень, походів у магазин, відкласти на кращі часи розважальні заходи та зустрічі.
Почастішали випадки захворювання серед працівників «екстреної», продавців, держслужбовців, реєструємо більше хворих серед школярів і студентів. Тривалий час щодня маємо нових хворих серед освітян і медиків. Також ковід виявили у трьох підопічних та одного працівника територіального центру соціального обслуговування, що розташований у Старій Ушиці.
Цього тижня міськуправління охорони здоров’я оприлюднило дані щодо захворюваності в міс­ті на ГРВІ, пневмонії та тубер­кульоз за 9 місяців. За цей період зафіксовано 14 тис. 700 випадків ГРВІ, що на 4185 менше, ніж торік. Однак перебігає захворювання важче. Щодо пневмоній, то їх виявлено 1330 випадків (709 хворих лікувалися в стаціонарі, 621 – амбулаторно). Недужих на запалення легенів, у порівнянні з 2019 р., побільшало аж на 1099. Є в місті 38 хворих на туберкульоз, 9 з яких занедужали цьогоріч. 2019-го їх було 25.