Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

КОМІСІОНКА
ЧЕТВЕР, 14 ГРУДНЯ 2017 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.

09.07.2010

СНІДАНОК. ПІДЗАРЯДЖАЄМО ОРГАНІЗМ НА ЦІЛИЙ ДЕНЬ

Чи обов’язково зранку їсти? Чи можна ігнорувати сніданок? Яким він має бути, з чого може складатися?
Єдиного рецепта ідеального сніданку не існує. Баланс поживних речовин залежить від віку, апетиту, смаків, способу життя тощо. Головне - забезпечити організм найліпшими умовами протягом дня. Можливо, хтось взагалі не снідає та при цьому добре почувається. Але більшість дієтологів схильні до думки, що сніданок - обов’язковий ритуал, якого не варто уникати.
В меню сніданку слід вводити:
•молочні продукти (молоко, йогурт, м’який і твердий сири). Вони постачають в організм кальцій, білки, вітаміни групи В;
•зернові продукти (хліб, печиво, каші, пластівці). Це джерело складних вуглеводів, які, поступово згораючи в організмі, дають йому енергію, клітковину, мікроелементи;
•свіжі фрукти (або соки). Кількість залежить від апетиту та активності. Вони - комора вітаміну С, який не утворюється, не зберігається та не накопичується в організмі. Тому запаси цього вітаміну бажано поповнювати декілька разів на день;
•напій (гарячий чи холодний), щоб забезпечити організм рідиною;
•масло (для дітей і підлітків), варення, мед, сухофрукти за бажанням.
А тепер докладніші рекомендації:
ЖIНКАМ. Приготувати смачний, збалансований та апетитний сніданок не складно. Але зазвичай вранці у жінок, які працюють, не вистачає часу. Тому тут на допомогу прийдуть соки, йогурти з фруктами чи без, мюслі, тости.
Якщо Ви стежите за фігурою, їжте знежирені молоко, м’який сир, йогурт, а також зерновий хліб із висівками, мюслі без цукру. Iз фруктів - найкраще підійде грейпфрут: у ньому багато вітаміну С і менше калорій, ніж в інших фруктах.
АКТИВНИМ ЧОЛОВІКАМ. Сніданок має бути поживним. Налягати слід на каші, рис, макарони, хліб. Найголовніше, щоб у каші було якнайбільше молока. Обов’язковими мають бути продукти, багаті на білки: м’ясо, тверді сири, яйця.
Якщо Ви стежите за фігурою, відмовтеся від цукру, каші, хліба та додайте у раціон фрукти, йогурти чи соки.
ДІТЯМ. Iнколи діти просто накидаються на їжу, а в інший час зовсім відмовляються їсти вранці. Їм потрібно дати право вибору: діти мають самі вирішити, що їм пити вранці - какао чи сік. Вони люблять різні каші та пластівці, додаючи до них то варення, то мед. Дуже важливо вводити до меню сніданку молочні продукти. Для організму, що росте, кальцій і білки є необхідністю.
ПІДЛІТКАМ. Обов’язковими в цьому віці, особливо для тих, хто інтенсивно навчається, є молочні каші, ковбаса, яйця, твердий сир. У дівчаток, які щиро переймаються своєю фігурою, може виникнути спокуса взагалі відмовитися від сніданку. Але це неправильно - зростає потреба, не дочекавшись обіду, підобідати в буфеті, купивши булочку, тістечко тощо. Найкраще з’їсти зранку йогурт, фрукти та шматочок хліба з маслом.
ЛЮДЯМ ПОХИЛОГО ВІКУ. Перший сніданок має бути поживним, приємним і легко засвоюватися. Чай або кава, булочка чи хліб, масло чи варення - кожен має право вибирати. Але не забувайте про молочні або кисломолочні продукти. Кальцій незамінний у боротьбі з остеопорозом, який загрожує кісткам у похилому віці. Надавайте перевагу меду, а не цукру, рослинним, а не тваринним жирам... Якщо кишечник схильний до закрепів, обирайте зерновий хліб із борошна грубого помелу. Корисними також є яблука та чорнослив.


Повернення до списку