Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
24 Грудня 2021

ЮВІЛЕЙ НА ДВІ КРАЇНИ

Ще декілька днів – і 2021-й рік піде в історію. Україна і світ уже поринають у магію зимових свят. Цього року виповнюється 105 років (29 грудня 1916 року), як хор Університету Святого Володимира (тепер ім.Т.Г.Шевченка) під проводом Олександра Кошиця здійснив прем’єру «Щедрика», і 85 років (березень 1936 року), як хор із 1500 студентів під орудою Пітера Вільговського в Медісон-сквер-гарден уперше публічно заспівав «Carol of the Bells».

Тіна Пересунько, Анатолій ПаладійчукЗгодом «Колядка дзвонів», яку по праву можна назвати українсько-американською, залунала з радіо, платівок, телереклами, кінофільмів і стала світовим гімном Різдва й Нового року.
Ми раді, що Україна подарувала світу чарівну унікальну мелодію, а як кам’янчани, ще й раді, що саме наше місто зіграло у цьому велику роль. Якщо кам’янчанам уже давно відомо, що автор «Щедрика» Микола Леонтович навчався у Подільській духовній семінарії, то про те, що саме з Кам’янця «Щедрик» полетів у світ, більшість дізналась, як і я, тільки де­кілька років тому.
Поворотним стало знайомство на початку 2019 року з Тіною Пересунько (авторка і кураторка проєкту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дип­ломатії України»), яка поділилася свої­ми дослідженнями, знайденими документами про Кам’янецьку добу Української республіканської капели. Початком інформаційної кампанії став цикл статей Олега Будзея в «Подолянині» у лютому-­березні 2019 року до 100-річчя перебування УРК у місті. Почалася пошукова і дослідницька робота, підготовка до фестивалю хорового мистецтва імені Олександра Кошиця у вересні 2020-го, для організації якого було виграно грант від Українського культурного фонду. Про­те фестиваль довелося відмінити через карантинні обмеження.
У рамках інформаційної кампанії товариство «Просвіта» проводило і проводить у навчальних закладах тематичні заходи. За фінансування просвітянина Яро­слава Сисина у видавництві «Абетка» вийшла книга авторства Дмитра Бабюка «Кам’янець – соборна столиця України», де велику статтю присвячено цій темі, маємо радіо- і телеінтерв’ю, передачі.
Грудень 2020 року став знаковим і сен­саційним для нас: було знайдено і придбано першу платівку із записом Щед­рика у виконанні хору під керів­ницт­вом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія «Brunswick», США), яка на сьогодні є єдиною в Україні. Її презентація від­бу­лася 26 грудня в сесійній залі міськ­ради (на фото ліворуч) разом із відкриттям виставки найбільшої колекції раритетних експонатів на тему «Щедрика» і «Carol of the Bells», проєкту «Кам’янецькі ноти і кри­ла «Щед­рика».
Зупинюся на назві проєкту. «Ноти» – тому що Микола Леонтович із 1892 по 1899 рік навчався в Подільській духов­ній семінарії, де вивчав теорію музики та хоровий спів, опанував скрипку, фортепіано, деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії, рік керував студентським хором. «Крила» – тому що після евакуації з Києва, з 14 лютого по 24 березня 1919 року, Кам’янець-Подільський прихистив новостворену (в січні 1919 року) Українську республіканську капелу. Тут проводилися репетиції, на­вчання французької мови, виконано значну роботу з підготовки до турне (обрано Раду та прийнято Статут колективу, оформлено закордонні паспорти тощо), було остаточно сформовано капелу. Саме в Кам’янці почали співати «Щедрик», і саме звідси він полетів у тріумфальну подорож світом. Метою нашого проєкту є вивчення, просвітницька діяльність, популяризація історії кам’янецького періоду Миколи Леонтовича, Олександра Кошиця і Української республіканської капели, культурної дипломатії Симона Петлюри, світового тріумфу «Щедрика».
Відкриття меморіальної дошки на залізничному вокзаліПроєкт ініційовано Кам’янець-Подільським об’єднанням товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка і Тіною Пересунько та підтримано міською владою Кам’янця-Подільського. Партнерами проєкту є професорка кафедри музичного мистецтва Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка Майя Печенюк, керівник хорової капели «Журавлик» Іван Нетеча і кам’янчани-однодумці.
Важливою подією, яка стала подарунком нашої «Просвіти» і небайдужих ка­м’янчан до 30-ї річниці відновлення Незалежності України, стало встановлення на залізничному вокзалі Кам’янця-Подільського меморіальної дошки про виїзд Української республіканської капели у світове турне.
2022 року маємо важливий ювілей – 100-річчя американської прем’єри «Щед­рика». Підготовка до нього Міністерства зовнішніх справ і Міністерства культури розпочалася 18 грудня низкою грандіозних заходів: різдвяним концертом на Михайлівській площі та 3D-мапінгом історії світового тріумфу «Щедрика» на будівлі Дипломатичної академії України. Радий повідомити, що в цьому концерті у виконанні НХК «Дніпро» (спадкоємця того університетського хору, що під проводом Олександра Кошиця здійснив прем’єру «Щедрика» у грудні 1916 року) відбулася київська прем’єра першої англомовної версії «Щедрика» – пісні «The Bluebirds». Це не була українська прем’єра, бо в грудні 2020 року хор «Дніпро» вже заспівав її у Кам’янці-Подільському на презентації першої платівки з «Щедриком» і нашого проєкту.
Тіна Пересунько наразі перебуває у США з дослідницькою та організаційною місією до підготовки відзначення американської прем’єри «Щедрика». Сподіваємося, що наступний рік принесе нам нові відкриття та знахідки.

Анатолій ПАЛАДІЙЧУК,
заступник голови Кам’янець-Подільського об’єднання товариства
«Просвіта» ім.Т.Шевченка, автор та куратор проєкту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика».