Понеділок, 08 Липня 2024 р.
27 Червня 2024

ПОГОВОРИМО ПРО ВЛК

Мобілізація і все, що з нею пов’язане, – одна з топових тем обговорення. Які зміни відбулися, і як працюється військово-лікарській комісії міс­та Кам’янця-Подільського, поцікавилися в голови комісії Олега СОБКА.

– Олеже Володимировичу, які території обслуговує комісія, яку очолюєте?
– Спочатку зауважу, що, крім нашої ко­місії, аналогічна працює в Кам’янець-По­дільській районній лікарні. До комісій те­риторіальні центри комплектації (ТЦК) направляють не тільки місцевих, а й чолові­ків – жителів Кам’янець-Подільського району, Новоушицької, Дунаєвецької, Чемеровецької громад.
Також змінився розклад роботи комісії. Працюємо з 9.00 до 18.00 у всі дні, крім неділі. До 16-ї приймаємо направлених на комісію, а потім дві години працюємо з документами.
Після ухвалення нового закону про мобілізацію значно змінилося навантаження на комісію. Як правило, за день оглядаємо від 80 до 100 людей, буває й більше.

– Чи сталися зміни у складі комісії?
– Змінилася кількість її членів згідно з нововведеннями. До складу входять хірург, терапевт, отоларинголог, офтальмолог, нев­ропатолог, психіатр. Ці лікарі – працівники КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр».
Із 27 квітня вилучено зі складу комісії дерматолога та стоматолога. За стоматолога рішення ухвалює лікар-ЛОР. Якщо є підозри на серйозні проблеми із зубами чи щелепою, направляємо на додаткове обстеження до стоматолога в стоматологічне відділення нашого центру. За дерматолога ухвалює рішення терапевт. Аналогічно, якщо є серйозні проблеми зі шкірою, направляємо на додаткове обстеження до дерматолога.

– З якими документами потрібно приходити на медогляд?
– Щоб пройти медичну комісію, спочатку потрібно звернутися до ТЦК. Чоловік звертається туди, щоб перевірити свої облікові дані. Йому дають картку призовника або кандидата на мобілізацію. Після цього вже з направленням від ТЦК приходить до нас. Відповідно до направлення, ми проводимо огляд призовників, оформляємо необхідні документи і передаємо назад у ТЦК.
Завдання комісії – провести медичний огляд людини і ухвалити рішення: придатний чи непридатний до військової служби з виключенням із військового обліку. Чоловік може бути тимчасово непридатний у разі, якщо недавно прооперований, потребує додаткового лікування.
До ухвалення закону про мобілізацію була категорія людей, де у військових справах зазначалося «Обмежено придатний». Тепер вони протягом 9 місяців обов’язково повинні пройти медогляд, де буде зроблено висновок про їхню придатність чи непридатність щодо служби в ЗСУ.
Якщо в людини є деякі порушення у здоров’ї, але вона може виконувати певні роботи, ставиться відмітка у військовій справі «Придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення охо­рони». Тобто вона не може служити у штурмових, стрілецьких підрозділах, але певну функцію здатна виконувати у зазначених підрозділах.
Якщо є потреба в додатковому обстеженні людини в умовах стаціонару, то даємо направлення до лікарів міських чи районних медичних закладів, або в обласну лікарню в залежності від того, скільки потрібно мати інформації про стан здоров’я.
Принагідно зазначу: якщо в чоловіка в минулому були певні захворювання, травми, операції, потрібно приносити на комісію виписки, знімки, результати обстежень, медичні картки тощо.
Також необхідно приходити на комісію з результатом флюорографічного обстеження. Навіть уже на стадії звернення до ТЦК у чоловіка можуть затребувати результат флюорографії.

– Чи є попередній запис на комісію?
– Попереднього запису немає. Переві­ряємо тих, кого поточного дня до нас направив ТЦК. У самому ТЦК налагоджується електронна черга.

– Точаться розмови між людьми, в інтернеті, що є рекомендація комісіям якнайбільше чоловіків визнавати здоровими…
– Нас ніхто не регламентує, яку кількість тих, кого оглянули, направляти на медичні дообстеження. Наприклад, сьогодні ми подивилися 79 людей, 38 із них потребують додаткового огляду лікарів.
Ми не зацікавлені в тому, аби написати, що людина здорова. Якщо чоловік по­трапляє в певний військовий підрозділ, там є своя медична комісія, яка його оглядає. Якщо стан здоров’я не тотожний із написаним висновком комісії, призовника можуть повернути назад. Нам за це відповідні до­гани.

Вікторія ГАЙДАМАШКО, пресслужба КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр».