Неділя, 08 Вересня 2024 р.
11 Липня 2024

МАЙЖЕ ПОЛОВИНУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ, ЯКУ ВИКОРИСТОВУЮТЬ КАМ’ЯНЧАНИ, СПОЖИВАЮТЬ БОЙЛЕРИ

Міський голова Михайло Посітко, депутати, представники міської ради та керівництво КП «Міськтепловоденергія» під час запуску в роботу перших 2 когенераційних установокЗа приблизними підрахунками, в Ка­м’янці-Подільському налічується близько 38 000 бойлерів. Якщо врахувати, що на роботу одного бойлера витрачається 2 тисячі кВт, то всі разом вони споживають 7,5 мВт електроенергії. Зважаючи на те, що на потреби всього міста витрачається близько 20 мВт електричної енергії, практично половина йде саме на роботу бойлерів.

Розвантажити енергосистему, що потерпає від дефіциту та ворожих атак, може централізоване гаряче водопостачання. Завдяки роботі когенераційних установок, які за ініціативою міського голови Михайла ПОСІТКА і депутатського корпусу вдалося отримати від партнерів з USAID, гаряча вода постачатиметься впродовж усього року. Більше того, це не залежить від відключень електроенергії та забезпе­чується цілодобово, навіть тоді, коли світ­ло є по декілька годин на день. КП «Міськ­тепловоденергія» має більше як 12 тисяч абонентів централізованого гарячого водопостачання. До того ж кількість наразі збільшується, адже користування цент­ралізованим гарячим водопостачанням відновлюють гуртожитки двох найбільших університетів.
Як грантову допомогу від USAID, місто отримало 
4 когенераційні установки вартістю близько 4 млн євроЯкщо всі кам’янчани, які мають гарячу воду, відключать свої бойлери, енергосистема заощадить близько 2,5 мВт електроенергії, що надасть значну підтримку стабільності енергосистеми України. Більше того, зекономити та­ким чином вдасться і на вартості гарячої води.
Порівняємо ціну гарячої води з цент­ралізованих мереж і підігрітої бойлером. Для підігріву 1 кубометра води бойлер споживає 57 кВт•год. електроенергії. Після того, як вартість електропостачання підвищили до 4,32 грн/кВт•год, вода з бойлера обходиться споживачам у 246,24 грн (плюс 17,89 грн за холодну воду). Куб гарячої води з централізованої мережі коштує 95,32 грн (88,38 грн без рушникосушарки). Різниця виходить чимала – в 2,5 разу!
Тож, замість того, щоб нарікати на гра­фіки розподілу електроенергії, можемо зробити власний внесок для зменшення її дефіциту. Просто вимикайте свій бойлер із розетки і користуйтеся гарячою водою з централізованих мереж. Бо ж значно комфортніше мати гарячу воду цілодобово, ніж чекати, доки вона з’явиться разом зі світлом.

Яна ДЕНЬГУБ, пресслужба КП «Міськтепловоденергія».