П'ятница, 13 Вересня 2024 р.

КВАРТИРИ – ЗАХИСНИКАМ: ХТО ПРЕТЕНДУЄ І ЩО РОБИТИ

28 мільйонів 806 тисяч гривень з Державного бюджету в цьому році виділено Кам’янець-Поділь­ській міській територіальній громаді для придбання житла нашим захисникам та членам їхніх родин.

2024 року в Кам’янець-Подільській міській територіальній громаді було виділено:
– для 9 сімей військовослужбовців з інвалідністю I-II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції до лютого 2022 р
– 23 533 830 грн.
– для 3 сімей військовослужбовців – внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції – 5 272 291 грн.

Додатково зазначимо, що 2023 року придбано житло 17 сім’ям на загальну суму 32 688 513,24 грн, а саме:
– для придбання житла для військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антите­рорис­тичній операції, інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, а також членам сімей загиблих виді­лено з Держбюдже­ту місцевим бю­джетам кошти у сумі 19 716 110,78 грн для 10 сімей;
– для придбання житла ВПО, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України – 7 887 702,46 грн для 3 сі­мей;
– для придбання житла особам з інвалідністю І-ІІ групи, учас­никам бойових дій на території інших держав – 5 084 700 грн для 4 сімей.

Департамент соціального захисту населення міськради пояснює, хто має право на отримання грошової компенсації для придбання житла:
– особи з інвалідністю внаслідок війни I та II групи (АТО/ООС/заходи оборони, участь у бойових діях на території інших держав, участь у Революції Гідності);
– ВПО, які є учасниками бойових дій, або особами з інвалідніс­тю внаслідок війни ІІІ групи (АТО/ООС
до 1 червня 2018 р.);
– члени сім’ї особи, яка загинула (зникла безвісти), померла внаслідок АТО/ООС/заходів оборони, участі у бойових діях на території інших держав.

Насамперед, щоб розпочати процес з призначення даної компенсації, необхідно стати на квар­тирний облік. Для цього потріб­но звернутися до відділу обліку, розподілу та приватизації жит­ла. Після отримання рішення про взяття на квартирний облік треба подати заяву «про призначення грошової компенсації» до департаменту соцзахисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

Департамент соціального захисту населення виносить заяву про призначення грошової компенсації з усіма необхідними документами на засідання комісії щодо розгляду заяв даних осіб.

Інна КОМЕНДАЦЬКА,
перший заступник директора департаменту соцзахисту населення.

* Виділення коштів 2024 року відбулося згідно із Постановами Кабміну від 19 жовтня 2016 р. №719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіа­льну цілісність України, а також членів їхніх сімей» та від 18 квітня 2018 р.
№ 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України».