Понеділок, 16 Вересня 2024 р.
22 Серпня 2024

ВИБОРЮЮЧИ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

З дружиноюЩоразу, коли зустрічаюся з військовими, вкотре переконуюся (а я у цій темі вже десять років), що кожен із них – неординарна особистість. Один, наприклад, залишив солідну, гарно оплачувану посаду в іншій країні, щойно ді­знався, що в його державі біда. Другий, котрого «забракували» свого часу для строкової, 2014-го «узяв» військкомат упертістю і таки вирушив до зони бойових дій, де був украй здивований, що там, як з’ясувалося, ще й зарплату дають. Знайомий боєць, виїхавши на передову, запевняв маму, що перебуває на заробітках на Івано-Франківщині. А коли ненька вирішила привітати сина з днем народження, то не могла зрозуміти, чому в слухавці чути вибухи. «Не лякайся, – заспокоював хлопець, – це колеги влаштували святкові салюти на мою честь…».

Багато хто з них пройшов ви­шкіл у місіях ООН або в АТО/ООС, тому професійних навичок і бойового духу не втрачали, як-от молодший сержант Віталій МАЛАНЧУК. У цій публікації не йтиметься про героїчні вчинки захисника Маланчука, бо про них промовисто свідчать нагороди – немало відзнак від Головнокомандувача ЗСУ, Президента.
А ще Віталій – повний кавалер Хрестів І, ІІ, ІІІ ступенів. Вище лише орден «Герой України». І ця інформація з’являлася у пресі, в мережі…
Утім читачу часом бракує матеріалу іншого плану: як стають героями (адже ними не народжуються), за яких умов, за переваги яких рис характеру, завдяки чиїй підтримці.
27-річний командир відділення Віталій Маланчук до того, як потрапити в гарячі точки, перепробував не одну професію, доки не обрав найважчу – військового, коли шість років тому підписав контракт із ЗСУ. Цілком свідомо, зважаючи і на ризики, і на те, що сім’ю (наразі в нього два синочки) бачитиме нечасто.
Та, вбравшись в однострій, віднайшов ще одну родину серед побратимів, наставників, де надійність, справжня підтримка, відвертість і чесність цінуються понад усе. Його підрозділ – єдиний організм, де від кожного залежить успіх справи, де дії напарника розумієш без слів, де біль іншого відчуваєш, як власний.
Бійцю Маланчуку не довелося кардинально ламати щось у собі, аби стати своїм у кочовому, суворому солдатському жит­ті, бо змалку звик у багатодітній родині (п’ятеро дітей) не перекладати ні на кого своїх обов’язків, доводити розпочату справу до кінця, вирішувати проблеми самостійно. Тож в умовах жорстокого протистояння швидко адаптувався, взявши на себе велику відповідальність за майбутнє України.
Пощастило Віталію і з тилом. Дружину Катерину практично знав із дитинства (їхні родичі жили неподалік), тож певної миті й поєднали свої долі. Вважай, щасливий квиток витягнув.
«Катя,казала мені Ольга Брунько, – жінка-кремінь» (звісно, в найкращому значенні цього слова»).
Сама Катерина, власне, й не заперечує цього. Наполегливість, стійкість супроводжують її повсякчас. Так було, коли, навчаючись на дизайнера, від­чула, що їй не вистачає лікар­няного адреналіну (мама Каті довгий час працювала в хі­рургії). Тим більше, що бабуся Тамара підбадьорювала: «А ким же тобі ще бути? У тебе серце доб­ре».

Отож, вступила до медучилища, отримала диплом і призначення до… психоневрологічного диспансеру. Та після першого дня роботи дівчину взяли сумніви – хворі нестандартні, спілкуватися з ними важко…
Куди їй, маленькій, із сорока п’ятьма кілограмами ваги, без життєвого досвіду?! Розхвилювалася, та під ранок прийшла в її сон покійна прабабуся Феодосія й поставила крапку невпевненості: «Маєш, дитино, бути з тими людьми, вони на тебе че­кають!..». Тож, коли через де­який час звільнялася звідти за сімейними обставинами, па­цієнти, проводжаючи юну сест­ричку, плакали…
Днями у відділенні екстреної медицини завідувач підтвердив мої здогади про те, що ця медикиня справді на своєму місці: «Шукаєте Катерину? Дуже хороша працівниця…».
Мужньо сприйняла Катя дзвінок від Віталія 24 лютого: «Катю, дітей не веди до школи й дитсадка! Війна! Будь готовою до всього! Тут, на Херсонщині, дуже гаряче! Загинули Саша Звє­рєв і Богдан Олексійчук… Тримайся! Пильнуй найдорожче!» (їхньому молодшому тоді виповнився тільки рочок).
Передача РЕБ для підрозділу Віталія. Секретар міськради Ірина Шелепницька, член виконкому Олег Підскоцький, військовослужбовець 143 ОНТЦ «Поділля» Ігор Басістий, Віталій Маланчук, міський голова Михайло Посітко, волонтерка Ольга Брунько, дружина Віталія Маланчука - Катерина.І вона тримається. Має це ро­бити – солдатський тил повинен вистояти. Хоча тільки вона, Катерина, знає, як це триматися і підтримувати інших (така професія), дбати про діток, які бачать тата лише в телефоні. Старший – десятилітній Матвійко, вже навчився стримувати емоції, допомагає мамі з бабусею, бо ж добре пам’ятає батькові настанови: «Не засмучуй рідних, намагайся виконувати все, про що просять, адже ти тепер у нашому домі – найстарший муж­чина…».

Мало хто зі сторонніх здогадується, як не спиться Катерині ночами, як не покидає її тривога, і як боляче їй сприймати нерозуміння оточення (зрозуміло, далеко не всіх), які навіть беруться рахувати гроші військових, котрі щохвилини ризикують життям. Дратує нічим не виправдана заздрість, часом – відверта байдужість і відсутність щирого співчуття.
Пільги, котрі надають чи надавали родинам бійців, не ви­даються пропорційними тому внеску, котрий щоденно приносять військові до скарбнички Перемоги.
Ну, от, наприклад, компенсація за електроенергію складає 198 гривень (у місяць), а Катерина і готує, і опалює електрикою. Або трохи раніше вона не оплачувала садок для малюка, нині ж ця пільга розповсюджується на багатодітні сім’ї. Чому так – ніхто не знає.
У голосовому повідомленні від Віталія, котре дала мені послухати Ольга Брунько, воїн багато разів промовляє слово «дякую» (за те, що громада підтримує підрозділ у придбанні найнеобхіднішого).
А ще звертаю увагу на фразу: «Ми – прості люди. Робимо, що можемо… Ми з Вами!».
Скромність захисника не дивує – це притаманно людям героїчного складу, а от до слово­сполучення «Робимо, що можемо» додала б: «… і те, що не може­мо».

І це було б чистісінькою прав­дою. Вони, ці герої, справді з нами, а от чи завжди ми робимо все можливе для нашої армії?
Про згадану вище Ольгу БРУНЬ­КО довідалася не сьогодні, адже за час ворожої навали познайомилася ще з однією, досить численною армією – волонтерською. Молоді та люди поважного віку, мешканці, школярі й представники релігійних конфесій… Донатять як великі суми, так і десятки гривень…
Мами, дружини військових, бабусі з дідусями… Самовід­дано працюють не з дев’ятої до сімнадцятої, а 24/7, бо як інак­-ше – на фронті немає вихідних і перерв на обід?! Не вимагаючи для себе якихось преференцій, особливого ставлення.
Серед них є вельми значні постаті – в цьому ряду Ольга Брунько зокрема, про діяльність якої варто ще написати окремо. Бо саме такі, як вона, уособлюють волонтерський бренд в очах цивілізованої Європи та й узагалі Західного світу (про волонтерство Ольги Брунько, співпрацю з німецьким містом Бад-Брюккенау 2023 року в «ПОДОЛЯНИНІ» вийшла стаття «Не «леопардами» єдиними…», яка доступна на сайті газе­ти. – Прим. ред).

Чоловік Ольги – Олег ГОЛОВАЧ, завідуючий відділенням екстреної медичної допомоги міської лікарні. У його відділенні майже кожний працівник має родича на фронті, і він, як керівник, піклується за кожного. Він ініціював закупити РЕБи для підрозділу Віталія Маланчука. Його відділення організувало збір коштів на ручний РЕБ та терміново відправили на фронт Віталіку.
На жаль, у тилу ми маємо чимало прогалин.
…До магазину генераторів завітали військові. Неозброєним оком видно, що звідти. З’ясувалося, що вчора їм не вистачило коштів, а сьогодні продав­чиня повідомляє, що власник підвищив ціни…
«Має право», – зауважить дехто. А ми і не заміряємося на права, але ж і морального аспекту ніхто не відміняв.

…В інтернетному просторі новина – Галкін співає українських пісень на весіллі наших земляків у Італії. Безперечно, право на розкішне «паті» у молодят є, та скільки «коштують» Галкін із Монатіком на цьому бенкеті? З одного боку, є право, а з іншого – трагічні події в Україні з жахливими наслідками…Багато різних запитань виникає щоденно цієї пори суворих випробувань для України, та нам конче необхідні єдність, згуртованість, безумовні моральна підтримка й конкретна матеріальна допомога тим, хто наразі на передньому краї неймовір­ними зусиллями тримає ворожий удар.Віталій Маланчук мав серйозні поранення, один з осколків лікарі так і не наважилися дістати. Лікувався у шпиталі, й реабілітація не була б зайвою, але Віталій достроково повернувся туди, де нині вирішується подальша доля країни.
Катерині дуже хотілося навідати чоловіка у важкі дні його лікування, та Віталій категорично заборонив це дружині. Гідність не дозволяла йому, щоб Катя бачила його на візку, знесиленого пораненнями, – це здавалося чоловікові принизливим. Мріяв та й робив усе можливе, аби зно­ву встати у стрій.

«Не переживай, – частенько каже дружині у слухавку, – я та всі ми з хлопцями разом здолаємо цю халепу й неодмінно повернемося живими й здоровими до мирних домівок…».
А якби його взяли і «списали», – запитую в Катерини, – чекали б уже вдома на чоловіка й тата?
Таке не могло статися, – від­по­ві­дає, – нізащо своїх не залишить там. Тільки разом повертатимуться…

Життя продовжується зав­дяки простим людям у камуф­ляжах і цивільному одязі, які без ва­гань зробили свій вибір у надскладний для Батьківщи­ни час на користь не тільки українців, а й усіх тих, хто нині на боці Світла.

Леся СНІЖКО.