П'ятница, 29 Березня 2024 р.
21 Червня 2019

САМШИТИ ВРЯТУЄ СТИЛЬНА СТРИЖКА

Останнім шансом для вікових самшитів, що на вул.Князів Коріатовичів, має стати майстерне художнє обрізання від київського фахівця топіарного мистецтва Андрія БУТА – президента Всеукраїнської спілки виробників садивного матеріалу, кан­дидата сільськогосподар­ських наук.
28-29 червня пан Андрій, на запрошення місце­вого підприємця Георгія ТЕЛЯТИЦЬКОГО, за підтрим­ки Кам’янець-Подільської міської ради, проведе в на­шому місті майс­тер-клас для працівників комунального господарст­-ва, студентів садово-паркового факультету аграрного університету та всіх охочих кам’янчан.

Андрій БутЦю ідею охоче підтримала і команда фестивалю «URBAN PICNIC», адже кам’янчани самі мають право і можуть формувати простір, який їх оточує. А вулиця із самшитови­-ми топіарами може стати особливістю нашого міста, її візитівкою, як сакури в Уж­городі.
Дендрологи Кам’янець-­Подільського ботанічного саду та фахівці Національного природного парку «Подільські Товтри» вважають, що заміна вікових кущів сам­шиту на кущі троянд є нерівноцінною, адже троянди не здатні створити такого ж потужного бар’єра від вихлопних газів і пилу, як стіна самшиту.
Трояндові клумби виглядають красиво лише декілька місяців на рік – у період цві­тіння, а решту часу це чорні, непривабливі ділянки з голими колючими стеблами. І, нарешті, троянда більш вибаглива, вразлива до хвороб і шкідників, більш трудомістка в догляді, ніж самшит. Натомість самшити – це вічнозелені рослини, і при належному догляді вони тішать око весь рік та виконують екологічну функцію.
Ми запрошуємо волонтерів, які хочуть здобути знання із художнього обрізання рослин і докласти власні зусилля для створення нової цікавої локації.
Лекційна частина майс­тер-класу з топіарної майстерності відбудеться 28 червня, о 9-й годині, у стейк-хау­-сі «Лондон». Після цього всі учасники зможуть на практиці під керівництвом Андрія Бута надати гарного вигляду самшитовим насадженням і в такий спосіб захистити їх від остаточного знищення.
Долучитися до майстер-­класу можуть всі охочі ка­м’ян­чани. Детальна інформація та реєстрація за номером: 068-500-60-70 (координатор заходу від «URBAN PICNIC»).

Наталія ЯРОВА.