Субота, 27 Квітня 2024 р.
18 Вересня 2020

ЗНАЙОМТЕСЬ: ГУКІВСЬКА ОТГ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

Гуківська об’єднана територіальна громада історично й ментально орієнтована на Кам’янець-Подільський район. Коли формувалася Чемеровецька ОТГ, до складу якого попередньо мали б увійти й населені пункти теперішньої Гуківської, їхні жителі зробили все від них залежне, аби утворити окрему Гуківську громаду з надією на те, що із часом вона буде приєднана до Кам’янець-Подільського району. Майже вся молодь громади навчається в кам’янець-подільських навчальних закладах, чимало жителів там працюють.
А скільки позитивних вражень від Гуківської ОТГ у кам’янчан, адже чимало наших земляків їдуть відзначати День Соборності України на березі річки Збруч поблизу Гукова.
На мосту з боку Хмельниччини несуть стяг, а також із боку Тернопільщини, з’єднують їх, обмінюються хлібом-сіллю, доводячи, що Україна соборна і неподільна.

ДО ПРОБЛЕМ ДЕМОГРАФІЇ ПІДІЙШЛИ СЕРЙОЗНО

Про сьогодення, здобутки, а та­кож плани на майбутнє розповідає голова Гуківської ОТГ Петро ІЛЬНИЦЬКИЙ, спілкуючись із головою Кам’янець-Подільської РДА Анатолієм БЕРНАШЕВСЬ­КИМ. Недавно Анатолій Вяче­славович на запрошення Петра Йосиповича відвідав Гуків, аби більше дізнатися про діяльність громади, яка, згідно з новим адміністративно-територіальним устроєм, фактично вже є частиною новоствореного Кам’янець-­Подільського району.
Петро Iльницький, Анатолій БернашевськийГуківська об’єднана територіальна громада була створена у грудні 2016 року. До її складу ввійшли 8 населених пунктів: Гуків, Мар’янівка, Долинівка, Бурти (колишня Гуківська сільська рада), Жабинці (колишня Жабинецька сільська рада), Пукляки, Бережанка (колишня Пукляківська сільська рада) та П’ятничани (колишня П’ятничанська сільська рада). Тоді ж, у грудні 2016 року, головою громади було обрано Петра Ільницького, який за цей час на своєму місці встиг зробити багато хорошого для жителів, яких налічується близько 2700 осіб. Із них 2139 виборців і 200 дітей шкільного віку.
Узагалі в громаді до вирішення проблем демографії підійшли досить серйозно. В Гуківській ОТГ прийнято програму, згідно з якою з бюджету сільської ради кожній сім’ї при народженні дитини виплачується допомога в розмірі 3 тисячі гривень, потім упродовж 6 років щорічно сім’я отримує по 1 тисячі гривень, а потім ще 3 тисячі гривень, коли дитина йде до 1 класу. Зазна­чимо, що схожої Програми не­-має більше в жодній із терито­ріальних громад Хмельницької області.
– Гроші, на перший погляд, невеликі, – зазначає Петро Йосипович, – але для людей це все одно значна фінансова підмога. І ми вже відчуваємо перші результати роботи. Порівняно з іншими громадами, де спостерігається тенденція до зниження кількості дітей, у нас навпаки. Торік налічувалося 192 дітей шкільного віку, а цьогоріч – 200. Для громади з такою невеликою кіль­кістю населення ситуація досить непогана.
На території Гуківської ОТГ діє Гуківський ліцей, що є опорною школою. На його базі функціо­нують дві початкові школи – Ма­р’янівська (17 учнів) та Пукляківська (10 учнів), а також П’ятничанська гімназія-дев’ятирічка, котру відвідують 35 учнів. До речі, всіх школярів незалежно від вікової категорії забезпечено безкоштовним харчуванням.

ГРОШІ МАЮТЬ І З РОЗУМОМ ВИТРАЧАЮТЬ

Відомий гурт «Лісапетний батальйон» і його фестивальНаразі громада може собі це дозволити: зведений бюджет ОТГ нині складає 22 мільйони гривень, із яких 10 мільйонів гривень – це власні надходження. І це при тому, що 2017 року починали працювати з бюджетом 4 мільйони. Позитивна ди­наміка розвитку та збільшення надходжень до місцевого бюджету – так сьогодні можна охарактеризувати стан, в якому перебуває бюджет громади.
– Нам вдалося налагодити тісну співпрацю з підприємцями, які працюють на нашій території, та знайти спільну мову й порозуміння з потужним місцевим інвестором ТОВ «Аграрний край», – так пояснює фінансову стабільність громади голова Петро Ільницький. – Сьогодні підприємство платить податки за місцем виробництва, тобто в наш бюджет, а не за місцем реєст­рації. А це близько 165 тисяч гривень щомісяця. Крім цього, в сезон створює близько 300 робочих місць із гідною зарплатою.
Отримані кошти тут вважають за краще вкладати в розвиток інфраструктури населених пунктів, а не банально проїдати. У виконавчому апараті сільської ради працюють лише 17 осіб та 3 старости. Попри невеликий штат, зі своєю роботою справ­ляються й не скаржаться на її великий обсяг. А про те, що робиться в громаді чимало, свідчать беззаперечні факти.
Одним із основних напрям­ків роботи голови та очолюваного ним колективу є забезпечення жителів якісною питною водою. Для цього вибили 3 свердловини, що забезпечуватимуть водою населення Жабинців, Буртів та Гукова. 2 із них профінансовані за рахунок коштів субвенції з Держбюджету в рамках державної Програми соціально-економічного розвитку ре­гіонів на 2020 рік та обласної Програми «Питна вода», а ще одна – за рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури. Відомий гурт «Лісапетний батальйон» і його фестивальТакож триває реконструкція водогону в П’ятничанах. Роботи виконуються спільно з місцевим підприємством ТОВ «П’ятничанське»: з місцевого бюджету було профінансовано 300 тисяч гривень на закупівлю труб та інших необхідних матеріалів, а товариство на безкоштовній основі забезпечує їх встановлення.
Вкладаються кошти в громаді і в енергоефективність. Незважаючи на те, що всі населені пунк­ти ОТГ газифіковані, школи в П’ятничанах і Мар’янівці перейшли на тверде опалення. Для цих цілей за кошти місцевого бюджету було закуплено 2 твердопаливні модульні котли, що працюють на щепі та брекеті, й щепоріз для подрібнення щепи.
Придбали в громаді й техніку та обладнання для новоствореного комунального підприємст­ва «Господар». Йдеться про вантажний автомобіль ГАЗ і 2 трак­тори МТЗ із причепним обладнан­ням до них – лопати для розгортан­ня снігу, роторні косарки та причепи. Завдяки цьому в усіх населених пунктах організовано безкоштовне вивезення сміття, а взим­ку забезпечено безперебій­не очищення доріг від снігових заметів. До речі, сміттєзвалище в Гуківській ОТГ впорядковане.
Продовжуючи тему транспорту, слід згадати й про 3 шкільні автобуси, які забезпечують довезення учнів до навчальних закладів. Один із них громаді передали з району, а 2 транспортні засоби вона вже придбала самостійно: один – 2019 року, вартістю 1 мільйон 750 тисяч гривень, інший – 2020 року, вартістю 1 мільйон 850 тисяч гривень. 70% суми – це субвенція з Держбюджету, решта 30% – витрати з місцевого бюджету.

МЕДИКІВ МОТИВУЮТЬ НАДБАВКАМИ

Загалом, говорячи про життєдіяльність громади та роботу її голови Петра Ільницького, на думку спадає вислів «Все для людей», як би пафосно та банально водночас він не звучав. Це й турбота про молоде покоління, й про людей старшого
віку, це й розвиток закладів ос­віти, культури, охорони здоров’я, це й ремонт доріг та на­лагодження транспортного сполучення.
Одним із прикладів є стадіон зі штучним покриттям у Гукові, збудований у рамках державної Програми з будівництва футбольних полів, яка передбачає співфінансування у форматі 50/50. Іншими словами, 50% фінансування спрямовується з Державного бюджету, а 50% – з місцевого. На будівництво цього стадіону держава спрямувала субвенцію в розмірі 750 тисяч гривень. Інші 750 тисяч – це мали би бути кошти з місцевого бюджету. Але, завдяки потужній співпраці громади з інвесторами та місцевими підприємцями, місцевій скарбниці стадіон обі­йшовся лише в 200 тисяч гривень: 550 тисяч гривень вклали в будівництво ТОВ «Оболонь Агро» та ТОВ «Аграрний край».
– Сьогодні на території громади створена одна футбольна команда «Збруч» із Гукова та волейбольна команда в П’ятничанах. Недавно ми проводили внутрішні змагання з мініфутболу. Сподіваюся, що з ново­збудованим сучасним стадіоном піднімемо розвиток фізичної культури і спорту на якісно новий рі­-вень, – висловлює надію Петро Йосипович.
Одним з аспектів турботи про людину є забезпечення її до­ступу до медичних послуг. Нині на території громади функціонує Гуківська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, для потреб якої було придбано автомобіль «Renault Duster» на умовах співфінансування (80% суми спрямовано з Державного бюджету, 20% – з місцевого).
Майже в усіх населених пунктах громади, крім Буртів і Долинівки, функціонують фельдшерсько-акушерські пункти. Варто звернути увагу на те, що громада із власного бюджету доплачує медпрацівникам ФАПів із розрахунку, щоб вони отримували на руки зарплату не меншу як 6500 гривень. Тобто, мінімальну заробітну плату фельдшерам забезпечує держава, решта ж – це кошти місцевого бюджету.
– Моя позиція – ФАП у кожному населеному пункті, – пояснює таку ініціативу голова громади. – Кожен житель має бути забезпечений медичними послугами. На жаль, нині тенденція така, що медпрацівників у селах катастрофічно не вистачає. І це проблема не лише нашого регіону, а й усієї країни. Тож ми в свою чергу маємо мотивувати медиків залишатися й працювати в сільській місцевості. Починання гарне й варте того, щоб його взяли на озброєння інші.

А ОТ БЕЗ ПРОБЛЕМ НІЯК

ЛіцейУзагалі в Гуківській громаді побачили чимало такого, аналогів чому у Хмельницькій області немає. Наприклад, на території громади будується єдиний в області Центр безпеки, на базі якого розташовуватиметься станція «швидкої» допомоги, поліцей­ська дільниця та пожежна час­тина. Фінансується цей проєкт за кошти Державного фонду регіонального розвитку на умовах співфінансування в розмірі 15%. На будівництво вже освоєно 1 мільйон 300 тисяч гривень кош­тів фонду та 270 тисяч гривень
із місцевого бюджету. За словами голови громади, на жовтень-­листопад очікують ще надходження 5 мільйонів гривень.
Серед важливих напрямків розвитку інфраструктури – освітлення населених пунктів і ремонт доріг. Як зазначає Петро Йосипович, нині вже в усіх селах громади облаштоване вуличне освітлення. Тривають роботи з ремонту доріг. Уже встановлене асфальтне покриття на відрізку дороги протяжністю 870 м на вулиці Центральній, що в с.Гуків. За рахунок програми «Велике будівництво» відремонтовано 2,5 км дороги на відрізку «Вишневе – Чагарівка» в напрямку с.Жабинці. Там встановлене асфальтне покриття. Недавно виконано ямковий ремонт та шаферні роботи на ділянці дороги «Гуків – Оринин».
– А от відрізок дороги від Мар’янівки до Зарічанки перебуває в жахливому стані, – визнає голова громади. – Ми написали листа в «Укравтодор» із проханням звер­нути увагу та включити цю ділянку до переліку доріг, що потребують ремонту. Поки що очікуємо на відповідь.
Проблемним питанням є і автобусне сполучення Гукова з Чемерівцями, Хмельницьким і Ка­м’янцем-Подільським.
– Працюватимемо спільно над тим, щоб налагодити автобусне сполучення Кам’янця та Гукова, – запевняє голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій Бернашевський. – Сьогодні Гуківська громада ввійшла до складу Кам’янець-Подільського району, тож транспортне сполучення між населеними пунктами має стати доступним і зручним для населення.

РЕКОРДИ ВСТАНОВЛЮЮТЬ, ГРОМАДУ ПРОСЛАВЛЯЮТЬ

Говорячи про досягнення Гуківської громади та її жителів, не можна обминути увагою колектив, який прославив цей край на всю Україну, – п’ятничанський «Лісапетний батальйон». 2019 року в П’ятничанах було проведено Перший фестиваль-конкурс «Лісапетфест-2019», в якому взяли участь 18 областей. Цьогоріч проведенню фестивалю завадив COVID-19, але Петро Йосипович сподівається, що наступного року фестиваль знову збере шанувальників музики та гумору в П’ятничанах.
А ще торік село Гуків прославилося на всю країну тим, що встановило рекорд за кількістю прапорів України, які розміщені одночасно на одній локації, обі­йшовши місто Харків, яке до цього часу утримувало позиції рекордсмена. Рекорд було зафіксовано під час святкування Дня Соборності України, що відбувалося на березі річки Збруч поблизу Гукова.
Пам’ятник командиру УПА Роману Шухевичу поблизу с.Гуків– Намагаємося дбати не лише про матеріальне, а й про культуру та духовність, – каже Петро Ільницький. – Тому стараємося зберігати й підтримувати заклади культури. Будинки культури в нас діють у Гукові, П’ятничанах, Пукляках і Жабинцях, у Мар’янівці й Малій Бережанці маємо сільські клуби. Працюємо над встановленням електричного опалення в Гуківському будинку культури. На придбання конвекторів ви­ділили 75 тисяч гривень. У Гукові діє бібліотека, яка обслуговує всі села. Зрозуміло, що тепер, у час інтернету, книгозбірню відвідує мало хто, але відмовлятися від цього осередку культури не збираємося в жодному разі. До речі, про інтернет, він у нас проведений у всіх населених пунктах. Тож, якщо доведеться знову зачиняти школи на карантин, проблем із дистанційним навчанням у наших школярів не буде.
– Гуківська громада – це яскравий приклад того, як може розвиватися територія, коли її керівник перебуває на своєму місці, – підсумовує зустріч голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевсь­кий. – Вірю в те, що наша співпраця стане плідною та принесе користь як Гуківській ОТГ, так і всьому новоствореному Кам’янець-Подільському району, а принципи, за якими тут працюють, стануть взірцем для роботи інших громад.

Тетяна СТОРОЖУК.