П'ятница, 17 Травня 2024 р.
2 Травня 2024

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Хоч і до гробу зійшов Ти, Безсмертний, проте пекельну зруйнував єси силу, і воскрес єси, як Переможець, Христе Боже, жонам – мироносицям звістивши:
радуйтеся; і Твоїм апостолам мир даруєш, а померлим подаєш воскресіння.

(Кондак канона Пасхи).

ГЕРМАН, архієпископ Кам’янець-Подільський і Новоушицький Православної церкви України.На цьому величному привітанні грунтується основа нашої віри. Як пише святий апостол Павло: «А якщо Христос не воскрес, тоді марна й проповідь наша, марна й віра наша» (1 Кор. 15.14). Бог є джерелом життя, але смерть увійшла в наш світ унаслідок гріха. Смерть – це неприродне явище, і, щоб її подолати, Син Божий приймає людську природу. Поживши в цьому світі, Він дав заповіді на спасіння, привів до пізнання Бога-Отця, придбав Собі серед нас обраний народ, дітей Божих, очистивши водою і освятивши Святим Духом, віддав Себе як викуп за смерть. «І, зійшовши через хрест до пекла, щоб наповнити Собою все, Він знищив муки смерті, і воскрес на третій день, і положив усім людям путь до воскресіння мертвих, бо не можна було, щоб Начальник життя вдержаний був у тлінні; Він став початком із померлих, Перворідним із мертвих, щоб бути Самому всім, першим серед усіх» (Літургія Василія Великого). Господь Своєю смертю і Своїм воскресінням проторує нам дорогу до вічного життя. Бо, якщо ми помираємо з Хрис­том, то віруємо, що, як і Він, воскреснемо і будемо жити з Ним.

Десять років Україна несе тяжкий хрест. Ворог атакує наших військових, тероризує мирне населення, смертоносним дощем із ракет і снарядів засипає нашу, Богом дану, землю. У той час, коли збройні сили боронять нашу країну, ми не маємо права пасивно спостерігати. Нам необхідно гуртуватися, мобілізувати всі сили і ресурси, невтомно працювати на Перемогу (донатити на армію; робити маскувальні сітки, окопні свічки) та допомагати всім тим, чого потребує армія. А найголовніше – це посилено молитися за захист і Перемогу нашої країни, за здоров’я всіх наших воїнів, медиків, рятувальників, волонтерів, полонених, тих, хто в окупації, хто депортований, хто перебуває в зоні бойових дій, хто чекає дітей чи батьків із фронту або полону, і всіх, хто нині потребує допомоги та підтримки.
Цього року, на жаль, ми також зустрічаємо Світле Христове Воскресіння крізь морок воєнних реалій.

У таких умовах дуже важливо не втратити віри і надії, адже зло в нашому світі тимчасове, а любов, доброта і правда – вічні.
Я щиросердно вітаю всіх з цим найсвятішим і найсвітлішим днем. Нехай Божа милість сьогодні зійде на Україну, і благословить нас Господь якнайшвидшою Перемогою, справедливим миром, відродженням і процвітанням нашої країни, щоб ми всі єдиним серцем і єдиними устами прославляли Бога-Творця. Цього дня Святої Пасхи просяймо торжеством, рознесімо звістку про Воскреслого Христа церковними дзвонами та святковими піснеспівами, обнімімо один одного і з радістю привітаймо:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС БОГ!

ГЕРМАН,
архієпископ Кам’янець-Подільський і Новоушицький Православної церкви України.


Владика Іван КУЛИКПасха, Великдень, Воскресіння Хрис­тове – найбільше християнське свято. Саме слово «Пасха» означає «перехід». Христос, померши за нас на хресті, перейшов від земного життя до смерті й знову від смерті до життя, воскреснувши з мертвих. І не лише сам перейшов від смерті до життя, але й нам зробив можливим цей перехід. Так, кожен із нас помре, але ми не залишимося мертвими, а воскреснемо до життя вічного. Тому й співаємо на Пасху: «Христос воск­рес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував».

Сьогодні в Україні, охопленій війною, бачимо багато смерті, жорстокості, руйнування. Здається, що наша особиста «пасха» – це перехід лише від життя до смерті, але не від смерті до життя. Однак це не так. Усі страждання та численні смерті як воїнів, так і інших людей хоч і є дуже болючими та важкими, однак не є остаточними. Після смерті настає вічне життя, після страждання – вічна радість у Христі. Христос своїм воскре­сінням переміг остаточне зло, неправ­ду і смерть. Тому для тих, хто вірить у Христа, Він є силою в боротьбі та на­дією на Перемогу.
Отже, нехай пасхальна радість сповнює серце кожного, і нехай віра в те, що остаточне зло вже подолане, скріплює нас у тимчасовому земному стражданні та досвідченні зла війни.

Благословенних і мирних вам свят Христового Воскресіння!

Владика Іван КУЛИК,
єпископ Кам’янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви.


Олександр ЦІСАРСердечно вітаю зі Світлим Воск­ре­сінням Господа нашого Ісуса Христа, зі спасительною Пасхою! Вітаю всіх, хто в складних умовах війни несе служіння українському народу у війську та інших збройних формуваннях, захищаючи від зовнішнього агресора мир і державну незалежність України. Нехай Бог захищає тих, хто жертовно захищає всіх нас! Вітаю з Великоднем кожного, хто працює на благо суспільства в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Із почуттям особливої вдячності наші спільні вітання спрямовуємо до лікарів, до мед­працівників та всіх, хто жертовно і з любов’ю піклується про хворих, дбає про захист ближніх.
Теплі вітання та молитовні побажання надсилаю всім нашим братам і сест­рам, хто змушений святкувати Великдень в умовах кремлівської окупації, несправедливого ув’язнення, за гратами полону. Ми просимо для вас у Господа захисту і швидшого звільнення.
Вітаю з Великоднем усіх, хто вірує в Господа нашого Ісуса Христа, і весь наш подільський народ. Нехай воскреслий Спаситель надихне серця наші надією на подолання нинішніх скорбот, зміцнить віру, зігріє наші душі любов’ю до ближніх та дарує Перемогу у війні, яку розв’язала московія проти українського народу.
Воскреслий Христос нехай благословить кожного добрим здоров’ям душевним і тілесним, втішить кожно­го, хто сумує або терпить хворобу чи нестатки. Усім вам, дорогі у Христі, бажаю справжньої та нічим не затьмареної
Великодньої радості.

Олександр ЦІСАР,
капелан Кам’янець-Подільського гарнізону, благочинний першого
Кам’янець-Подільського округу,
настоятель Петропавлівського храму ПЦУ, протоієрей.