П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2011

ЩО ТАКЕ ОСББ, або ЧИ Є ЖИТТЯ ПІСЛЯ ЖЕКів?

вул.Соборна, 5Напевно, не знайдеться жодного кам’янчанина, який би у певний момент свого життя не згадав «незлим тихим» підприємства, які надають комунальні послуги. Але якщо зі світлом, газом, водою і теплом ми пов’язані примусово, то позбавитися від опіки ЖЕКів цілком можливо. 

2002 р. в Україні набрав чинності Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», хоча процес створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ) розпочався ще 1996 р. На сьогодні у Кам’янці-Подільському нараховується понад 68 юридичних осіб зі статусом ОСББ.

Держава приділяє особливу увагу цій формі господарювання і протягом останніх років вкладає чималі суми для підтримки їхнього розвитку. Зокрема, на початку року місцеві ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що в місті 3 млн.грн. державної підтримки ОСББ спрямовано на шатрові дахи в будинках №№4, 6, 8, 10 на вул.Миру та зовнішнє утеплення будинку №8 на тій же вулиці. Загалом на підтримку ОСББ протягом декількох років очікується близько 40 млн.грн.

Нещодавно при департаменті житлової політики, доріг та інфраструктури (директор Сергій СЕРЕДЮК) розпочав роботу відділ розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (вул.Соборна, 5).

Отже, ми пропонуємо детальніше ознайомитися з можливостями, котрі з’являються після розлучення із ЖЕКом.

«ПЛЮСИ» І «МІНУСИ», А ВІРНІШЕ – ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ

Сьогодні ОСББ – це форма самоорганізації населення, яке проживає у багатоквартирних будинках. Це юридична особа, яка має свою печатку, банківський рахунок, укладає цивільно-правові угоди з надавачами комунальних послуг – СКП «Міськліфтсвітло», КП «Комунтранс», МРЕМ тощо.

Оскільки об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – неприбуткова організація, воно звільняється від податку на прибуток, що є економічно вигідним для мешканців. 

Основними перевагами створення таких об’єднань є те, що мешканці мають широкі можливості. Зокрема, створити власну управлінську структуру для вирішення проблем утримання будинку і прибудинкової території; отримати у власність або довгострокову оренду земельну ділянку, на якій розташований будинок, а також прибудинкову територію; самостійно визначати кошторис утримання свого житла, розмір внесків на утримання будинку; обирати на конкурсній основі виконавців житлово-експлуатаційних послуг для покращення якості утримання будинку і скорочення загальних витрат.

вул.Соборна, 5Також в їхніх силах сформувати штатний розклад, персональний склад працівників та розмір їхньої заробітної плати, контролювати якість робіт у будинку, отримувати кредит на проведення ремонтів, встановлення лічильників, облаштування прибудинкової території. А ще – після прийому будинку на свій баланс здавати в оренду допоміжні приміщення і скеровувати ці кошти на покращення технічного стану житла.

Однак після утворення ОСББ виникає фінансова відповідальність за житлове майно, тобто за зношені труби у підвалах, прибудинкову територію, поточний і капітальний ремонт тощо. З іншого боку, зібрані кошти можна скерувати на більш розумне господарювання, якщо розпоряджатися ними самостійно.

Щоби провести економічні підрахунки утримання будинку, необхідно звернутися до свого ЖЕКу. Нехай Вам нададуть перелік і кошторис комунальних послуг. На основі цих даних проаналізуйте, що Ви могли би зробити у своєму будинку за ті ж кошти. Найняти чи знайти управителя, сантехніка, двірника, електрика, бухгалтера, консьєржа тощо, самостійно визначити розмір їхньої заробітної плати і, найголовніше, – проконтролювати їхню роботу і самостійно визначити її обсяги.

На процес створення ОСББ нерідко затрачають чимало часу, бо трохи важко зробити перші кроки – знайти людей для утворення ініціативної групи. Для створення ОСББ у будинку має бути більше половини приватизованих квартир. 

вул.Соборна, 5Членами ОСББ можуть бути: 

– фізичні особи, які є власниками квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку;

– юридичні особи (фірми, приватні підприємства тощо), які є власниками квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку.

Не можуть бути членами ОСББ:

– мешканці будинку, які живуть у неприватизованих квартирах на пiдставi виданих їм ордерів;

– особи, котрі орендують приміщення.

Звичайно, є певні труднощі та проблеми. Однак, взагалі, створення ОСББ має свої переваги. Воно може вимагати від постачальників комунальних послуг виконання умов договорів, які уклало.

ТІЛЬКИ «ПЛЮСИ» 

Серед додаткових можливостей ОСББ можна назвати такі:

– ОСББ як юридична особа може отримувати кредит на проведення ремонтів, встановлення лічильників, облаштування прибудинкової території тощо;

– приватизація нежитлових приміщень будинку може здійснюватися лише за погодженням із правлінням ОСББ, причому першочергове право на викуп таких приміщень має саме ОСББ;

– після прийому будинку на свій баланс ОСББ може здавати в оренду допоміжні приміщення і направляти ці кошти на покращення технічного стану житла, задля цього воно зберігає право на державну дотацію на утримання будинку;

– колишній балансоутримувач будинку зобов’язаний взяти участь у першому після прийому будинку на баланс ОСББ капітальному ремонті;

– новостворене ОСББ не повинно відповідати за борги мешканців будинку, які залишились у них перед комунальним ЖЕКом; 

– ОСББ має податкові пільги: за законом, воно не платить податку на прибуток із тієї своєї діяльності, яка спрямована на утримання житла;

– ОСББ має достатньо широкий простір для вибору принципів господарювання: воно може передати свій будинок на баланс та обслуговування будь-якій приватній чи відомчій житлово-експлуатаційній установі або ж залишити його в комунальному ЖЕКу, укласти із ЖЕКом договори лише на деякі види послуг, самостійно проводити повне обслуговування житла, укладати прямі договори з підприємствами;

– як виняток, ОСББ, очікуючи більш сприятливих умов, може взагалі не здійснювати ніякої господарської діяльності, а використовувати свій юридичний статус для захисту житлових прав мешканців будинку. 

НАВІГАТОР ДЛЯ БАЖАЮЧИХ СВОБОДИ 

КРОК 1: ПОПЕРЕДНЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ

Перш за все, особи, які вирішили створити ОСББ, можуть звернутися по попередню консультацію щодо можливості створення і роботи ОСББ до консультаційних центрів  Асоціації ОСББ м.Кам’янець-Подільський (контакти див. нижче).

КРОК 2: СТВОРЕННЯ ІНІЦІАТИВНОЇ ГРУПИ

З-поміж власників квартир можна обрати ініціативну групу, на яку покладатимуться такі завдання:

1. Попередня оцінка економічного стану будинку. Якщо в результаті оцінювання стану будинку буде зрозумілим, що загальний обсяг платежів мешканців значно перевищує реальну потребу в послугах і може бути скорочений, то це дає ініціативній групі підстави переконливо 

агітувати за створення ОСББ. 

2. Збір інформації: про власників квартир (реквізити свідоцтв про право власності на квартиру, розмір належної їм площі), власників нежитлових приміщень (реквізити свідоцтв про право власності на приміщення, розмір належної їм площі) та орендарів таких приміщень; кількість неприватизованих квартир; кількість мешканців будинку, котрі мають пільги, субсидії.

3. Підготовка проектів документів для проведення установчих зборів (статут ОСББ, протокол установчих зборів, список зареєстрованих учасників установчих зборів).

4. Підготовка пропозицій щодо кандидатур членів правління ОСББ, ревізора, уповноваженого для проведення державної реєстрації.

КРОК 3: ПРОВЕДЕННЯ УСТАНОВЧИХ ЗБОРІВ

Про проведення установчих зборів ініціативній групі необхідно письмово повідомити всіх власників житлових і нежитлових приміщень будинку хоча би за 14 днів до дати проведення, також запрошують на установчі збори працівника місцевої ради, відповідального за роботу з ОСББ та представника Асоціації ОСББ.

З метою визначення кворуму в день, коли відбудуться збори, ініціативна група може провести письмову реєстрацію присутніх учасників зборів. Кворум наявний за умови присутності на зборах понад 50% власників приватизованих квартир, нежитлових приміщень (50% + 1 голос).

Мешканці неприватизованих квартир чи орендарі приміщень не враховуються при визначенні кворуму і не можуть брати участі у голосуванні, але мають право бути присутніми на зборах.

Кожен учасник зборів має один голос незалежно від належної йому площі.

Для затвердження порядку денного необхідно 2/3 голосів учасників установчих зборів.

Кожне питання голосується окремо та поіменно, тобто кожен, хто бере участь у голосуванні, ставить особистий підпис у протоколі зборів із зазначенням результату голосування за те чи інше питання порядку денного («за» чи «проти»).

Для прийняття рішення з кожного питання необхідна підтримка 2/3 голосів учасників установчих зборів.

На установчих зборах розглядаються питання створення ОСББ, затвердження статуту, обрання голови і членів правління об’єднання.

Також для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю правління об’єднання обирається із числа членів ОСББ ревізор або приймається рішення про залучення аудитора.

За результатами проведених установчих зборів оформляється протокол зборів у 2-х примірниках, підписаний головою та секретарем установчих зборів. Один примірник необхідно передати до органу державної реєстрації для проведення реєстрації, а другий залишається в документах ОСББ.

КРОК 4: ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ 

Реєстрація ОСББ, назва яких збігається з назвами інших ОСББ, не допускається, орган держреєстрації має право перевірити, чи немає вже зареєстрованих ОСББ з такою назвою.

ОСББ розташовується за місцем знаходження будинку.

Уповноважена установчими зборами особа (заявник) подає безпосередньо або надсилає рекомендованим листом до органу держреєстрації такі документи:

1. Реєстраційну картку встановленого зразка, яка одночасно є заявою про державну реєстрацію ОСББ (беруть безпосередньо в місці реєстрації).

2. Протокол установчих зборів.

3. Два примірники оригіналу і три – копій статуту ОСББ, оформлених згідно з вимогами законодавства.

4. Список членів ОСББ встановленого зразка.

Документи, що подаються до органів держреєстрації, складаються відповідно до законодавства, прошиваються та нумеруються.

Держреєстрація ОСББ проводиться безкоштовно.

Реєстраційна картка ОСББ заповнюється заявником і зберігається в органі держреєстрації. 

ОСББ вважається юридичною особою з моменту видачі свідоцтва про держреєстрацію.

КРОК 5: ОТРИМАННЯ ДОВІДКИ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРО ВКЛЮЧЕННЯ ДО ЄДРПОУ

КРОК 6: ВИГОТОВЛЕННЯ ПЕЧАТКИ ТА ШТАМПА

КРОК 7: РЕЄСТРАЦІЯ У ПОДАТКОВІЙ ІНСПЕКЦІЇ

КРОК 8: РЕЄСТРАЦІЯ У ПЕНСІЙНОМУ ФОНДІ

КРОК 9: РЕЄСТРАЦІЯ У ФОНДІ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

КРОК 10: РЕЄСТРАЦІЯ У ФОНДІ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ НА ВИПАДОК БЕЗРОБІТТЯ

КРОК 11: РЕЄСТРАЦІЯ У ФОНДІ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ 

КРОК 12: ВІДКРИТТЯ РАХУНКУ В БАНКУ

Пайові внески мешканців (квартплата) надходять на цей рахунок і витрачаються виключно на  потреби будинку.

КРОК 13: ВНЕСЕННЯ ОСББ ДО РЕЄСТРУ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

КРОК 14: ПЕРЕДАЧА БУДИНКУ НА БАЛАНС

Рішення про передачу житлового комплексу з балансу на баланс приймають на загальних зборах. Балансоутримувач забезпечує управління житловим комплексом.

Передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом із планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у 

2-місячний термін після надходження відповідного звернення від ОСББ.

Суперечки щодо прийняття і передачі на баланс майна вирішуються у судовому порядку.

КРОК 15: УКЛАДАННЯ УГОД

Потрібно укласти всі необхідні угоди з утримання будинку і прибудинкової території та надання комунальних послуг.

АСОЦІАЦІЯ – ОБ’ЄДНАННЯ ОБ’ЄДНАНЬ 

У нашому місті діє Асоціація ОСББ, котра є громадською організацією, що об’єднує об’єднання співвласників багатоквартирних будинків у Кам’янці-Подільському, їхніх власників житлових і нежитлових приміщень на основі спільних інтересів для реалізації основних завдань, передбачених Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Саме Асоціація може надати всім бажаючим детальну інформацію щодо кожного кроку у створенні ОСББ. 

За ініціативи міської Асоціації ОСББ у Кам’янці працюють консультаційні центри з питань створення і розвитку об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Мета центрів – допомога ініціативним групам, котрі хочуть створити ОСББ, а також уже існуючим ОСББ у вирішенні юридичних питань: оформлен-ні документів, написанні статуту, щодо 

права власності на прибудинкові терито-

рії тощо. Окремим напрямком роботи центрів стане просвітницька діяльність серед широких верств населення міста, метою якої буде поширення знань про можливості покращення надання житлово-комунальних послуг і розв’язання проблем щодо прибудинкових територій шляхом створення ОСББ.

Ігор Григорович є головою правління ОСББ «Моноліт-55» (вул.Молодіжна, 3 та 3а), створеного 2005 р. Кожен власник квартири, який проживає у багатоквартирному будинку, може звернутися та отримати консультацію, попередньо зателефонувавши, за вказаними адресами:

– пр.Грушевського, 56, тел.: 067-425-9280; 

– вул.Васильєва, 7, тел.: 067-913-1081; 

– вул.Молодіжна, 3а, тел.: 097-262-5704.

Ігор ГРИГОРЕНКО, голова правління Асоціації ОСББ м.Кам’янець-Подільський.