П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Березня 2014

ЯК МИ ЇЗДИЛИ В ГОСТІ ДО ЯНУКОВИЧА

ЗА ТИЖДЕНЬ ДО ЗАКРИТТЯ МЕЖИГІРСЬКУ РЕЗИДЕНЦІЮ

ВІДВІДАЛИ ЖУРНАЛІСТИ «ПОДОЛЯНИНА»

ЯК МИ ЇЗДИЛИ В ГОСТІ ДО ЯНУКОВИЧА«Я очень мало имею времени для наслаждений, поэтому, о какой сладкой жизни вы говорите, я не знаю…». Так під час однієї з прес-конференцій відповів екс-президент Янукович журналісту Мустафі Найєму на запитання про резиденцію в Межигір’ї. А вже через два роки всі принади «солодкого життя», про яке «гарант», мовляв, ні сном ні духом, українці побачили на власні очі, охрестивши межигірські розкоші «музеєм президентської корупції». У що ж вкладав можновладець «дотації» від народу, бачила й фотокамера «ПОДОЛЯНИНА».

 Приватне гольф-поле, окремий будинок для собак, люстри ціною в квартиру, власна «соц­мережа» спілкування з наближеними, позолочена сантехніка та облаштована в будинку… особиста церква Януковича – це і не тільки шокувало відвідувачів, котрі побували в маєтку під Києвом. Пропонуємо декілька спостережень кам’янецьких журналістів. 

ЩО СПІЛЬНОГО В ЯНУКОВИЧА З ГЕРАКЛОМ?

На два з половиною тижні село Нові Петрівці перетворилося на туристичне – на «оглядини» резиденції люди ринули безперервним потоком. Біля станції метро «Героям Дніпра» у Києві бачимо довжелезні черги до автобусів із саморобними таб­лицями «Межигір’я» (багато перевізників не упускали можливості підзаробити й умудрялися перепрофільовувати свій маршрут на затребуваний). Ще більший натовп у самому селі. Для відвідувачів тут, як кажуть, – і хліб, і видовища: продають гарячі чай і каву, смажать шашлики, пропонують на прокат велосипеди по 25 грн. за півгодини.

У такій буді собаки точно відчували «пакращення»Скористатися велотранспортом на просторах маєтку справді не завадило б, бо, скажімо, за дві години вам вдасться побачити тільки невелику частину того, чим володів президент доведеного до відчаю народу. Якщо відкинути зрозумілі негативні емоції, то резиденція, над якою, очевидно, попрацювали чимало майстрів, вражає і розмірами, і красою. Це такий собі комплекс будівель, з’єднаних системою алей, альтанок, садів, озер і клумб. Тут бачимо багато насаджень ліан і троянд, карликових сосен і беріз, у невеликих озерцях хлюпочуть фонтани і плавають качки, на акуратно вистрижених газонах красуються бронзові та мармурові скульптури.

Але найбільше уваги відвідувачів – кам’яній імітації грецьких напівзруйнованих колон, які господар маєтку забажав бачити під своїм будинком. Ось така собі дивна забаганка – мати вдома копію давньогрецького Пантікапею, де, згідно з міфами, народився Геракл.

Гуляючи територією резиденції, ви переконаєтеся, що президент таки пам’ятав про свою передвиборчу обіцянку «покращення життя вже сьогодні». Та, на жаль, реалізував її не для виборців, а для… власних собак. Останні тут мали окремий комфортний будиночок із дере­в’яною обшивкою всередині, кондиціонером і «літньою терасою».

– Ви собачу буду бачили? – перебалакуються між собою відвідувачі Межигір’я.

З РОЗКОШАМИ – ПЕРЕБІР, або «І Я НЕ Я, І ХАТА НЕ МОЯ?»

Робочий кабінет Януковича Серце нечуваного президентського багатства – це так званий п’ятиповерховий клубний будинок «Хонка», головна споруда в резиденції. Помпезний будинок названо на честь фінської компанії «Honka», яка є світовим лідером у будівництві з екологічно чистої деревини. Лише декілька днів двері межигірської «Хонки» були відчинені для всіх охочих. Згодом через мародерство вона знову стала «режимним об’єктом», впускати почали тільки працівників ЗМІ та Генпрокуратури. Втім люди не гребують можливістю хоча б крізь вікна зазирнути всередину, бо там найцікавіше…

Вхід до «хонського палацу» забарикадували самооборонівці, які цілодобово охороняють маєток. Журналістів впускають по декілька осіб і просять під час «екскурсії» покоями триматися гурту. Хлопці кажуть, що тут близько сотні кімнат. А ми додамо, що кожна з них нашпигована позолотою і кришталем, елітними люстрами і античними амфорами, ексклюзивними меблями, дорогими килимами та оздобленням з цінної деревини. Колеги-журналісти, з котрими разом топтали мармурову підлогу та натуральний лакований паркет, погоджуються: з розкошами тут перебір. І гучно заявляє про це вже перший хол-вітальня, посеред якого самооборонівці склали залишки невивезеного багатства: ріг достатку з фруктами, ікони, золоті церковні підсвічники та чаші, древні книги, зокрема й оригінальне видання історії Малої Росії 1822 року.

Біля президентської «Хонки» копія грецьких напівзруйнованих колонПомітно, що «Хонка» розрахована на фешенебельний прийом поважних гостей. Тут багато віталень, кабінетів для офіційних зустрічей, більярдна, винний погріб, 3D-кінотеатр з великою плазмою та шкіряними кріслами, кімната із великою колекцією куль і гільз. Своєю розкішшю вражає велетенський центральний хол, на який виходять балкони верхніх поверхів. Привертає увагу білосніжний рояль рідкісної серії.

Насамперед охоронці із самооборони демонстративно ведуть журналістів у… санвузол пана Януковича, шокуючи нездоровим ставленням власника будинку до пишнот. Золотавими елементами тут оздоблені унітаз, біде, душова кабінка, умивальник, навіть урна для сміття.

ПІВСОТНІ КНОПОК НА ВСІ ВИПАДКИ ЖИТТЯ

Не виділяється особливою скромністю і робочий кабінет Віктора Федоровича зі шкіряним «троном». На столі розкладені підручники його авторства «Як Україні далі жити?» і «100 днів Президента». Втім зачитувався на дозвіллі господар не тільки цим. На полицях приватної бібліотеки помічаємо й інші книги, серед яких впадає в око «История знаменитых преступлений».

Наш кореспондент Тетяна Дика переконалася, що спальня екс-президента перенасичена дорогою дерев’яною оздобою та розкішним текстилем    Одним лише «кнопковтисканням» зв’язувався Президент із міністрами та іншими можновладцями країни. Праворуч від його крісла розташований великий телефонний селектор із більш ніж півсотнею кнопок зі знайомими прізвищами: Пшонки, Захарченка, Табачника, Лебедєва, Литвина, Соркіна й інших.

І хоча всі кімнати «Хонки» обійти важко, втім під час екскурсій будинком самооборонівці не обминають спальні співмешканки Януковича. Вона оздоблена деревом і має велику лоджію з виглядом на передній двір маєтку. Помічаємо, що господиня «Хонки» вишивала ангеликів, читала Ахматову і колекціонувала статуетки кішок.

ЩО ПРОСИВ У БОГА ЯНУКОВИЧ?

Екс-президент не задумувався, що купити:   люстру чи квартируА задля економії часу і сил на пересування поверхами власного будинку, його власник не обходився без ліфта. Звичайно, і він не міг випасти із загального ансамблю розкішних елементів декору в інтер’єрі. Тому дверцята ліфта оздоблені камінням «swarovski», а підлога вимощена кольоровою скляною мозаїкою.

Користуючись нагодою покататися в найгламурнішому ліфті країни, піднімаємося на четвертий поверх і йдемо до кімнати, яка, зі слів охоронця, шокує відвідувачів чи не найбільше. Зазираємо всередину – і здоровий глузд просто дає збій. Це облаштована в будинку маленька церква з величезними іконами на стінах, царськими воротами та іконостасом. На позолоченій підставці підсвічується «Молитва перед началом дела», якою Президент просив у Бога допомоги для звершення розпочатої справи…

ЯК КАМ’ЯНЧАНИ МЕЖИГІР’Я СТЕРЕГЛИ

Кімната співмешканки можновладцяХлопці із Самооборони відверто зізнаються, що вберегти маєток від мародерства у дні відкритих дверей таки не вдалося – з «царських хоромів» було багато винесено і вивезено. А особливо, коли резиденцію щойно відкрили для вільного доступу. З’ясувалося, що тоді в Самообороні, яка чатувала Межигірську резиденцію, були і кам’янчани Іван Крентовський та Руслан Романюк, котрі погодилися поділитися своїми спостереженнями.

– У черговий раз на Майдан ми приїхали 20 лютого і приєдналися до Львівської сотні Самооборони. Спочатку нас направили охороняти КМДА, потім вночі перекинули на церкву Московського патріархату. Там, до речі, ми побачили, як знімаються сюжети для російського телебачення. Спеціально було влаштовано провокацію. Священики повиходили на вулицю, а на нас автомобілем почали їхати «братки», провокуючи конфлікт. Близько семи російських каналів цього не знімали, чекали. З авто вибігла жінка, стала за священиком і почала жалісно горлати: «Не вбивайте! Я на цій землі виросла! Навіщо ви чіпаєте віру?!». Тоді на територію церкви загнали бабусь, які плакали і благали не громити церкви. Отаку от зробили постановку.

У ніч на 24 лютого ми потрапили до групи самооборонівців з 19 чоловік, які їхали охороняти Межигір’я від мародерства. Там було «Приватна» церква господаря будинкубагато невідомих людей, а от чітко організованої охорони, реєстрації всіх, хто перебував на території, не було. Нам сказали бути обережними, бо серед охоронців є чимало хлопців, які видають себе за своїх і ходять навіть з автоматами.

Вранці багато з них намагалися покинути територію резиденції з напакованими сумками, поки декількох не зупинили на КПП, запідозривши крадіжку. Ми почали вигортати речі з їхніх сумок. Дістаємо кросівки, а в них сховані золоті брошки, невеличка золота корона з діамантами, патрони. Знаходили в рюкзаках навіть пляшки з коньяком багаторічної витримки, срібні ложки, виделки, монети і медалі з ликом Януковича. Київська Самооборона всі речі взяла під опис, запросила пресу. Приїхали і представники прокуратури. Хлопці з Самооборони казали, що перед нами охорона Януковича оте багатство вивозила цілими фурами. Проте вивезти встигли не все. Багато цінних речей пропало. Втім протокольно ніхто нічого не вів.

А наразі ж саме через мародерство та вандалізм президентську резиденцію тимчасово закрили…