П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
3 Лютого 2012

ПРО ГАСТРОЛІ ЛЮТОГО МОРОЗУ

За останній тиждень зима дала про себе знати лютими морозами. Закриті школи, спорожнілі прилавки ринку, розморожені системи водопостачання та випадки переохолодження людей – далеко не весь перелік наслідків різкого падіння ртутного стовпчика термометра.

ЗАМОРОЖЕНІ НОВИНИ

ПРО ГАСТРОЛІ ЛЮТОГО МОРОЗУ Зниження температури позбавило можливості жителів сіл району слідкувати за газетними новинами. Машина, що доставляє пресу до поштових відділень Ка­м’я­нець-Подільського району, минулої п’ят­ниці до передплатників не доїхала. Точ­ніше, навіть не намагалася це зробити. Як нам пояснив начальник центру поштового зв’язку №2 Михайло ДАНИЛЮК, «28 січня у зв’язку з різким пониженням температури, з метою недопущення обмороження людей, які працюють на доставці, за вказівкою Хмельницької дирекції, було відмінено доставку по всій Хмельницькій області». Михайло Михайлович запевнив, що газети читачам доставили у вівторок, хоча скарги обурених передплатників надходили до редакцій ще й у четвер. Цього тижня зв’язківці гарантують своєчасну доставку преси. Проте негода і далі «показує зуби», тому наскільки оперативно ця інформація буде передана читачам – невідомо нікому. 

СПОРОЖНІЛИ ШКІЛЬНІ ЛАВКИ ТА ПРИЛАВКИ

Тріскучі обійми морозу призвели й до низки інших наслідків. Через значне зниження температури майже спорожніли прилавки на продуктових ринках міста. А продавці, які повиходили на роботу, називають себе відчайдухами. Калина, горіхи, морожені ягоди суниці й чорниці, риба і птиця – лише це зараз можна купити на ринку. Свіжі фрукти, овочі та молочні продукти шукати марно, бо їх там – катма. Більше продуктових товарів – у павільйонах і магазинах, де хоча б трохи тепліше. 

Також мороз «посприяв» вимушеним канікулам для школярів. У зв’язку з цим, з 

ПРО ГАСТРОЛІ ЛЮТОГО МОРОЗУ 31 січня на карантин були закриті загально­освітні заклади міста і району. Діти не ходитимуть на уроки до покращення синоптичної ситуації. В свою чергу працівники міського відділу кримінальної міліції у справах дітей спільно зі службою у справах дітей міської ради 31 січня здійснили спеціальний рейд з метою недопущення переохолодження неповнолітніх. Перевіряли місця відпочинку молоді, горища та підвали будинків у мікрорайоні Черемушки. Випадків переохолодження не виявили. 

Проте за останній тиждень з підозрою на обмороження до лікарняних закладів міста звернулося троє кам’янчан. Про це повідомив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. За його словами, госпіталізовано одну людину, ще двоє, отримавши допомогу, пішли додому. Результати моніторингу, що двічі на день здійснюється управлінням, не свідчать про підвищення рівня застудних захворювань.

НЕ СТРАШНІ ЗАМЕТИ, БО СТОЯТЬ НАМЕТИ

ПРО ГАСТРОЛІ ЛЮТОГО МОРОЗУ З метою захисту людей від холоду на вулиці, з 27 січня по всій Україні почали встановлювати тимчасові пункти обігріву. Наше місто винятком не стало. Відповідно до наказу начальника управління МНСУ в Хмельницькій області Анатолія МАНІЛЬЧУКА та розпорядження міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, тимчасовий пункт обігріву облаштували на проспекті Грушевського, поблизу Цент­рального рин­ку. Температура в наметі суттєво відрізняється від тієї, що на вулиці. Кожен бажаючий може тут без­коштовно випити склянку гарячого чаю, з’їсти бутерброд і зігрітись від холоду. 

– Це у нас пункт тимчасового обігріву. Крім нього, є ще 3 стаціонарні. Вони знаходяться при територіальних центрах «Надія» і «Довголіття», а також у приймальному відділенні міської лікарні. В цих закладах люди матимуть змогу отримати першу медичну допомогу при обмороженні, – повідомив в.о. начальника управління з питань над­зви­чайних ситуацій міської ради Микола БОБИР.

Функціонуватиме намет доти, поки не підвищиться температура.

– Якщо температура сягне 2-3 градусів морозу, необхідність пункту обігріву зникне. Поки що наше основне завдання – забезпечити всіх, хто цього потребує, теплом, гарячим чаєм та хлібом, – зазначив начальник міськвідділу УМНСУ в Хмельницькій області підполковник служби цивільного захисту Олег СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ. 

Зі службами МНСУ співпрацює міська організація Товариства Червоного Хреста, що надає медичну допомогу. Важливість існування такого пункту визначається ще й кількістю відвідувачів. За тиждень по тепло та їжу до намету прийшло близько 500 осіб. 

Подібні пункти обігріву були створені й у районі. Загалом по селах облаштовано 21 намет. Окрім того, у всіх сільських і селищних радах району проводяться подвірні обходи помешкань соціально незахищених верств населення, неблагонадійних сімей та одиноких громадян, аби перевірити наявність засобів для забезпечення обігріву будівель (вугілля, дрова, підключення до газопостачання тощо). Також створені чергові групи, до яких увійшли члени виконавчих комітетів, депутати та соціальні працівники сільських і селищних рад. До 7 лютого вони чергуватимуть у пунктах обігріву з 18.00 до 22.00. 

ДЕЯКИМ ТРУБАМ – ТРУБА

ПРО ГАСТРОЛІ ЛЮТОГО МОРОЗУ Мороз додає клопотів і комунальним службам міста. Як повідомила прес-служба КП «Міськтепловоденергія», у період з 27 січня до 2 лютого було зафіксовано розмороження систем холодного водопостачання у 9 будинках за такими адресами: вул.Вокзальна, 79, Нігинське шосе, 53, Вокзальна, 77б, Червоноармійська, 30, Космонавтів, 2, 6, Шевченка, 2, Північна, 106, Тімірязєва, 89. Роботи з відновлення водопостачання виконані у всіх будинках. 

Адміністрація КП «Міськтепловоденергія» звертається до всіх кам’янчан і начальників ЖЕКів з проханням терміново вжити заходів з утеплення, позачиняти вікна і двері у підвалах, горищах і під’їздах, щоб не допустити повного розмороження мереж. Мешканцям житлових будинків, особливо тих, де вже було розмороження, необхідно періодично вмикати воду, щоб вона хоча б легенько капала. Таким чином, буде постійний рух води, що убезпечить мережі від замерзання.

ЖИТТЯ В ЛЬОДОВИКОВИЙ ПЕРІОД

Аби вберегтися від переохолодження та обмороження шкіри, особливу увагу потрібно звернути на одяг. Він повинен бути теплим, багатошаровим, при цьому зручним і легким. Взуття не має бути тісним. 

– Першими починають мерзнути ноги, особливо, якщо носити високі підбори. Ідеальний варіант для справжніх холодів – чобітки-дутики на тракторній підошві або повстяні чоботи-валянки. 

– Потім замерзають руки. Перед виходом на вулицю рекомендується змащувати їх жирним захисним кремом. Ускладненнями при переохолодженні рук можуть бути захворювання горла, дерматити, загострення ревматизму і по­лі­ар­тритів.

– Перший сигнал замерзання вух – сильне почервоніння. З’являється ниючий біль, а потім побіління країв вушних раковин. Обморозили вуха – стережіться отиту й гаймориту.

– На обличчі спочатку мерзнуть щоки і кінчик носа. На морозі зі шкіри швидко випаровується волога, вона грубіє і сохне. У морози косметологи не рекомендують робити пілінги в салоні і користуватися скрабами вдома.

– Швидко реагують на холод волосяні цибулини, тому в тих, хто ходить без шапки, часто починає псуватися і сипатися волосся. А сильне переохолодження голови може призвести до серйозних наслідків – запалення трійчастого нерва, лицевих невралгій, мігрені, навіть менінгіту.

– Якщо застудити верхню частину тіла, то можуть початися бронхіт, шийний міозит (запалення м’язів), міжреберні невралгії. Найбільш небезпечні ускладнення – пневмонія та міокардит (запалення серцевого м’яза). 

– Застуджена нижня частина тіла може дати про себе знати запаленням нирок або нападом радикуліту; для жінок – запаленням яєчників і циститом, а для чоловіків – запаленням простати. Тому купуйте термобілизну, а джинси з низькою талією і короткі светри відкладіть до потепління.

При таких складних погодних умовах підвищується ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій і на автошляхах. Управління МНС у Хмельницькій області радить взагалі утриматись від поїздок під час негоди. Але якщо є необхідність вирушити в дорогу, з собою треба мати їжу і теплі речі, повний бак пального, заряджені мобільні телефони, трос і лопату. При виборі маршруту надавайте перевагу дорогам державного та обласного значення. 

ЯК ДІЯТИ ПРИ СИЛЬНОМУ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННІ? 

Постраждалого, перш за все, потрібно перенести в тепле приміщення, зробити штучне дихання, масаж серця, а потім братися до поступового зігрівання. Найкраще зігрівати у ванній з водою кімнатної температури, роблячи обережний масаж усіх частин тіла, воду слід нагрівати до 36-42 градусів. Щойно з’являться самостійне дихання і свідомість, потерпілого перенести на ліжко, тепло вкрити, дати гарячий чай, молоко тощо. 

При глибокому відмороженні частин тіла з’являються больові відчуття в уражених ділянках, втрачається чутливість, шкіра стає блідою, холодною на дотик. Уражені ділянки тіла необхідно закутати будь-яким теплоізоляційним матеріалом: ватою, ковдрою та обгорнути кле­йонкою. Пов’язка повинна покривати тільки 

частину з вираженим зблідненням шкіри. 

Категорично забороняється зігрівати відморожену ділянку тіла за допомогою горілки, зігріваючого компресу, гарячого душу або ванни. Не можна натирати відморожені ділянки тіла жиром чи розтирати снігом. 

Ризик обмороження вимагає особливої пильності – воно може відбутися непомітно для Вас!