П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
23 Січня 2015

ГАЗ ГОРИТЬ, БОРЩ НЕ КИПИТЬ, А ЛІЧИЛЬНИК РАХУЄ…

Кам’янчани засумнівалися в якості блакитного палива, яке надходить до їхніх осель, тому із листом звернулися до редакції «Подолянина». Люди стверджують: полум’я з конфорки горить червоним, а теплотворна здатність газу помітно нижча.

ГАЗ ГОРИТЬ, БОРЩ НЕ КИПИТЬ, А ЛІЧИЛЬНИК РАХУЄ...«Хочу поцікавитися питанням якості газу, котрий ми отримуємо для своїх потреб від ПАТ «Хмельницькгаз», – пише Володимир ГАЙДАМАШКО. – Як споживач зі стажем, можу стверджувати, що ефективність обігріву помешкання тим газом, яким нас забезпечують сьогодні, значно зменшилася. Знайомі та сусіди теж на це скаржаться. Думаємо, що причина – низькоякісне паливо, особливо це було помітно в святкові дні. До того ж побутовий газ із конфорки горів червоним кольором, а не синім, як було ще в грудні. Виникає підозра, що його «бадяжать» азотом…».

Після нарікань на якість газу в мешканців виникає логічне запитання: хто і як її контролює. В Кам’янець-Подільському управлінні з експлуатації газового господарства, яке є структурним підрозділом ПАТ «Хмельницьк­газ», дізнаємося, що лабораторії, котра могла б перевірити якісні показники палива, на території міста немає.

– Для Кам’янця і району газ подається через газорозподільну станцію, яка підпорядковується Кра­силівському лінійному виробничому управлінню магістральних газопроводів. Воно транспортує природний газ споживачам і входить до складу УМГ «Київтрансгаз», – каже директор управління Яків ГАРШТ. – Звідти нам надають сертифікат якості газу. Відповідно до нього, всі показники – в нормі.

Та оскільки в кам’янецьких споживачів з приводу відповідності палива всім нормам виник­ли сумніви, по коментар щодо його якості ми звернулися й безпосередньо до ПАТ «Укртранс­газ». Саме воно мало б контролювати показники природного газу, який транспортує по всій Україні. Перше ж, у чому запевнив начальник відділу зв’язків із громадськістю та пресою Максим БІЛЯВСЬКИЙ, – калорійність, тобто нижча теплота згорання газу, котрий отримують мешканці Хмельниччини, на декілька відсотків перевищує норму й становить близько 8230 ккал/м3. Принаймні про такі цифри компанії «Укртрансгаз» звітує ПАТ «Хмель­ницькгаз». Зі слів прес-сек­ре­таря, аналізи всіх фізико-хімічних показників газу, який подається споживачам, щоденно здійснюють 67 атестованих лабораторій.

– «Укртрансгаз» транспортує при­родний газ для споживачів України від різних постачальників: газ російського походження – від ВАТ «Газпром», український газ – від газовидобувних компаній ПАТ «Укр­газвидобування», ПАТ «Укрнафта» та приватних, – ідеться в офіційному коментарі «Подолянину». – Під час приймання газу до магістральних газопроводів компанія обов’язково перевіряє його якість. При цьому ПАТ «Укртрансгаз» не має технічної можливості погіршувати або змінювати її. Наголошуємо, що компанія передає до газорозподільних мереж природний газ належної якості, який відповідає чинному стандарту.

Посередниками ж між «Укртрансгазом» і кінцевими споживачами є обласні структури, як пояснює прес-секретар «Укртрансгазу». Тобто, в нашому випадку це ПАТ «Хмельницькгаз». Саме «облгази», мовляв, і відповідають за якісні показники блакитного палива, яке подається до наших осель, тому всі питання – туди.

Відреагували на претензію кам’янчан з приводу якості газу і в ПАТ «Хмельницькгаз», давши відповідь на інформаційний запит. Газовики з області запевняють, що якісні характеристики палива – під контролем. Щотижня відповідні аналізи проводяться в акредитованих лабораторіях «Хмельницькгазу», і, згідно з протоколом, газ, який надається Красилівським ЛВУМГ, відповідає всім фізико-хімічним показникам.

– Жодних відхилень виявлено не було, – повідомляє голова правління ПАТ «Хмельницькгаз» Михайло ЮРЧЕНКО і коментує запитання щодо зниження тепло­творної здатності блакитного палива. – У зв’язку з тим, що в газові мережі правління надходить газ із різних джерел і родовищ, його калорійність може коливатися в ме­жах 7600-9351 кілокалорій на метр кубічний. А, відповідно, для опалення однакових приміщень або пі­дігріву води однієї ємності може витрачатися різний об’єм природного газу. Крім того, на кількість палива для опалення приміщень впливає не тільки температура навколишнього середовища, а й вологість повітря, переміщення повітряних мас тощо.

Чесно кажучи, від підприємств, які надають газ і контролюють його характеристики, було б дивно почути, що якість палива неналежна. Навіть тоді, коли всім відомо про газові конфлікти, нестачу палива та перехід на режим його економії…