Четвер, 28 Березня 2024 р.
22 Лютого 2019

БУДЗЕЙ – ЛАУРЕАТ ПРЕМІЇ СТАСЮКА

14 лютого в залі засідань спеціалізованої вченої ради історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор Лев БАЖЕНОВ вручив диплом лауреата премії в галузі досліджень історії міст і сіл краю імені Почесного професора Івана Стасюка краєзнавцю і журналісту Олегу БУДЗЕЮ.

Лев Баженов, Олег БудзейІнтенсивна краєзнавча робо­-та Олега Васильовича розпочалася у жовтні 2001 р., коли він очолив відділ пропаганди історії та культури газети «Подолянин». За 17 років у газеті опубліковано понад 900 матеріалів краєзнавчого пла­ну: про історичні події та видатних осіб краю. Крім того, щоп’ятниці публікується крає­знавча рубрика «Видано в Ка­м’янці». 5 жовт­ня 2018 р. започатковано рубрику «Ретро», в якій публі­куються дуже цінні в крає­знав­чому плані фотокопії газе­ти «Подолянин» №№1-95 та 286-367 (усього 177 номерів) за 1910-1911 рр., які надала Олегу Васильовичу художник-дизайнер із Санкт-Петербурга Марія Невє­рова. Це важливо з огляду на те, що у відділі рідкісної книги К-ПНУ імені Івана Огієнка є всього 14 номерів «Подолянина» за 1911-1917 рр.

2005 р. у львівському видав­ництві «Світ» накладом 3 тис. при­мірників з’явилася книга Олега Будзея «Вулицями Ка­м’янця-­По­дільського». 2012 р. до 20-річчя «Подолянина» упорядкував книжку «Ми пишемо історію», де відведено сторінки зародженню та становленню «Подолянина», його першому головному редакторові Віталію БАБЛЯКУ, історії кам’янецької преси. 2016 р. крає­знавець опублікував у видавниц­тві «Абетка» накладом 2 тис. примірників туристичний путівник «Мандруємо Кам’янцем». 2018 р. побачила світ книга «Біланівка», чим було започат­ковано серію «Мікрорайони Ка­м’янця-Поділь­ського».

Чимало сил Олег Будзей доклав до становлення електронної енциклопедії Вікіпедії. Він обирався адміністратором і арбітром цього електронного ресурсу, а його статті «Гіпотези про заснування Кам’янця-Подільського», «Історія Сатанова», «Замковий міст (Кам’янець-Подільський)» визнано зразковими. Краєзнавець співпрацює з електронним ресурсом «Вічний Кам’янець», зокрема, підготував для нього історичний календар, де в трьох рубриках – «Цього дня колись», «Цього дня народилися», «Цього дня відійшли у вічність» – відоб­ражено події, що сталися в місті та районі впродовж 366 днів – із 1 січня до 31 грудня. Олег Будзей брав участь у телепроекті «Вулиці рідного міста» Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії «Поділля-Центр». Крає­знавча діяльність Олега Васильовича відзначена званням «По­чесний краєзнавець України» Національної спілки краєзнавців України (2015 р.).

Олександр КОМАРНІЦЬКИЙ,

голова Кам’янець-Подільської міської організації НСКУ, доктор історичних наук, доцент.