Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Червня 2020

ЧЕМЕРІВЦІ ВЖЕ НАШІ?

Мінрегіон недавно оприлюднив проєкт нового районування України.
Оновлені карти, підготовлені на основі пропозицій обласних державних адміністрацій та тривалих консультацій з асоціаціями і експертним середовищем. Погодити їх повинна й Верховна Рада, ймовірно, це станеться в липні.
Хоча зміни ще можливі, але наразі відомо, що Кам’янець-Подільський район об’єднає в себе колишні два: Кам’янець-Подільський і Чемеровецький.

Усього Хмельницька область налічуватиме замість 20 лише 5 районів: Шепетівський, Старокостянтинівсь­кий, Хмельницький, Дунаєвецький і Кам’янець-По­діль­ський. Нагадаємо, що раніше обговорювалося декілька варіантів, серед яких був поділ на три і п’ять районів.
Головними критеріями, від яких відштовхувалися роз­робники планів, є кількість населення (не менше як 150 тисяч жителів), а також райони мають бути оптимальними за свої­ми параметрами для того, щоб ефективно працювала сис­тема держуправління. Як наслі­док – маємо те, що маємо.
Як на місцях влада і пересічні громадяни ставляться до об’єднання, «Подолянин» дізнавався з перших вуст.
– Це ідеальний варіант поділу, – переконаний голова Ка­м’янець-Подільської РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ, – враховані всі показники: від доступності до кількості населення. Треба розуміти, що старий районний устрій через децент­ралізацію вже застарів. Більшість повноважень уже в руках ОТГ, районна влада ж координуватиме діяльність об’єд­наних тергромад. Чемеровеччина і Кам’янеччина мають не лише спільні кордони, але й туристичний потенціал, культурні та виробничі зв’язки. Впевнений, що нам усім буде затишно і комфортно під однією назвою: Кам’янець-Подільський район.
Те, що Кам’янеччина радіє об’єднанню і новим те­рито­ріям, це зрозуміло. А от як на Чемеровеччині сприйняли таку новину, ми запитали в го­лови Чемеровецької РДА Юлії АНДРУЩЕНКО.
– Є різні розмови з цього приводу. Але Чемеровецького району в жодному з проєктів нового поділу Хмельниччини не було ніколи. За різними критеріями нас відносили то до Городоцького, то до Кам’янець-Подільського районів, – каже Юлія Віталіївна. – Однозначно наші люди переконані, що до Кам’янець-Поділь­ського краще. Але в них є інше запитання: що це їм дасть, вони бояться змін, думають, що краще залишити все, як є. І це стосується не лише децентралізації, а й реформ в освіті, медицині. Ми в свою чергу пояснюємо, що зміни необхідні, що ні лікарня нікуди не дінеться, ні школи.
З людьми треба розмовляти. Загалом чемерівчани нормально сприймають об’єднання, особливо це стосується нашої південної частини, бо дуже багато тамтешніх мешканців їздять на роботу до Кам’янця-Поділь­ського, якогось супротиву, на щастя, у нас немає.