Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Серпня 2022

ОНОВЛЕНЕ ОБЛИЧЧЯ КАМ’ЯНЦЯ

4 серпня під час засідання 20 сесії міської ради депутати ухвалили рішення щодо перейменування деяких вулиць і скверів Кам’янця-Подільського.
До цього питання влада взялася ще в травні. Було запропоновано до перейменування 149 об’єктів топоніміки, з них 121 вулиця, 21 провулок, 1 проїзд, 4 сквери, 1 парк і 1 зона відпочинку.
Поки перейменування торкнулося тільки декількох із них, зокрема, скверів і центральних вулиць. Їх мешканці не зав­жди знають, на честь кого тепер названа вулиця. Також, як і при кожному перейменуванні, кам’янчан турбує питання необхідності переоформлення документів. Отже, наведемо пояснення з цього приводу.

НА ЧЕСТЬ КОГО НАЗВАНА ВУЛИЦЯ

 Вулицю Гагаріна перейменовано на вулицю Степана БАНДЕРИ.
Степан Бандера – один із головних ідеологів боротьби за незалежність України першої половини
ХХ ст., символ національно-визвольного руху.
У червні 1941 р. керівництво крила ОУН, що було під орудою Бандери, проголосило у Львові Українську державу. Але оскільки нацистська Німеччина вже окупувала ці землі, Бандера був заарештований. Провів три роки в німецьких тюрмах і таборах. Із наближенням радянських військ 1944-го Бандера знову очолив ОУН і залишався її керівником до останніх днів. Він був убитий у Мюнхені радянськими спец­службами.

Дружби народів – Євгена КОНОВАЛЬЦЯ.
Євген Коновалець – полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів (1927), перший голова ОУН (із 1929), один з ідеологів українсь­-кого націоналізму.
Був одним із довірених союзників Петлюри. У серпні 1920 р. за безпосередньої участі Коновальця створено Українську Військову Організацію (УВО).

Короленка – Бориса ОРІХА.
Герой російсько-української війни. 49-річний головний сержант Борис Оріх загинув на Київщині в березні 2022 р. Розпочинав службу командиром відділення на артбазі 1997 року, з 2009 року і до загибелі служив у військовій частині А2641, зокрема в останні роки – інструктором загону контролю якос­ті з проведення робіт із розміну­вання.

Лелюшенка – Миколи ПОЛЮЛЯКА.
Герой російсько-української війни. 37-річний Микола Полюляк загинув у травні 2022 р. поблизу Маріуполя під час мінометного обстрілу. Наш земляк пішов на війну добровольцем, хоча був далеким від військової справи. Любив активний спосіб життя, працював інструктором зі сноуборду.

Лермонтова – Дмитра САСА.
Герой російсько-української війни. 49-річний доброволець загинув у травні 2022 р. під час обстрілу на Донеччині. 26 лютого він повернувся з Італії до рідного Кам’янця й пішов до військкомату, аби стати до лав ЗСУ.

Панфілова – Ростислава ДОБРОШИНСЬКОГО.
Герой російсько-української війни. 1 серпня 2017 р. 20-річний хлопець зазнав смертельного поранення від кулі снайпера неподалік від Попасної на Луганщині.
За добре серце, чуйність і глибоку порядність його називали «Добрим».
Ростислав уклав контракт зі Збройними силами України за півтора року до загибелі.

Проектна – Квітки ЦІСИК.
Американська співачка українського походження другої половини ХХ ст., популярна виконавиця рекламних джинглів у США, оперна та блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень.

Проектна-1 – Андрія КУХАРЯ.
Герой російсько-української війни. 28-річний капітан ЗСУ трагічно загинув у березені 2016 р. на Донеччині, неподалік від с.Покровське.
Був заступником командира з озброєння 321-го інженерного батальйону, що підпорядковується 48-й Кам’янець-Подільській інженерній бригаді. З 2014 р. виконував завдання на Донеччині та Луган­щині.

Проектна-2 – Олександра ГОРНОГО.
Герой російсько-української війни. 22-річний земляк, який уклав контракт із ЗСУ, загинув у грудні 2017 р. в зоні АТО.

 Проектна-3 – Богдана БЛІНЧУКА.
Герой російсько-української війни. 35-річний старший солдат за­гинув у липні 2018 р. Служив в ін­женерно-дорожньому відділенні 309-го окремого інженерного батальйону 48-ї Кам’янець-Подільсь­кої інженерної бригади. 2016 р. уклав контракт із ЗСУ.

Проектна-4 – Едуарда СЛОБОДЯНА.
Герой російсько-української війни. Після майже 4-річних пошуків навідника 80-ї окремої аеромо­більної бригади молодшого сержанта Едуарда Слободяна із с.Грин­чук ДНК-експертиза офіційно підтвердила, що він загинув 5 вересня 2014 р. під час жахливого бою на Луганщині.

 Пушкінська – Івана МАЗЕПИ.
Український військовий, полі­тичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній (1687-1704) і всій Наддніпрянській Україні (1704-1709).

Смирнова – Ігоря БРАНОВИЦЬКОГО.
Герой російсько-української війни. Кулеметник 90-го окремого десантного штурмового батальйону «Житомир» 81-ї ДШБ, Герой України загинув у січні 2015 р. Під час оборони аеропорту Донецька витягнув на собі двох поранених із нового термінала і повернувся назад, де був захоплений у полон. Після тортур і знущань у полоні над побратимами добровільно визнав себе кулеметником, якого розшукували бойовики. Після катування був застрелений двома пострілами в голову російським терористом Павловим («Моторола»).

Суворова – Павла СКОРОПАДСЬКОГО.
Український державний, політичний і громадський діяч, військовик.
Гетьман Української Держави (29 квітня – 14 грудня 1918). За його правління в Україні відбулася політика українізації, запровадження валюти «гривня», відкриття близько сотні українських гімназій, запровадження української мови у шкільну програму, при ньому було відкрито низку українських державних університетів.

Тімірязєва – Ярослава МУД­­РОГО.
Великий князь Київський, видатний державний діяч і політик.
Період правління князя Ярослава Мудрого вважається епохою величі Русі. Саме в цей час Русь досягла зеніту своєї могутності й стала в один ряд із найбільш потуж­ними європейськими країнами. Зміцнював міжнародний авторитет держави, сприяв розвитку освіти і мистецтва, затвердив перший юридичний документ – збірник законів «Руська правда», створив першу школу при Софії Київській і першу бібліотеку в Києві.

Черняхівського – ПЛАМЕНИЦЬКИХ.
Названа на честь українських архітекторок-реставраторок Ольги Пламеницької та її матері Євгенії. Обидві присвятили чималі частини своєї роботи Кам’янцю-Подільсь­кому.
Ольга Анатоліївна, яка помер­ла в лютому 2022 р., очолювала Український державний інститут культурної спадщини. Авторка історико-архітектурного опорного плану і проєктів зон охорони Кам’янця-Подільського; концепції містобудівної регенерації Старого міста; Перспективної програми консер­ваційно-реставраційних робіт щодо комплексу Старого і Нового замків та Замкового мосту; архітекторка проєктів реставрації Замкового мосту, башт Кам’янець-Подільського замку тощо.

Чехова – Героїв МАРІУПОЛЯ.
Під час повномасштабного вторг­нення росії в Україну Маріуполь став символом нескореності. Він був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі «Азовсталь»: це представники полку Нацгвардії «Азов», морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Герої Маріуполя зробили вагомий внесок для перелому ситуації загалом в Украї­ні та відтягнули на себе велике угруповання сил противника, щоб послабити тиск на інших напрямках. Це дало змогу отримати Украї­ні озброєння від західних партнерів, перегрупуватися й діяти більш ефективно. 16-20 травня відбувся вихід захисників Маріуполя на підконтрольну росіянам територію.
29 липня в колонії в Оленівці, де перебували захисники з «Азовсталі», рашисти вбили частину полонених, влаштувавши вибух у приміщенні.

Шмідта – Максима КВАПИША.
Герой російсько-української війни. 22-річний кам’янчанин загинув 26 травня 2022 р. на запорізькому на­прямку в близькому бою зі зброєю в руках, встигнувши вбити окупанта. До широкомасштабної війни Максим був командиром київського осередку ГО «Авангард культурна спілка». Із 24 лютого брав участь у бойових операціях.
Більше про Героїв, які заги­нули під час російсько-української війни, можна прочитати на сайті «Подолянина» (qr-код для швидкого переходу на першій сторінці).

БУВ СКВЕР ТАНКІСТІВ – СТАВ СКВЕР ГЕРОЇВ

За рішенням депутатів перейменовано і сквери міста:
Сквер Васильєва – сквер Пам’яті.
Сквер Танкістів – сквер Героїв.
Сквер ім.Кірова – сквер Бастіонний.
Сквер Котовського – сквер Соборності.
Парк Комсомольський – парк Пластовий.
Зона відпочинку мікрорайону Жовтневого тепер носитиме на­зву сквер Родинний.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ТВОЮ ВУЛИЦЮ ПЕРЕЙМЕНУВАЛИ

Ще на початку процесу пере­-й­менування пресслужба міської ради розповсюдила пояснення, що робити або не робити з документами жителям перейменованої вулиці.

Для мешканців:
 При перейменуванні вулиці, на якій зареєстрована особа, відмітка в паспорті наразі не робиться.
Зміна назви вулиці здійснюється автоматично під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.
Документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними в разі зміни назви вулиці, на якій вона розташована.
У разі перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності/право на спадщину/договору купівлі-продажу/дарування тощо).
У разі потреби, власник майна, щодо якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про реєстрацію права власності (перереєстрація) в разі, якщо право власності на майно зареєстроване до 1 січня 2013 р. (під такими потребами розуміють, наприклад, необхідність купівлі-продажу чи дарування нерухомості).
Якщо власник бажає продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва вулиці.

Для юридичних і фізичних осіб:
Зміна відомостей про місцеперебування юридичної особи та фізичної особи-підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до чинного законодавства щодо державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань.
Перейменування вулиці місцеперебування юридичної особи є зміною місцеперебування юрособи. А це передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомос­тей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному держав­ному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо.
Водночас законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцеперебування, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно про­вес­ти реєстрацію змін.
Зауважимо, що в такому разі адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів, тобто це безкоштовно.
Про зміну назви вулиці повідомляються всі державні органи, соціальні служби. Тому вони мають приймати документи як із новими назвами в адресах, так і зі старими. Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідність до нових назв, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі та нові назви.
Консультації, пов’язані з переоформленням у зв’язку зі зміною назв вулиць, вам зможуть надати за номерами: 5-16-10 – служба міс­тобудівного кадастру департаменту містобудування та архітектури), 5-18-90 – відділ реєстрації місця проживання, 5-02-75 – управління державної реєстрації.