Субота, 27 Квітня 2024 р.
27 Грудня 2013

СВЯТО НАБЛИЖАЮТЬ ГУЦУЛЬСЬКІ ЯЛИНКИ

СВЯТО НАБЛИЖАЮТЬ ГУЦУЛЬСЬКІ ЯЛИНКИНезважаючи на те, що снігом у Кам’янці-По­дільському і не пахне, Новий рік ніхто не відміняв. І, швидше за все, цьогоріч святковий настрій у квартирах кам’янчан забезпечуватимуть не сніжинки за вік­ном, а прикрашені ялинки. Де взяти та скільки потрібно заплатити за таке задоволення в нашому місті, дізнавалися журналісти «ПОДОЛЯНИНА».

Вже традиційно головний ялинковий базар напередодні Нового року розгортається в алеї на пр.Грушевського, що поблизу Центрального ринку. Тут найширший асортимент «колючої» атрибутики свята пропонують переважно гуцули.

«Ви ж подивіться, яка файна, прямісінько з Верховини», «Беріть не пошкодуєте. Спеціально для Кам’янця з Косова найкращі везли», – припрошують приїжджі продавці.

Асортимент тут доволі великий: ялини, смереки, сосни, різдвяні віночки, – вгодити можна найвибагливішому покупцю. Популярними останнім часом стали й в’язані ялинкові композиції ручної роботи. Кажуть, що стоять вони довше, та й життя у хвойних дерев не відбирають.

Ростислав і Сергій із Прикарпаття торгують виключно такими деревцятами.

– У нас немає жодної зрізаної ялинки, це принципово. Ми – за збереження екології, до того ж шкода зрубувати живі дерева, – переконують хлопці. – Це все дуже непроста ручна робота. Я, наприклад, таку ялинку зв’язати не можу, не вистачає терпіння. Тому цим вдома займаються наші жінки, а ми сюди веземо вже готовий товар.

Ціна таких красунь залежить від розміру. За маленьку пишненьку можна сторгувати 15-20 грн., більші – 25-30, а за півтораметрову кралю з блакитними колючками просять 150-180 грн.

Середня ціна метрової ялинки – 40-50 грн., сосни – 70. За вищі хочуть від 80 до 200 грн.

Приємно вразив і той факт, що всі новорічні красуні чіповані. Якщо ви десь раптом не побачили прив’язаного номерка, його продавець швиденько дістане з кишені й додасть. Словом, будь-яка примха, аби лиш «клієнт» залишився задоволеним.