Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
30 Січня 2015

ДО ЛИСИЦІ ВЗЯЛИ РУШНИЦІ

Лисиці розносять сказ, мисливці проводять відстріл, а область заїкається про гроші. Отримавши спеціальний дозвіл на зменшення чисельності лисиці, мисливці з районної організації УТМР упродовж декількох тижнів полювали на рудих хижаків. Кажуть, коли в районі більшає лисів – більшає і скарг від місцевих мешканців.

ДО ЛИСИЦІ ВЗЯЛИ РУШНИЦІ– За минулий рік на Кам’янеччині було декілька випадків сказу лисиці та ще один цьогоріч, – каже голова ради Кам’янець-Подільської РО УТМР Микола ПИРІГ. – Це захворювання виникає тоді, коли кількість звірів перевищує норму. Повноцінне ж полювання регулювало б чисельність лисиці, але на території НПП «Подільські Товтри» воно заборонене законом. При цьому є багато скарг від мешканців на те, що лиси завдають шкоди їхнім господарствам.

Тому кам’янецькі мисливці скористалися нормою закону, яка дозволяє проводити регуляцію чисельності диких тварин там, де полювання заборонено. Для цього керівництво товариства пройшло відповідну процедуру та отримало необхідні дозволи.

– Відстріл лисиці звичайної ми проводили з 15 листопада 2014-го до 25 січня цього року, – розповідає Микола Борисович. – Захід відбувався щосуботи і щонеділі. Ми створили 21 бригаду, в кожній з яких по

10-15 мисливців. Охопили весь район, за винятком охоронних зон НПП. За цей період відстріляли 561 лисицю,135 з яких подали на дослідження в обласну ветеринарну лабораторію. Результати експертизи будуть через місяць, але наразі вже є три випадки підтвердження захворювання.

Поки ж мисливці полювали на хижаків, в області заговорили про можливість виділення 200 тис.грн. на відстріл лисиць у регіоні. До справи так і не дійшли, втім спричинили різні дискусії з цього приводу. Натомість в УТМР кажуть, що допомога зайвою не була б, адже щоразу такі заходи проводяться за кошти організації. Проте поки що від держави товариство грошей не отримувало, та й з проханням таким не зверталося.

– Відстріл ми проводимо за свої кошти. Держава не дала жодної копійки. Хоча гроші на це витрачаються дуже великі. Тільки один постріл коштує десять гривень, а виїзд одного автомобіля – близько двохсот.

І навіть така сума не перекрила б усіх витрат.

А з приводу раціонального використання грошей мисливці запевняють, що на рівні організації не зникло б жодної копійки.