Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
1 Травня 2015

І ЗІГРІЛИСЯ, І НАЇЛИСЯ! АБО КУДИ ГАЗ – ТУДИ Й ЗАРПЛАТА

І ЗІГРІЛИСЯ, І НАЇЛИСЯ! АБО КУДИ ГАЗ - ТУДИ Й ЗАРПЛАТАЧерез газ незабаром вибухнуть… нерви споживачів. Адже за кубометри, використані в квітні, доведеться заплатити вже по-новому – за тарифами, які в шість разів перевищують попередні. Та чи впишуться ціни, збільшені в рамках виконання Меморандуму між Кабміном та МВФ, у рамки можливостей гаманців пересічних українців?

Після візиту до Кам’янець­Подільського управління з експлуатації газового господарства кам’янчанка Ірина, в квартирі якої не встановлений лічильник і прописано четверо людей, демонструє нам нові цифри у своїй абонентській книжці. Ще до підвищення тарифів жінка щомісячно платила по 46 грн. за той пе­ріод, коли в оселі відключали гарячу воду. Тепер ця сума зросла до 258 грн. Відповідно, із гарячим водопостачанням оплата за газ становила 31 грн. на місяць, а тепер підвищилася до 172 грн.

Різкі стрибки цін супроводжуватимуться стрибками артеріального тиску і в мешканців, які мають газові лічильники. Після подорожчання, кожен кубометр газу «з’їдатиме» з сімейного бюджету вже не 1,2 грн., а 7,2 грн. Тому, підраховуючи використані куби, кам’янчани готують свої зарплати до страти. Минулого тижня до редакції надійшло декілька дзвінків з проханням розтлумачити всі нюанси, що стосуються нових тарифів, зокрема для громадян, які користуються індивідуальним газовим опаленням, а також тих, хто використовує лише газову плиту для приготування їжі й колонку для підігріву води. Отож, розставимо тарифи по полицях.

ДЛЯ КВАРТИР З ІНДИВІДУАЛЬНИМ ОПАЛЕННЯМ. Насамперед, нагадаємо: нові тарифи набрали чинності з 1 квітня, тобто за газ, використаний цього місяця, платимо вже дорожче. Варто відштовхуватися й від того, що Кабмін продовжив опалювальний сезон. Для тих, хто обігріває житло газом, він триватиме з 1 жовтня до 30 квітня включно. Тільки в ці місяці квартири з індивідуальним опаленням матимуть ліміт споживання природного газу ­ 200 кубів щомісяця, які коштуватимуть дешев­ ше ­ 3,60 грн. За кожен кубометр понад встановленої норми доведеться платити по 7,20 грн. Стільки ж коштуватиме газ і в теп­лі місяці. А це неабияк засмутить споживачів, які влітку дописували більше кубів, аби таким нехитрим способом зекономити в зимові місяці, коли газу витрачається більше від норми. Адже тепер кожен куб у теплу пору ­ теж на вагу золота.

ДЛЯ ТИХ, ХТО КОРИСТУЄТЬСЯ ТІЛЬКИ ГАЗПЛИТОЮ Й КОЛОНКОЮ. Мешканців, які використовують газ тільки для приготування їжі та підігріву води, без жодних варіантів поставили перед фактом: нараховану лічильником кількість кубометрів відтепер множимо на 7,2 грн. упродовж усього року. Такий тариф діятиме і для містян, і для жителів сіл, в яких немає індивідуального опалення.

ПРИ ВІДСУТНОСТІ ГАЗОВОГО ЛІЧИЛЬНИКА. Для таких споживачів куб газу також буде коштувати 7,2 грн. Зі слів директора Кам’янець­Подільського управління з експлуатації газового господарства Якова ГАРШТА, буквально вчора норма споживання без лічильника була встановлена на рівні 3 кубомет­рів на місяць на людину, якщо в помешканні користуються тільки газовою плитою (а з газколонкою ­ 9 куб.м на людину).

Є також і формула для нарахування вартості газу в період відключення гарячого водопостачання в оселі.

P.S. «А у нас в квартирі газ»… Тепер, напевно, ця фраза набуває трохи іншого змісту. Бо навряд чи споживачам захочеться похизуватися скаженими тарифами, які середню зарплату кам’янчанина перетворюють на копійки, а сімейну скарбницю ­ на суцільну дірку.

Тетяна ДИКА.


ЩО СКІЛЬКИ КОШТУЄ?

З метою оформлення житлових субсидій та для зручності населення міста, інформуємо про чинні тарифи, зокрема:

ЩО СКІЛЬКИ КОШТУЄ?