П'ятница, 03 Травня 2024 р.
22 Травня 2015

ХТО ТРУЇТЬ ЖИТЕЛІВ ТАРАСІВКИ?

ХТО ТРУЇТЬ ЖИТЕЛІВ ТАРАСІВКИ?У погожий весняний день, коли всі святкували День Перемоги, жителям села Тарасівка Устянської сільської ради було не до веселощів. Діти на урочистостях навіть не могли розказати вірші, бо змушені були затуляти роти і носи від їдкого смороду, що доносився чи з полів, чи від тракторного стану ТОВ «Енселко-Агро», яке тут орендує землі. В один момент у людей виникли однакові симптоми, наче масово похворіли на ГРВІ: чхання, нежить, голов­ний біль, сльозотеча…

Тарасівчани до них уже звик­ли, проте миритися не збираються. Вони вже зверталися до районної влади, аби та вплинула на горе­орендарів, проте марно. Після чергового кроплення та пережитих наслідків від нього цілою делегацією прийшли до редакції «Подолянина».

– Орендарі нас труять!!! ­ заявили з порога. -­ Ось уже чотири роки, як ми свої земельні паї передали в користування «Енселко­Агро». Відтоді життя не маємо. Їхня потужна техніка розташована у 80 метрах від житлових будинків. Нею вони обприскують поля хімікатами, і це шкодить не тільки людям, а й тваринам: труїться велика рогата худоба, масово гинуть бджоли… Та варто тільки постояти біля тих машин, як у голові починає паморочитися. Минулої осені, після чергового кроплення, потруїлися діти, в яких спостерігалися блювота, пронос, болі в шлунку. Проте і це не зупинило орендарів.

Обуренню людей немає меж, більше того ­ вони у відчаї. Що ж робити, коли мова йде про здо­ров’я твоє та твоїх дітей?!

У селі протікає річка Мукша. І от, приїжджаючи прямісінько із поля, яке якраз обробляється от­рутохімікатами, минаючи люд­сь­кі хати і здіймаючи стовпи пилюки, працівники «Енселко­Агро» на великогабаритних машинах з боч­­ками набирають воду. Їх же тут і полощать. А Мукша, до речі, впадає в Дністер, з якого всі ми п’є­мо… Те, що все це супроводжується неймовірним ревінням моторів, до уваги вже не береться.

Ще люди скаржаться на орендарів через міст. Він може витримувати вагу 10 т, тоді як через нього курсують 40­60­тонні вантажівки. А споруда вже перебуває в аварійному стані.

Тарасівчани і для громадсь­кості вкотре повторили свої прохання, які, до речі, озвучували сільському голові, голові райради, орендарям:

– забрати техніку із села за межі населеного пункту;

– відремонтувати дороги, які вони пошкодили;

– сплачувати орендну плату за користування майном.

Далі громада вже звертатиметься до столиці, аж поки її не почують!

– Проблема із отруєнням людей гербіцидами та пестицидами в нас існує давно. Мешканці страждають, а орендарям байдуже, -­ розповідає сільський голова Юрій СИДОРУК. -­ Добре, якщо для здо­ров’я людей усе закінчиться лише нежитем, але ж наслідки можуть бути значно серйознішими.

Але представник ТОВ «Енселко­Агро» Марія ЯРОВА запевнила, що поля обробляють належним чином і лише дозволеними препаратами. Мовляв, ні на людей, ні на тварин вони не можуть впливати. Проте Марія Володимирівна вказала на іншу причину: сусідній орендар ТОВ «Агро­еко XXI» удобрює поля курячим послідом, тому сморід і, як наслідок, головний біль та алергічний нежить у населення, на її думку, саме звідти.

Директор ТОВ «Агро­еко XXI» Олександр ГІНЗЕРОВСЬКИЙ у свою чергу заявив, що вони жодного стосунку ні до запаху, ні до гербіцидів не мають:

– Добрива вносили ще восени, а за зиму вони вже давно перемерзли і не можуть давати запаху. Цьогоріч ще нічого не кропили…

Отже, винних, як бачимо, немає. Не бачить їх і керівництво району. Або не хоче бачити…

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.