Четвер, 02 Травня 2024 р.
12 Червня 2015

ДЕ «ВПХАВСЯ» – ТАМ ПРИПАР КУВАВСЯ

ДЕ «ВПХАВСЯ» - ТАМ ПРИПАР КУВАВСЯСправжні «майстер-класи» з паркування демонструють кам’янецькі водії. Їхня «культура» часто вилазить колесами не лише на зелені зони і квітники у дворах будинків, але й на дитячі майданчики, пісочниці, а то й взагалі на пішохідні переходи у центрі міста. Залишені на «зебрі» автомобілі в нас не рідкість. Рідкість, на жаль, – штраф за ігнорування правил дорожнього руху і відверте автохамство пішоходам.

У час пік на центральних вулицях Кам’янця місця для «маневрів» у пішоходів залишається небагато. З безпечних смугастих переходів їх витісняють не лише торгові вантажівки з товарами. Заборонені для паркування «зебри» нерідко «бронюють» власники легковиків. А на окремих дорогах, зокрема біля ринку, пішоходи вже напам’ять вивчили блатні номери позашляховиків, які постійно і безкарно паркуються на пішохідному переході.

Залишаючи машину в забороненому місці, водії, звичайно, можуть виправдовуватися, мовляв, «поспішаю», ДЕ «ВПХАВСЯ» - ТАМ ПРИПАР КУВАВСЯ«немає місця», «я лише на дві хвилини». Втім набагато вагомішими в цій ситуації є інші аргументи. Дитину, яка минає на «зебрі» вашу автівку, може не побачити інший водій. До того ж, ускладнюючи рух на проїжджій частині, ви не тільки заважаєте рухові пішоходів і транспорту, але й створюєте аварійну ситуацію.

Втім, як свідчить досвід, звертатися до совісті порушників марно. Та, вочевидь, і ймовірність отримати штраф не особливо їх лякає. Зі слів начальника ВДАІ з обслуговування міста Ігоря БЕСПАЛОГО, щоб скласти протокол на водія, треба зловити його на гарячому, а це значно зменшує можливість реагувати на такі порушення.

А от у міськраді кажуть, що боротися з такою проблемою ефективніше всією громадою.

– Звичку паркуватися абияк наші водії підхопили в мешканців мегаполісів. Адже сказати, що правила ДЕ «ВПХАВСЯ» - ТАМ ПРИПАР КУВАВСЯпаркування в нашому місті порушують через збільшення кількості автомобілів, не можна, – впевнений заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Їх як було п’ять років тому сімнадцять тисяч, так і залишилося нині. Натомість культура водіння в Кам’янці за цей час почала різко падати. Аби взяти під контроль таких горе-водіїв, при міськраді створено спеціальний «Дорожній патруль». Тепер його активісти не просто викладатимуть фото порушників у соціальних ДЕ «ВПХАВСЯ» - ТАМ ПРИПАР КУВАВСЯмережах, а одразу ж пересилатимуть їх у ДАІ. Відповідну домовленість із начальником уже маємо. Реагувати обіцяють на кожне повідомлення. І навіть якщо оштрафувати порушника не вдасться, вирахувати його за базою не проблема. А бодай телефонна розмова з ДАІшником уже примусить водія задуматися, паркуючись на тротуарі чи «зебрі».

Кам’янчан, обурених свавіллям на дорозі, закликають дзвонити на гарячу лінію міськради: 1505 (або 067-777-15-05 – з мобільного). Варто тільки повідомити місце, де припаркувався порушник, а далі взяти на себе справу обіцяють посадовці та право­охоронці. Крім того, підключити до цього планують інспекторів з благоустрою.