Неділя, 05 Травня 2024 р.
20 Травня 2016

НАСІЯЛИ НА МІЛЬЙОНИ

Надія СУЗАНСЬКАПосівна-2016 фінішує. Її головні тенденції не вельми позитивні, адже у грунті бракувало вологи, а в гаманцях аграріїв після торішнього неврожаю – коштів, практично не було в них і державної підтримки. Але полям невідомі фінансові, економічні, політичні перипетії – пригріло сонце і покликало до праці, нових звершень, надій і сподівань.

Про головні моменти цьогорічної посівної – її вартість, проблеми, нові ставки та пріоритети – розповіла начальник відділу агропромислового розвитку РДА Надія СУЗАНСЬКА.

– Надіє Михайлівно, розкажіть, з якими головними проблемами довелося стикнутися аграріям району під час весняно-польових робіт?

– Сьогодні аграрії працюють за принципом: обізнаний – значить озброєний. Оскільки торік вони і не сподівалися, що будуть така посуха і настільки погана схожість насіння, то цьогоріч почали посівну раніше, поки ще була волога у грунті. Закуповуючи посівний матеріал, орієнтувалися на посухостійкіші сорти, адже, за прогнозами синоптиків, це літо буде не менш спекотним. Торішня посуха внесла певні зміни і в структуру посівних площ. Цього року в два з половиною разу збільшено посіви соняшнику. Минулої осені цього ніхто навіть не прогнозував. Але ставку робили на нього, бо це теплолюбива і посухостійка культура.

Якщо певні чинники врахували, то на погоду вплинути аж ніяк не могли. Значно пошкодили посіви як квітневі приморозки, так і мала кількість опадів до середини травня. Зниження температури завдало великої шкоди раннім посівам кукурудзи, сої, соняшнику, а також городині та садам. Частину площ довелося пересівати.

Через брак вологи почала підсихати озимина, яка перезимувала досить непогано. Все ж сподіваємось, що золоті дощі, які рясно пішли в травні, та оптимальний температурний режим таки відновлять пошкоджені рослини і посприяють отриманню дружніх сходів на пересіяних площах.

– Як виглядає цьогорічна карта полів? Яким ще культурам аграрії надали перевагу?

– Маємо позитивну тенденцію до збільшення площ зернових культур. Із кожним роком вони зменшувалися, але сьогодні, в порівнянні з минулим роком, на дві з половиною тисячі гектарів засіяли більше. Також масштабнішими стали площі посівів ранніх зернових культур. Дуже позитивним є те, що аграрії не женуться за високорентабельними культурами, а сіють і озимі страхові. Вони стабільніші, в них немає різких перепадів урожайності.

– А як щодо гречки? Високі ціни на крупи не підігріли інтересу до її вирощування?

– Тема сівби гречки дуже актуальна, але, незважаючи на солідні ринкові ціни на крупи, при рекомендаціях департаменту агропромислового розвитку, агроформування району не зацікавлені у вирощуванні цієї культури.

На мою думку, це питання мало би врегулюватися на рівні держави. Бо ж закупівельна ціна насіння дуже висока, є чималі проблеми зі збутом. А ні для кого не секрет, що гречка – дуже вибаглива культура. Я розумію аграріїв, які бояться братися за неї, бо нині через несприятливі кліматичні умови не завжди виходить зібрати гарний урожай із уже звичних для себе культур.

– У скільки обійшлася аграріям району цьогорічна посівна?

НАСІЯЛИ НА МІЛЬЙОНИ– За попередніми розрахунками, для проведення комплексу весняно-польових робіт було витрачено майже 270 мільйонів гривень. Це значно перевищує торішній показник. Причиною стало суттєве зростання цін на матеріально-технічні ресурси, а також збільшення податкового навантаження. Фінансування, в основному, здійснюється за рахунок власних коштів аграріїв. Однак, попри всі труднощі та негаразди, вони розуміють: якщо не посіють вчасно, не використають якісного посівного матеріалу, не внесуть необхідної кількості мінеральних добрив, то і врожаю не будуть мати. На виробництві не дуже зекономиш, бо вся економія восени вилізе боком. Наші агроформування з усією відповідальністю поставилися до проведення комплексу весняно-польових робіт і провели посівну кампанію-2016 в оптимальні строки, з дотриманням агротехнічних вимог до вирощування культур.

– Економія коштів вплинула і на управління агропромислового розвитку? Як живеться відділу після реорганізації?

– Так, у березні управління перейменовано на відділ, і при цьому зменшено кількість штатних працівників із дев’яти до п’яти. Спеціалістам доводиться виконувати роботу декількох напрямків. Бо ж фактично завдань перед відділом не поменшало. Кам’янець-Подільський район – аграрний, тому повинен гідно тримати марку.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.


Загалом посівна площа сільськогосподарських культур у всіх категоріях господарств становить 74 тисячі гектарів. Майже 46% у структурі посівних площ займатимуть зернові культури, технічні культури – 37,5%, картопля і овоче-баштанні – 7,9 %, кормові – 8,6%.

У березні завершили сівбу ранніх ярих зернових і зернобобових культур, площа посіву яких склала 3942 га, що становить 109% до прогнозних показників, із них: ярого ячменю посіяно 3328 га (на 352 га більше ніж 2015 року), ярої пшениці – 289 га (на 210 га перевищує посівну площу минулого року), а також посіяно 94 га вівса, 41 га гороху та 191 га викосуміші.

Завершено сівбу пізніх зернових і технічних культур. Кукурудзи на зерно посіяно на площі 11636 га, або 108% до запланованих 10757 га, соняшнику – 11166 га, або 111% до прогнозу, сої – 15319 га, що становить 88% від запланованих 17367 га.

Крім того, посіяно 1207 га однорічних трав, 1408 га – багаторічних трав, 22 га – цукрових буряків, 111 га – гірчиці.