Середа, 01 Травня 2024 р.
5 Січня 2017

З НОВИМ РОКОМ, З НОВИМИ ЗМІНАМИ…

Підвищення мінімалки, укладання контракту із сімейним лікарем, відкладання частини зарплати на майбутню пенсію, здорожчання алкоголю й цигарок і можливе здешевлення ліків, – ці та інші зміни для нового 2017 року підготували законотворці. Зупинимося на найголовнішому.

ЧИ ВИСТАЧИТЬ МІНІМАЛКИ НА ЖИТТЯ?

• 3200 замість 1600 – в таку мінімальну суму оцінили працю українців народні обранці. З 1 січня саме така мінімалка має бути закладена в бюджеті як державних, так і приватних структур. Приємніший бонус чиновники підготували для освітян. З нового року мінімальна заробітна плата вчителя без категорії становитиме 5266 грн.

• По-новому нараховуватимуть і стипендії. Кошти дістануться лише студентам, які мають найвищий рейтинг. Мінімальна стипендія становитиме 1100 грн., а підвищена – 1600 грн.

• З 1 січня запускається накопичувальна система виплати пенсій. Тобто, кожен кам’янчанин, молодший як 35 років, відраховуватиме частину від зарплати на старість. Ці кошти лежатимуть на індивідуальному рахунку. Витрачати їх можна буде лише з виходом на пенсію.

ЛІКУВАТИМУТЬ ПО-НОВОМУ

• Чекають на нас зміни і в медичній галузі. Пацієнти можуть починати шукати сімейного лікаря, із яким, орієнтовно в липні, укладатимуть контракт. Кожен кам’янчанин матиме право самостійно обирати медика, котрому довірить власне здоров’я, і може змінювати його після закінчення контракту або коли він перестане влаштовувати. Місце проживання ролі не гратиме.

Також МОЗ обіцяє, що цьогоріч деякі ліки подешевшають. Мотивують це тим, що з 1 січня набирає чинності рішення про запровадження державного регулювання цін на ліки проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу і бронхіальної астми, яке повинно забезпечити зниження цін. Частина вартості медпрепаратів відшкодовуватиметься з Держбюджету.

ХТО ПОПОВНИТЬ БЮДЖЕТ

• Збільшувати бюджет депутати і цього року вирішили за рахунок чергового зростання акцизів на алкоголь і тютюн. Уже з 1 березня акцизний податок на алкогольні напої підстрибне на 20%, на слабоалкогольні напої та виноробну продукцію – на 12%, на коньяк – на 17%. Тож на чергове підвищення цін на алкоголь довго чекати не доведеться. Акцизи на тютюнові вироби подорожчають на 40%.

• Непереливки 2017 р. стане фізичним особам-підприємцям. Уже з 1 січня окремі категорії ФОПів – друга та третя групи – платитимуть єдиний соціальний внесок у сумі понад 700 грн. на місяць, навіть якщо вони тимчасово не мають прибутку. Перша група спрощенців має сплачувати половину мінімального страхового внеску в розмірі 352 грн. на місяць.

• Як аграрії не воювали, втім все ж таки з 1 січня 2017-го змушені перейти на загальну систему оподаткування – спецрежим оподаткування для них скасували. Якщо раніше вони не сплачували ПДВ, а перераховували кошти на спецрахунок, які потім використовували для власних потреб, то відтепер усе буде йти до Держбюджету. Втім чиновники обіцяють удвічі збільшити дотації на сільське господарство.

ЩО ПІДВИЩАТЬ І ЗАДЕКЛАРУЮТЬ

• Стане доступною для загалу інформація про те, яку зарплату отримують і що мають у власності директори шкіл і ректори вишів. Адже з 1 січня ця категорія громадян підпадає під електронне декларування.

• Не обмине нас і чергове підвищення тарифів на комунальні послуги. Вже з 1 березня поповзуть догори ціни на електроенергію. 1 кВт коштуватиме 90 коп. (при споживанні до 100 кВт на місяць) та 1 грн. 68 коп. (понад 100 кВт на місяць).

Уже з нового року розмови по стаціонарному телефону юридичним особам обійдуться на 20% дорожче.

Можливо, подорожчає і плата за кабельне телебачення через те, що медіа-групи отримали право вимагати від провайдерів плату за свій продукт.