Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
24 Березня 2017

СМІТТЯ Є, БУЛО І БУДЕ?

Неначе різнокольорові кульки, граційно танцюють у повітрі й ніжно падають на лобове скло машин, що рухаються міжнародною трасою, одноразові пакетики зі смітника. Його самовільно «облаштували» селяни у полі неподалік від автошляху «Житомир – Чернівці». І розлітаються плоди їхньої життєдіяльності на кілометри, між Ходорівцями і Гаврилівцями, «прикрашаючи» кущі та дерева. Таку нерайдужну картину щодня спостерігають сотні людей, які тут проїжджають.

СМІТТЯ Є, БУЛО І БУДЕ?

Сміття сюди звозять звід­усіль, ніхто його не прикопує, тож воно й розлітається навкруги. Як з’ясувалося, сміттєзвалище це несанкціоноване, тому по суті за ним ніхто й не дивиться. Ми почали розслідувати, хто ж за нього відповідає.

За словами голови Колибаївської ОТГ Михайла ЖЕЛІЗНИКА, насипали його за межами Колибаївської громади, тож це не його. І до Рудської сільради звідти далеко. Голова ж райдержадміністрації Василь СУКАЧ пообіцяв розібратися в цій ситуації. Він повідомив, що в районі майже сотня сміттєзвалищ, але лише з десяток ­ паспортизовані. За його словами, ймовірно, прибрати мають працівники філії «Ка­м’я­нець­Подільська ДЕД». Утім там відповіли, що сміттєзвалище не на придорожній смузі, а це, мовляв, не їхня територія. Але прибрати пообіцяли.

Проблема в тому, що ні Сукач, ні Желізник не наведуть там порядку, доки самі мешканці не перестануть смітити. Розуміємо, що селяни не мають де подіти відходи, бо в більшості населених пунктів відсутні облаштовані сміттєзвалища та немає підприємств, які б вивозили непотріб. Тому й залишається або спалювати його, або ж викидати будь­де. Але така позиція дивує. Замість того, щоб шукати шляхи вирішення, люди власноруч псують мальовничі краєвиди та завдають шкоди здоров’ю.

І так не лише біля Ходорівців. Через свинство потерпають усі села району і навіть облаштовані сміттєзвалища. Є й такі особи, котрим ліньки півметра дійти до облаштованого смітника ­ викидають відходи прямо під но­­ги. Скажімо, як на довжоцькому сміттєзвалищі, де постійно прибирають і пересипають.

До речі, побувавши тут, знайшли чимало позитиву. Довжоцький сільський голова Руслан РЯБИЙ за підтримки районної влади та меценатів втрамбував проїжджу частину крупним щебенем і почав присипати підкинуте львівське сміття, про яке нещодавно писав «Подолянин». А від заїжджих сміттєвих гастролерів тут вигадали дієве ноу­хау ­ вирили рівчак, через який ані пройдеш, ані проїдеш.