Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
2 Червня 2017

ЗІТКНЕННЯ ПОТЯГІВ: ЧИ ЗНАЙШЛИ «СТРІЛОЧНИКА»?

Майже тиждень минув після жахливого зіткнення пасажирського та вантажного потягів, внаслідок чого травмувалися 15 осіб. За цей час наслідки аварії, що сталася на станції Нігин, ліквідовано: менш ніж за 12 годин рейки відбудовано, пасажирів обстежено і повернуто додому. Втім винуватців трагедії не те що не покарано, а й досі не встановлено. Що ж «накопали» відповідні служби, з’ясовував «Подолянин».

ЗІТКНЕННЯ ПОТЯГІВ: ЧИ ЗНАЙШЛИ «СТРІЛОЧНИКА»?

Шоковані люди розповіли, що потяг різко загальмував – і стало зрозуміло, що це не стоп-кран. Вийшовши з вагонів, вони побачили жахливу картину: вир­вані рейки, перекинутий локомотив і вагони товарного потяга, з яким і відбулося зіткнення. За словами очевидців, із потяга витікало дизпальне, що ще більше налякало розгублених людей. Найстрашніше те, що цим злощасним рейсом до Кам’янця на екскурсію їхали близько сотні школярів.

– Близько 6 ранку 27 травня зіткнулися вантажний потяг, який у цей час завантажувався, із пасажирським потягом №139, який із Києва курсував до Кам’янця-По­дільського, – розповів начальник 2 ДПРЗ Олег ІВАНЮК. – У 14 вагонах їхала 541 людина. На місце події прибув черговий караул у складі трьох відділень 5 ДПРЧ, які евакуювали пасажирів та унеможливили загорання дизпального тепловоза. Усіх автобусами привезли до Ка­м’янця. Внаслідок зіткнення два пасажирські вагони зійшли з рейок, а вантажний локомотив і вагони зі щебенем перекинулися.

Зіткнення потягів не минуло безболісно. Під час аварії пасажири травмували різні частини тіла, падали із полиць, внаслідок чого до травмопункту міської лікарні 27 і 28 травня звернулися 11 постраждалих, із них – п’ятеро дітей (12-17 років). За словами головного лікаря міської лікарні №1 Олександра ЧЕРНЕЦЯ, у них діагностовано травми легкого та середнього ступенів важкості: закрита черепно-мозкова травма, струс голов­ного мозку, забій м’яких тканин голови, закрита травма живота. Сімом довелося декілька днів провести в лікарні. Четверо потрапили до нейрохірургії, двоє – до хірургії, а одна жінка, яка зламала гомілку, – до травматології. Відомо, що, крім потерпілих пасажирів, 27 травня до лікарні також потрапили машиніст разом із помічником. Ще двом працівникам залізниці рекомендували амбулаторне лікування.

– На місці події працювали поліцейські, працівники прокуратури, СБУ та Держслужби з надзвичайних ситуацій, – коментує начальник районного відділення поліції Ігор КШЕМІНСЬКИЙ. – Слідство і досі триває, тому коментувати будь-які версії поки зарано. У понеділок комісія «Укрзалізниці» проводила експеримент – моделювала ситуацію. Триває розшифрування швидкостемірних стрічок локомотивів. Зрозуміло одне – зіткнення лоб у лоб не було, локомотив вантажного потяга виїхав за стрілку, а в цей час наближався пасажирський потяг. Удар стався по дотичній. Машиністів двох потягів і чергову станції допитано, але рішення про затримання будь-кого не приймалося.

Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.276 (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) ККУ. На винних чекає покарання терміном від 2 до 7 років позбавлення волі.

Хто ж винен у тому, що два потяги зіткнулися, ще й досі з’ясовують. Утім комісія «Укр­залізниці», яка працює на місці події, розглядає дві можливі причини: перша – машиніст вантажного потяга проїхав на заборонений сигнал, друга – чергова станції надала йому неправильну інструкцію.

Ольга БАНАХ, Галина МИХАЛЬСЬКА.