Середа, 01 Травня 2024 р.
5 Січня 2018

ПІДСУМКИ-2017

Довгоочікуваний безвіз, потяги до Європи, народження нових об’єднаних тергромад у районі, романтичний проект «Шлюб за добу», новий військовий навчальний центр, сесії он-лайн, вірус «Petya.A» і червневий буревій – це лише дещиця важливих подій, які залишили слід 2017-го. Рік, що минув, став своєрідним трампліном до змін, які заплановані на новий 2018-й і мають торкнутися медицини, освіти, пенсіонерів. А доки чекаємо на нововведення, підсумовуємо те, що вже пережили.

ДЕПУТАТИ «ЗАСВІТИЛИСЯ»

ПІДСУМКИ-2017Щоб бути відкритішими до людей і продемонструвати їм свою працелюбність, на «великі екрани» вийшли і міські, і районні депутати. Відтак кам’янчани, не виходячи з дому, мають можливість спостерігати, як працюють і за що голосують на сесіях їхні обранці. Щоправда, в районі «кіна» надовго не вистачило…

Справжній блокбастер розгорнувся наприкінці року в місті. Неабияк захитався стілець під заступником міського голови Вадимом САВЧУКОМ і керівником КП «Кам’янець-Подільська стоматполіклініка» Антоном ПАКАНИЧЕМ. Головному стоматологу закидали фінансові порушення, «бардак у документах», несправедливу оплату праці лікарів, через що його відсторонили від виконання обов’язків. На горіхи перепало і куратору медицини Вадиму Савчуку. Депутати так розійшлися, що навіть проголосували за його звільнення. Наступного дня в присутності журналістів міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ наклав вето на рішення про звільнення Савчука.

У районі ж кадрові перипетії можна на­звати мелодрамою. Тодішнього голову райради Бориса БЕЦА знімали з посади двічі. З другої спроби депутати його таки подужали. Втім керувати екс-очільнику вкрай кортіло, він звернувся до суду і навіть виграв його. Щоправда, поновився на посаді начальника управління ЖКГ РДА. Однак попрацював недовго, бо пішов на лікарняний.

Хороше місце голови довго не пустувало. Районні обранці спрацювали оперативно та злагоджено, обравши на ласу посаду Віктора КРИВАКА, котрий до цього працював заступником голови райради.

СПРАВИ КРИМІНАЛЬНІ

Із новими керівниками Новий рік зустріли поліцейські міста і району. Міськвідділ поліції очолив Юрій БІЛЯНСЬКИЙ, а районне відділення – Андрій ДУРАНКОВ.

Активно обговорювала громада і судові рішення. Понад два роки знадобилося суддям, аби винести рішення у справі про жорстоке вбивство Руслани НІМАК. Нелюда-різника таки засудили до довічного. Правда, в нашій країні все відносно. Яскравим прикладом стало те, що 2017-го вперше в історії незалежної України Апеляційний суд випустив з-за грат довічника, кам’янчанина Олександра КАВЕРЗІНА. На його совісті численні розбої, грабежі, зберігання зброї, бандитизм і вбивства, у тому числі працівників правоохоронних органів при виконанні службових обов’язків.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ РОЗГУЛЯЛАСЯ РАЙОНОМ

2017-й став для району переломним. Селяни і цьогоріч потерпали через брак води, робочих місць, скаржилися на вщент розбиті дороги, не лише потопали у власному смітті, а й вигрібали підкинуте львівське. Нарікали і на брак земель не тільки для пасовищ, а й кладовищ. Проблема земельних паїв у Старій Ушиці та Колодіївці дійшла навіть до Верховної Ради.

Щоб дати шанс селу на розвиток, люди активно включилися в процес децентралізації й за рік організували аж три об’єднані територіальні громади. Перша – Слобідсько-Кульчієвецька, куди ввійшли три сільради: Слобідсько-Кульчієвецька, Врубловецька, Устянська. Головою селяни обрали Руслана НЕСТЕРОВА. Нещодавно до цієї ОТГ забажала приєднатися і Пановецька сільрада.

Слідом за цією ОТГ утворилися ще дві: Жванецька та Староушицька. До Жванецької ввійшли Жванецька, Рудська, Сокільська, Ластовецька, Гринчуцька сільські ради. Кермо влади тут довірили Тетяні КРИВОРУЧКО.

У Староушицькій ОТГ, яка об’єднала Староушицьку, Грушківську, Нефедівську, Подільську сільради, сільським головою обрано Анатолія ТИМЧУКА.

Ситуація із реформою територіального об’єднання громад нагадує казку про доброго лицаря, який прийшов і все зробив. Цьогоріч таким лицарством відзначився голова Колибаївської ОТГ Михайло ЖЕЛІЗНИК. У його громаді лише за цей рік відкрили амбулаторію сімейної медицини та поліцейський відділ із мобільною підстанцією в Колибаївці, а також пожежне депо у Ходорівцях.

Гуменецька ОТГ також потішила здобутками. В Лисогірці відкрили сільський клуб, а Гуменецький НВК став першою в районі опорною школою.

КРЕАТИВИЛИ І ХАЛТУРИЛИ

Для комунальників рік видався креативним і скандальним. Неординарні страуси у центрі міста, велопарковка у формі середньовічних ключів і диво-лавочки з однією опорою біля «білої хати», європейські тумби для оголошень, яскраві місця для паркування людей з особливими потребами, сучасні зупинки для громадського транспорту і навіть люки із зображенням фортеці – такі ноу-хау вражали не лише кам’янчан і туристів, а й усю країну. Нарешті дочекалися і поповнення – на «Лебединому озері» у білих лебедів з’явилися довгоочікувані малюки. Масштабна реконструкція дійшла і до парку Героїв Євромайдану – улюбленого місця відпочинку кам’янчан. Завдяки підприємцям із Хмельницького у древньому Кам’янці з’явився і музей замків-мініатюр під відкритим небом.

Попри позитиви, проблемними у нас залишаються дороги, а деякі й навіть після ремонту. Чого лише варта горезвісна вулиця Князів Коріатовичів, у яку «вкатали» понад 13 млн.грн., а вона не витримала не те що депутатської перевірки, навіть першого дощу.

Нарешті дійшли руки до мосту через р.Мукша, який є частиною аварійно небезпечної ділянки автодороги Н-03 «Тещин язик», де щороку трапляється чимало аварій. Ширина мосту після капремонту становитиме 16 м, будуть облаштовані тротуари, укладене нове асфальтобетонне покриття, встановлені дорожні знаки, бар’єрне огородження та освітлення.

Також роботи додав і червневий буревій, наслідки якого місто розгрібало не один місяць, витративши на це кругленьку суму. Втім природна стихія зробила ще одну рекламу місту: світлини і відео із Новопланівського мосту, який перетворився на Ніагарський водоспад, ще довго блукали телеканалами та Інтернетом.

ОПЛАКУВАЛИ ВТРАТИ

На жаль, не минув рік без смертей через війну на сході. Кам’янчани проводжали в останню путь трьох земляків. Не дожив до 40-річчя капітан Збройних сил України Анатолій ЗАРЕМСЬКИЙ, який загинув, потрапивши під обстріл «Градів» у боях під Авдіївкою. У Новозванівці від кулі снайпера, яка вцілила прямісінько в груди, загинув 20-річний Ростислав ДОБРОШИНСЬКИЙ. Узимку прощалися ми і з 22-річним Олександром ГОРНИМ, який загинув у зоні АТО. Героїв поховали на Алеї слави.

На жаль, і в мирному Кам’янці не обійшлося без втрат. Під колесами загинули четверо кам’янчан. Всього ж у місті сталося 175 ДТП.

ВІЙСЬКОВИХ ПОБІЛЬШАЛО

Улітку офіційно відчинив двері 201 навчальний центр оперативного забезпечення (командир полковник Василь СВІТАК). Тут готують як військових контрактників, так і тих воїнів, яким потрібна перепідготовка. Навчальний центр спроможний одночасно готувати близько 500 фахівців оперативного забезпечення. І «навчають» тут… під звуки військового оркестру, який після вимушеної відпустки знову повернувся у стрій. Свій 50-річний ювілей творчі музиканти відзначили грандіозним концертом у клубі військової частини А1884 (колишній Будинок офіцерів).

Визначним став 2017-й і для 48 інженерної бригади. Під час урочистостей у Києві з нагоди 26-ї річ­ниці Незалежності України частина з рук міністра оборони Степана ПОЛТОРАКА отримала бойовий прапор. А відповідно до Указу Президента – ще й почесне найменування «Кам’янець-Подільська». Тож тепер це 48 інженерна Кам’янець-Подільська бригада Збройних сил України.

Щедрим на візити 2017-й став для Центру розміну­вання (командир полковник Володимир РОДІКОВ) – зустрічали тут делегації з Канади, Румунії, Америки, Франції. Зокрема, влітку із гостинцями на майже 4 млн.грн. від Уряду Франції завітали посол Ізабель ДЮМОН і військовий аташе полковник Крістіан БАТЛЕР.

ГОСТЕЙ – ЯК ГОЛОК НА ЯЛИНЦІ

Протягом 2017 року фестивальний Кам’янець укот­ре підтвердив своє звання незліченною кількістю фестивалів: тут вам і остання «Республіка», яка з нового року кардинально змінює формат, і 4 дні недитячих пристрастей у театральній «Коморі», і атмосфера Каннів на дебютному фесті молодіжного кіно «Бруківка», і авто минулого на «Ретрофесті», і класична міжнародна «Опера в мініатюрі», і поетичні «Поділля Open» та «Кам’яний острів», і історичні «Остання столиця» та «Schola militaria», а ще лицарський «Форпост» і багато іншого.

Уперше в місті імбирно-пряниково відсвяткували День святого Мартина. Нереально великою кількістю кам’янецьких уболівальників прославилося телешоу «Караоке на майдані», яке разом із ведучим Ігорем Кондратюком зібрало тисячі мешканців Кам’янеччини. Нашому Дмитру Прокопову вдалося виграти не лише відбірковий тур у місті, а й фінал у столиці.

Не лише власні зірки запалювали, а й приймали столичних. Відомий гурт «Океан Ельзи» подарував незабутній концерт під парасолями, ба більше – нагодував кам’янецьких пенсіонерів та АТОвців бургерами від закладу «Burger house grill». Переможці шоу «Україна має талант» – фольклорний колектив «Лісапетний батальйон» під керівництвом запальної Наталії Фаліон – розважали не лише піснями, а й колоритними жартами. З концертами приїжджали гурти «Антитіла», «Тартак», «С.К.А.Й», співаки Alyosha, Олег Винник, Роман Скорпіон, Степан Гіга, Дмитро Монатік, Тіна Кароль, українсько-венесуельський хореограф і співак Амадор Лопес разом з учасником шоу-балету «Rumbero’s» Олегом Серафіном, і український танцівник, суддя телевізійних проектів «Танцюють всі» та «Україна має талант» Влад Яма.

Завітали до «Квітки на камені» й улюбленці української публіки, веселі хлопці, котрі самі себе прозвали «Вар’ятами» на чолі з відомим українським шоуменом, актором, продюсером і волонтером Сергієм Притулою. Наприкінці року презентував новий роман «Не озирайся і мовчи» й відомий письменник Макс Кідрук.

Особливо резонансно місто відвідав новий «Ревізор» Микола Тищенко, який не лише не залишив жодного «Рекомендую», а ще й отримав стусанів від місцевих готельєрів. Ситуацію довелося розрулювати міському голові Михайлу Сімашкевичу в пост-шоу «Страсті за ревізором».

КАМ’ЯНЕЦЬ СПОРТИВНИЙ, АКТИВНИЙ І… РЕКОРДНИЙ!

Рік Вогняного Півня розрухав сивочолий Кам’янець і змусив стрибати всіх, навіть міську владу. Всі разом настрибали на рекорд України «Найбільша кількість людей, що стрибають на скакалках одно­часно». Згодом на традиційному фестивалі «Окто­берфест» шеф-кухар готельно-ресторанного комплексу «7 Днів» встановив ще один рекорд, приготувавши 10-метрову італійську чіабату. Продовжили рекордну естафету вихованці міського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою (475 потенційних офіцерів ЗСУ), які за 15 хвилин, змінюючи один одного, виконали найбільшу кількість підтягувань – 6277 разів.

Окремі здобутки місту принесли спортсмени з різних видів спорту. Наші переможці піднімалися на п’єдестали не лише в Україні, а й світі.

День туризму цьогоріч видався особливо спортивним. Чого варті лише ТУРатлон і напівмарафон «Дві Фортеці»! Любителі екстриму отримали все по-максимуму: біг, їзду на велосипеді, сплав на важкоконтрольованих тюбах.

Ще одним гарним здобутком кам’янецького спорту 2017 року стала поява нової спортивної арени ФОК Юрія Самборського для футзалу, тенісу та волейболу. Якісне місце для занять спортом стане ще одним вагомим трампліном до розвитку і перемог кам’янчан.

Ольга БАНАХ, Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.