Неділя, 28 Квітня 2024 р.
7 Грудня 2018

ЧИ УВІЙДЕ ІСТОРІЯ В ІСТОРІЮ?

Депутати міської ради на засіданні чергової сесії 4 грудня ухвалили Звернення до Президента України і Кабміну, де попросили «посприяти у виділенні коштів із Державного бюджету в сумі 10 млн.грн. для спорудження Меморіального комплексу, пов’язаного із подіями Української революції 1917-1921 років на території міста Кам’янця-Подільського».

ЧИ УВІЙДЕ ІСТОРІЯ В ІСТОРІЮ?– Наступного року ми відзначатимемо 100-річчя Кам’я­нець­кої доби УНР, яка була важливим періодом боротьби за Українську державність у часи національно-визвольних змагань, – коментує голова місцевої «Просвіти», яка виступила ініціатором події, Славко ПОЛЯТИНЧУК. – Однією з визначальних подій є урочиста обітниця

на вірність Українській Народ­­-ній Республіці, яку дали Директорія, уряд і військо 14 жовтня 1919 р. в Кам’янці. Акція задумувалася як присяга українських провідників і війська своєму народові, мала на меті підняти дух армії та народних мас, а також продемонструвати міжнародному співтовариству, що «ми стаємо твердою ногою на шлях державного життя, …що заводимо в себе такий самий порядок, як це робиться в найбільших країнах світу», тобто показати, що Украї­на має всі атрибути державності – вищі органи влади та військо, і ці органи влади діють на легітимній основі.

Під час сесії депутатам було презентовано проект «Присяга 1919», який, на думку організаторів, має стати проектом національно-історичного значення, показати приклад співпраці громади міста і влади, а його кінцева мета – спорудження пам’ят­ника – стане народним меморіалом.

Ідея закарбувати пам’ять про події сторічної давнини виникла ще понад рік тому.

У жовтні 2017 року «просвітяни» В’ячеслав Полятинчук і Анатолій Паладійчук зустрілись із Дмитром Бабюком – художником, істориком і краєзнавцем, який зібрав спогади та фотографії, що відображали подію.

За цей час рамки проекту значно розширилися. Орга­нізатори, крім меморіального комплексу, планують ще створення кімнати-музею, зйомки документально-ігрового фільму (його проморолик, виготовлений кам’я­нецьким режисером Андрієм ЗАЙЦЕМ, було показано на сесії), видання книги, випуск Нацбанком пам’ятної монети і марки «Укрпоштою», війсь­ково-історичну реконструкцію 14 жовтня 2019 р. Також у планах – встановлення па­м’ятної дати 14 жовтня як Дня присяги на вірність Україні та відзначення дати на державному рівні.

– Першим плодом нашої спів­праці з Інститутом національної пам’яті стало внесення події до списку пам’ятних дат і ювілеїв 2019 року, який має розглядатись у Верховній Раді, – повідомив Полятинчук. – Для залучення коштів усіх охочих підтримати проект створено благодійний фонд «ПРИСЯГА 1919», який очолив Віктор ГОДНИЙ. Також розраховуємо на допомогу Світового конгресу українців. До речі, на конкурс ескізів мемо­ріалу вже подано 9 заявок.

При обговоренні питання на сесії депутати звернули увагу і на те, що варто було б привести в порядок місце встановлення пам’ятника, а ним є нинішній майдан Від­родження, бо саме там давали урочисту обітницю (учасники проекту точно встановили розташування всіх дійових осіб). Та й, так би мовити, не завадило б і «декорації під­правити», тобто звернутися до власників готелю «Україна», який нещодавно горів, із вимогою надати своєму об’єк­ту цивілізованого вигляду.