Неділя, 28 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2018

ЗИМА МОРОЗИТЬ, ЦІНИ ОБПІКАЮТЬ

Непідйомні ціни на газ змусили українців пристосуватися до низької температури у приміщеннях, навчитися утепляти будинки і обирати якісні вікна. Ціна понад 8 гривень за куб газу добряче налякала мешканців Кам’янеччини. Бо більшість будинків таки залежні від цього виду палива.

ЗИМА МОРОЗИТЬ, ЦІНИ ОБПІКАЮТЬУ будинках, які опалюються автономно, градусники тер­мометрів у кімнатах рідко по­казують вище 18 градусів. Воно не дивно, адже в середньому 3-4 тисячі гривень лише за газ у місяць взимку мало яка сім’я зможе викласти. І хоча автономники мають декілька варіантів обігріву: опалення електрикою, газом, пелетами чи дровами, все ж ціни на це все добряче кусаються. Якщо раніше люди, які викинули старі грубки зі своїх будинків, із заздрістю подивлялися в бік тих, хто їх залишив, то ни­ні вже не надто заздрять, адже машина дров у середньому за 7 тис.грн. – також не жарти. Ціна на електроенергію й стара елект­ропроводка вдома теж змушують задуматися. То чим же грітися? Однозначної відповіді не дасть ніхто. Адже все залежить від квадратури оселі, якості її утеп­лення, висоти стель, матеріалу, з якого зведений будинок, тощо. І, звісно, від вашої фізичної та економічної спроможності вкластися в нову систему опалення.

Читачі часто діляться з нами своїми проблемами й переживаннями. Опалення нині – одна з тем, яка найбільше обговорюється, тому нам вдалося зібрати відгуки про різні методи обігріву, якими послуговуються ка­м’янчани. Запитали про їхні переваги й недоліки у фахівців. Як з’ясувалося, на жаль, дорого все.

СПЕЦІАЛІСТИ РАДЯТЬ

Ще 2015 р. на офіційному сайті «Хмельницькгазу» були оприлюднені розрахунки щодо того, чим вигідніше опалювати житло. Для оцінки витрат на опалення спеціалісти взяли середній за нинішніми мірками приватний будинок, опалювальна площа якого становить 120 кв.м. Вони припустили, що це житло стандартно утеплене. Врахували довідкові показники теплотворної здатності різних видів палива, а також затверджені НКРЕП ціни і тарифи, або середні ринкові ціни на енергоносії. Врахували також дані ККД для різних типів котлів.

Як виявилося, на той час найдешевше було грітися вугіллям, найдорожче – електрикою. Що маємо нині – рахуємо разом за тарифами вже 2018 року.

ГАЗ. В опалювальний період для обігріву будинку з обумов­леними параметрами потрібно 450 куб.м природного газу на місяць. Нинішня ціна куба газу – 8,55 грн. Таким чином, на місяць за опалення будинку доведеться заплатити 3 тис. 847 грн.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ. У разі, якщо для опалення використовується лише електричний котел, для обігріву будинку буде потрібно 4300 кВт•год. на місяць. Нині діє пільгова ціна 90 коп. за 1 кВт•год. до 3 тис. кіловатів. По­над 3 тис. кВт•год. – ціна 1 грн. 68 коп. За цим тарифом рахує­-мо решту 1300 кВт•год. Разом елект­рики накрутимо в місяць на 4 тис. 884 грн. Із тритарифним лічильником електричне тепло здешевиться, якщо користуватися ним у нічний час. Напалене вночі рахуватиметься за тари­фом 0,45 коп. за кВт•год.

ПЕЛЕТИ. Можливе викорис­тання твердопаливного котла, який розрахований на викорис­тання пелет – гранул стандарт­ного розміру, які вироблені з відходів деревини, торфу тощо. На відміну від газу та електроенергії, цей вид палива вимагає додаткових трудовитрат – пелети слід заздалегідь завезти, розвантажити в спеціально відведене місце на зберігання («бункерування»). Виникають клопоти при використанні – необхідно стежити за своєчасним заван­таженням палива в котел, також регулярно прибирати золу. На місяць для опалення нашого умовного будинку потрібно близько 890 кг пелет. Середня ціна 1 тонни пелет складає 3 тис. 500 грн. У результаті витрати на опалення складуть у межах 3 тис.грн. на місяць.

ВУГІЛЛЯ. Йому властиві ті ж недоліки, що й пелетам, тільки в більшій мірі. Це паливо знач­-но «брудніше» – від нього більше пилу і золи, відповідно, більше клопоту при використанні. Крім того, слід заздалегідь подумати про вивезення вугільної золи – на відміну від пелетної, вугіль­ну золу складніше утилізува­ти. З іншого боку – теплотвор­на здатність вугілля (антрацит) майже в 2 рази вища, ніж у пелет. Для опалення будинку потрібно близько 550 кг антрациту (але обов’язково відмінної якос­ті) на місяць. Нині середня вартість вугілля марки антрацит – близько 4 тис.грн. за тонну, тому витрати на опалення складуть 2 тис.грн на місяць.

На практиці також усе виглядає не надто райдужно.

– Грітися ніколи не було дешево і просто, – переконаний фахівець зі встановлення індивідуального опалення Олександр. – Для кожного будинку повинен бути індивідуальний підхід при виборі системи опалення. Необхідно врахувати всі «за» і «проти», наскільки утеплений будинок, якість електропроводки тощо, а потім добряче рахувати. Дивуюся, коли люди кличуть мене, аби встановити економний котел, а їхні будинки навіть не поштукатурені, вітер свище через старі вікна. Кажу, що не з того починаєте, спочатку утепліться, бо без цього економії аж ніяк не буде.

Нині пішла мода на електричні котли. Вони справді дозволяють економити, правда, є багато «але». Однофазний найдешевший обійдеться у 12 тисяч гривень, плюс встановлення. Так, електрикою опалювати дешевше за умови, що вста­новите двотарифний чи тритарифний лічильник і частіше обігріватимете будівлю вночі, коли діє нічний тариф. Крім цього, необхідно подумати про техумови, найбанальніше – проводку, чи потягне ваша додат­кові навантаження? Один із моїх клієнтів захотів перейти із газового опалення на електрику. Після дов­гих розрахунків вирішили, що не варто. Адже йому треба було викласти на встановлення 900 євро. Щомісяця, в порівнянні з газом, він економив би 500 гривень, тобто вкладені гроші зміг би відбити лише через 9 років.

Суттєво, а це 20-40%, можна зекономити на газі, встановивши сучасний економний конденсаційний котел. Газові конденсаційні котли не тільки оптимально використовують енергію, що постачається, а й, у порівнянні зі звичайними котлами, також використовують приховану теп­лову енергію, яка міститься у водяних парах димових газів і яка в іншому випадку втрачається при відводі через димохід. Однією з обов’язкових умов має бути правильно змонтована низькотемпературна система, робоча температура якої не повинна перевищувати 55 градусів. Правда, ціна його від тисячі євро. Знову ж якість обігріву й економії залежа­тиме від квад­ратури, висоти стель й утеплення кімнат.

Окреме питання – котельні на дро­вах. Людям, які працюють, дуже важко постійно слідкувати за та­кими котлами. А котельня, яка забезпечить тепло, економію, комфорт у використанні, потягне на 4-5 тисяч доларів. Підходять такі більше для величезних будівель. Там економія справді відчується. На менших же площах доцільнішими будуть газ чи електрика. Окреме питання – й ціна дров. До речі, можна економити на дровах, якщо їх правильно сушити.

Заготівля дров – процес тривалий, вимагає фізичних зусиль. Мало того, що зрубати дерево треба в потрібний час, нарубати дрова правильним чином, то ще й висушити і зберігати у відповідних умовах. Рубають дерева на дрова пізно восени або взимку, коли менше соку. Такі дрова за літо повинні гарно висохнути, тому варто їх скласти на доб­ре провітрювану дровітню і аж восени ними можна палити. Щойно зрізані дерева не годяться, адже від них тепла не буде. Та й згорять вони в рази швидше.

СЕКРЕТИ ВИЖИВАННЯ ВІД КАМ’ЯНЧАН

– У нас у Слобідці-Рихтівській газу немає, тому палимо лише дровами, – розповідає пенсіонерка Олена Сергіївна. – Машину – шість складометрів дров – можна купити за 5 тисяч гривень, але ж їх треба різати, а потім ще й рубати. Сама вже не можу таке втяти, тому в минулі роки наймала хлопців. Цьогоріч купила кращі дрова, але за 7 тисяч гривень. Для цього взяла в банку кредит, віддаватиму його до літа.

І молюся, аби було де гроші брати і аби дров до весни вистачило. І це ще в мене хата невелика, а за скільки гріються люди, які набудували собі хороми, – навіть не уявляю.

– Ми в Соколі гріємося газом, 300 кубів на місяць не вистачає, аби обігріти хату сто квадратів, – каже 45-річний Олександр. – Мусимо палити ще й у грубці. Добре, що маємо свої дрова. Якби ще їх треба було купувати, то й не купували б, сиділи у холоді, адже заплатити і за дрова, і за газ дуже дорого.

– Наша родина придбала котел, аби палити дровами, обійшовся він у 12 тис.грн., – каже 47-річна Оксана зі Жванця. – Правда, поки що гріємося біля грубки, бо для неї потрібно менше дров. Кров із носа, а найближчим часом треба купити 10 складометрів дров. Потягнуть вони на 10 тисяч гривень. І, на жаль, на зиму нам їх не вистачить.

– Ми знайшли альтернативу – два котли. Один газовий, другий – елект­ричний, – розповідає Петро з Устя. – Встановили двотарифний лічильник. Тому вночі гріємося за нічним тарифом – 45 копійок за кіловат, а вдень вмикаємо газ. Накру­чуємо в середньому на тисячу гривень газу і на 700 гривень електроенергії.

– П’ять років тому придбали твер­допаливний котел, відтоді з настанням холодів ми з чоловіком стаємо кочегарами, – бідкається Вікторія з Панівців. – Працює він, як звичайна грубка, – то дрова підкидати, то попіл вигрібати. Радує, що котел добре тримає тепло, і є чимало старих дерев, яких вистачить на декілька років. Тому й маємо, що тоді вклали 10 тисяч гривень в установку – і на декілька років забули про проблеми з опаленням.

– Порівняно зі старим газовим котлом, мене влаштовує новий, – не скаржиться Сергій із Довжка. – За моїми підрахунками, на опалення всього будинку в місяць іде понад сотня кубів. За новими цінами сплачую в межах тисячі гривень. Правда, хата невелика і добре утеплена. Зі старим котлом таке задоволення, як тепло, тягнуло на 300-400 кубів на місяць.