Понеділок, 06 Травня 2024 р.
18 Січня 2019

ЩО ПРИНЕСЕ ВІТЕР ЗМІН

Як і завжди, новий рік приносить зміни – гарні та не дуже. Правда, цьогоріч їх заплановано менше, ніж було 2018 року. Деякі приємно торкнуться наших гаманців – це підвищення мінімалки, пенсій, прожиткового мінімуму, соцвиплат. Інші, що стосуються медицини, обіцяють подбати про здоров’я та покращи­-ти діагностику. Чекають сюрпризи і на абітурієнтів. Не мине рік і без підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. А ще має­мо ноу-хау вже навіть і на інтимному грунті. Про деталі головних змін-2019 – у на­шому матеріалі.

ДОГОВІР І НАПРАВЛЕННЯ = БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА

ЩО ПРИНЕСЕ ВІТЕР ЗМІНУ всіх нас нарешті з’яви­лася надія на безкоштовне проходження діагностики. Як і передбачає медреформа, що стартувала торік по всій Україні, гроші таки йдуть за пацієнтом.

За словами начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, з 1 липня запрацює друга ланка медичної реформи. НСЗУ оплатить чіткий перелік діагностичних і лікувальних послуг.

– Можна буде безоплатно про­йти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, сер­ця, легенів та найбільш роз­повсюджені види онкології у чоловіків і жінок, – каже Юрій Васильович. – Пацієнтам не потрібно нічого купувати і навіть приносити шприци, рукавички, вату та плівку для рентгена. У програму «Безкоштовна діаг­ностика» ввійдуть: 12 нових аналізів; мамографія і 5 видів рентгена (грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи); ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи; 6 видів УЗД (шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози); 4 види біопсії під контролем УЗД (щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз); видалення новоутворень (м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах). Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і опе­рації одного дня стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товс­тої кишки, сечового міху­-ра, трахеї і бронхів.

Безкоштовно пройти обстеження можна буде лише за електронним направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Тож, якщо кам’янчани ще не уклали декларації із сімейним лікарем, радимо це зробити.

Додам лише, що до кінця 2019 року сімейні лікарі мають перейти з паперового на елект­ронний документообіг. Тобто, в електронному вигляді будуть вести медичну карту пацієнта, виписувати рецепти, лікарняні листи та направлення до вузь­копрофільних лікарів.

Із 1 січня у споживачів з’явилася можливість повертати ліки до аптек. Відпо­відне роз’яснення щодо цього є на сайті Міністерства охорони здоров’я. Поверта­-ти можна лише лікарські засоби та медичні вироби не­належної якості. Для цього необхідно пред’явити роз­рахунковий документ на їхнє придбання. В такому разі споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний. Правда, факт неналежної якості має бути підтверджений висновком щодо якості лікарських за­собів, виданим підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією чи ж розпорядженням Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

ЧИ ЗАСПІВАЮТЬ РОМАНСИ ФІНАНСИ?

Розпочнемо з приємного – з грошей. На 450 грн. у новому році збільшиться мінімальна зар­плата – з 3723 до 4173 грн. Щоправда, така надбавка навряд чи зможе перекрити по­дорожчання тарифів, продук­тів, ліків і речей першої необхідності.

А з липня чиновники обіцяють підвищити і прожитковий мінімум, розмір якого береться до уваги при розрахунку соціаль­-них виплат. Нині він становить 1853 грн., з 1 липня вже буде 1936 грн., а з 1 грудня – 2027 грн.

Цей рік підготував приємні сюрпризи і для пенсіонерів. Їм обіцяють підвищення пенсій у декілька етапів. Зокрема, вже з першого дня 2019 року мінімальна пенсія зросла для тих осіб, яким уже виповнилося 65 років і за плечима яких понад 30 років стажу роботи для жінок і 35 – для чоловіків. Їхня пенсія підвищиться на 172 грн., тобто до 1669 грн. Із 1 січня зростуть і виплати для військових пенсіонерів на 25%.

А ще мінімальну пенсію для інших категорій пенсіонерів мають збільшити в два етапи: з 1 липня – до 1564 грн., і з 1 грудня – до 1638 грн.

Важливим днем для всіх пенсіонерів стане перший день весни. Саме з цього дня має запрацювати нова схема обчислення нарахувань. Відтепер щороку пенсію будуть «осучаснювати» за новою формулою, розробленою Міністерством соцполітики. Тобто, виплати підвищать на суму, в якій враховані 50% зростання від рівня інфляції та 50% зростання середніх зарплат в Україні за минулий рік.

Нагадаємо, що і цьогоріч продовжиться впровадження пенсійної реформи. Починаючи з 1 січня, право на пенсію за віком у 60 років матимуть лише ті, в кого є повних 26 років трудового стажу. Ті, чий стаж не дотягує, але перевищує 16 років, зможуть піти на заслужений відпочинок у 63 роки.

ВСТУП ДО ВИШІВ ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ

Мінімальні прохідні бали 150 та 130 для окремих спеціальностей, творчі конкурси до подачі заяв, компактніші терміни вступної кампанії – ці та інші новації вже чекають на вступників.

Так, для вступу на бакалав­ра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спря­мування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 ро­ків (з іноземних мов зараховуватимуть 2018 та 2019 рр.).

Творчі конкурси відбуватимуться з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Друга сесія творчих конкурсів – з 11 до 22 липня (для вступників-конт­рактників).

Міносвіти вирішило цьогоріч боротися із нестачею медиків і вчителів у селах, змінивши для них умови вступу. Вступники в медичні та педагогічні виші можуть зробити це за загальним конкурсом або ж поза чергою, але за умови, що зобов’язуються 3 роки пропрацювати в селі та мають відповідний договір із сільською школою чи медзакладом.

Ще одна важлива новація 2019-го – розширення пільг для учасників бойових дій. Пільги будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не лише на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.

У СВІТЛІ – ДВІ КОНТОРИ

Із 1 січня чекає нововведення при сплаті за електроенергію. Так, рахунки за світло будуть роз­биті на дві частини: абонплату і за спожиту електроенергію. Такі зміни відбуваються в рамках реформи ринку електроенергії: лік­відуються обленерго, замість них послуги споживачам надаватимуть компанії-постачальники електроенергії і компанії-оператори системи розподілу. Уклада­ти нові договори пересічним меш­канцям спеціально не доведеться. Побутові споживачі автоматично переводяться на нову систему після оплати першого цього року рахунку за електрику.

До речі, запланованого під­вищення тарифів на електро­енергію для технічних цілей і ос­вітлення в багатоквартирних будинках та гуртожитках до рівня ринкових цьогоріч не буде.

Нагадаємо, що з 1 січня в Ка­м’янці-Подільському, згідно з рішенням НКРЕП, поповзли вгору тарифи на гарячу воду і тепло, які постачає КП «Міськтепловод­енергія».

СУБСИДІЇ – МОНЕТИЗУЮТЬ

Як пояснила начальник від­ділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї департаменту соцзахисту Інна КОМЕНДАЦЬКА, зробити це планують у три етапи. Зокрема, на І етапі, з 1 січня, участь у монетизації пільг і субсидій будуть брати сім’ї, які звернуться по допомогу вперше. Субсидія від держави буде надходити на їхній персональний акаунт в «Ощадбанку». Банк буде розраховуватися за субсидіанта з постачальниками комунальних послуг та інформувати громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку. З 1 травня монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидії або пільги вже багато років, зокрема і влітку.

А з 1 жовтня запрацює повномасштабна монетизація пільг, коли кожен одержувач житлової субсидії отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було зекономлено. В «Ощадбанку» буде автоматично відкриватися рахунок на кожного одержувача субсидії. Кожен субсидіант матиме особистий кабінет, де можна буде відстежити інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які оплачені за рахунок субсидії, та їхній залишок.

ІНТИМ – ЗА ЗГОДОЮ І ШТРАФ – ЗА ЦЬКУВАННЯ

З 11 січня 2019 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Зміни до Кримінального кодексу України, що стали чинними 11 січня і посилюють відповідальність за домашнє насильство, а також нібито необхідність отримання письмової згоди від партнера на секс встигли оброс­ти міфами і зібрати чимало дотепних коментів у соцмережах. До оновленого Кримінального кодексу внесено правки щодо згвалтування та насильства. Відтак секс без згоди буде прирівнюватися до згвалтування.

А доки громадськість, юристи й активісти активно обговорюють це нововведення, в поліції коментують, що відтепер за вчинення домашнього насильства передбачено кримінальну відповідальність (раніше – адміністративну). Якщо потерпілий чи потерпіла звернулися до поліції з цього приводу 1-2 рази, кривдник буде відповідати за Кодексом про адмінправопорушення, якщо ж це сталося втретє, правоохоронці мають повне право відкрити кримінальне провадження. Крім того, дуже важливою зміною є те, що діти, які стали свідками насильства в родині, також визнаються його жерт­вами і мають право на всі від­повідні соціальні, медичні, психологічні й правові послуги.

У Мін’юсті ж спростували міф про необхідність отримання письмової згоди на інтим. Зокрема, там зазначають: «Розписка не може бути гарантом того, що людина погодилася на секс. Розписка може лише підтвердити, що на початку ак­ту особа була згодна на секс. Крім того, враховуватимуть, чи не було отримано підпис під тиском».

16 січня 2019 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон, який запроваджує штрафи за булінг учнів. У документі чітко визначено поняття булінгу (моральне або фізичне насильство, агресія в будь-якій формі чи інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення), за яке передбачена адмінвідповідальність. Порушників каратимуть штрафом (850-1700 грн.) або громадськими роботами. За повторне скоєння правопорушення або вчинення групою людей штраф солідніший – від 1700 до 3400 грн. та до 60 годин робіт на благо громади.

Якщо правопорушення вчи­нене малолітніми або неповнолітніми віком 14-16 років, штраф накладатимуть на їхніх батьків чи опікунів.

За замовчування фактів булінгу керівників навчальних закладів також притягуватимуть до адмінвідповідальності.

КУРІННЯ ВЛЕТИТЬ У КОПІЙКУ

Як минулого, так і цього року курцям доведеться платити більше за цигарки. А все через значне підвищення акцизних ставок на цю продукцію. З початку року акцизи на тютюнові вироби зростуть на 20%, а з 1 лип­ня – ще на 9%. Слідом за ними вгору поповзуть і ціни на цигарки.