Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Квітня 2019

ТУРНІКЕТ НА ПАРАПЕТІ

Нехтуючи правилами дорожнього руху, два тижні тому у центрі міста під коле­сами автомобіля опинив­ся пішохід. Причина банальна – біг на «червоне світло», хоч і «по зебрі». На щастя, обійшлося без серйозних травм. І водій, і постраждалий зазнали легкого переляку. Поліцію на місце пригоди не викликали. Сталося це у велелюдному місці на врегульованому перехресті на вул.Князів Коріатовичів, між двома ринками. Що вже казати про «базарну» ділянку вул.Князів Коріатовичів, неподалік від автобусної зупинки. Там уже не одне десятиліття коїться справжній хаос – пішоходи перебігають дорогу, де їм припече, мало не кидаючись під колеса автомобілів.

ТУРНІКЕТ НА ПАРАПЕТІВідверто кажучи, навіть від споглядання за такими від­чайдухами завмирає серце і стигне кров у жилах. Складається враження, що люди випробовують долю, їм начхати і на власну безпеку, і на нерви тих, хто за кермом.

Водіям маршруток також непереливки від поведінки людей, які безглуздо наражають себе на небезпеку і можуть стати причиною ДТП.

– Де поліція й куди вона дивиться? Цей відрізок дороги в місті є наймасовішим і найнебезпечнішим. Мало того, що люди перебігають там, де їм заманеться, то ще є чимало водіїв, котрі зали­шають свої авто там, де заборонено, – поскаржився журналістам місцевий перевізник.

У міськвідділі поліції підтверджують, що саме тут найбільше пішоходів-порушників. Із ними проводять роз’ясню­вальну роботу та складають адмінпротоколи. Однак штраф 51 грн. мало кого лякає. Пояснюють, що забезпечити там цілодобе чергування поліція не має можливості.

Із запитанням, чи планує міська влада вдатися до якихось кроків щодо безпеки, ми звернулися до заступника міського голови з комунальних питань Сергія БАБІЯ. А від­повідь, виявляється, була го­товою: влада зробила перші кроки до втілення проекту під умовною назвою «Турнікет».

– Проект розробляється з іні­ціативи міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА. На сьогодні вже виділено 200 тисяч гривень і навіть є розроблений ескізний проект, – коментує «Подолянину» Сергій Віталійович. – Відповідно до нього, дорога буде поділена на чотири смуги: дві в один бік, дві – в інший. А посередині проїжджої частини розмежувальною лінією між напрямками буде слугувати парапет. Ширина безпекового майданчика 2 метри, на якому буде встановлено турнікет висотою 1 метр і дов­жиною 170 метрів. Аби не примушувати людей іти на пішохідний перехід (із досвіду бачимо, що вони цього не роблять), ще встановимо додатковий цент­ральний (неподалік від автобусної зупинки на Князів Коріатовичів). Він матиме світлофори і примусову кнопку переходу. Тобто, щойно назбирається чимало людей, вони натиснуть кнопку – і світлофор зреагує. Обійдеться проект міському бю­джету в 400 тисяч гривень. Хотіли б реалізувати його вже цього літа.

Наразі, за словами Сергія Віталійовича, проект детально вивчають фахівці Львівського «Інституту просторового розвитку». Вже через 3-4 тижні на руках у влади буде остаточний варіант.