П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
26 Березня 2021

ДОГОВІР РОЗІРВАЛИ, АЛЕ ПРОБЛЕМУ НЕ ВИРІШИЛИ

«Волонтери України, стаємо на захист тварин, яких вини­щує живодерка з Луцька в різних містах!» – такий заклик у соцмережах став напрочуд актуальним для кам’янчан, які дізналися, що місцевий департамент ЖКГ уклав договір на стерилізацію тварин із немісцевою підприємицею.

Одразу ж виникла низка слушних запитань: як і де людина з Луцька буде стерилі­зувати кам’янецьких безпритульних чотирилапих? Коли ловитиме, як доглядатиме за ними після операцій? У яку копійку обійдеться їй дорога до Кам’янця? Масла у вогонь підливали ще й повідомлення мало не з усієї країни, в яких переможницю тендера викривали, м’яко кажучи, в недобросовісній роботі. Люди стверджували, що жінка або відстрілює тварин, або вивозить в інші міс­ця. Після хвилі обурень міський голова Михайло ПОСІТКО ініціював розірвання скандального договору. В департаменті ЖКГ пояснили, як проводили тендер: підозр не мали, бо отримали позитивні відгуки місцевих рад Хмельницької та Волинської областей, які раніше уклали договори з підприє­мицею.
– В електронній системі закупівель «Prozorro» двічі оприлюднили оголошення про проведення закупівлі щодо відлову безпритульних тварин, їх кастрацію або стерилізацію на території Кам’янець-Подільської міської територіальної громади, однак закупівлі не відбулися через відсутність учасників, – коментують «Подолянину» в департаменті ЖКГ.
– Тому повторно оголосили закупівлю і отримали пропозицію лише від одного учасника – ФОП Ткачук Богдана Богданівна, – пояснюють в департаменті ЖКГ. – У свою чергу підприємиця дала інформацію щодо належних умов надання пос­луг, зокрема фото та відеоматеріали притулку, в якому утримує відловлених безпритульних собак. Однак, враховуючи звернення громадських активістів, волонтерів, які відверто висловили занепокоєння щодо здійснення відлову підприємицею з іншого міста, аби зменшити соціальну напругу, ухвалено рішення про розірвання договору з підприємицею.
Але проблема залишається невирішеною, адже тварин із вулиці треба стерилізувати, бо їх стає все більше. Декілька років поспіль цим займалися волонтери ГО «Ду­ша бродяги», які прокоменту­вали нам, що на тендер цьогоріч не подаються, і головна причина цьому – відсутність приміщення для утримання чотирилапих після оперативного втручання. Власного так і не отримали, тому роками змушені скитатися по чужих будівлях. Але, попри такі поневіряння, результати їхньої роботи всі ми бачимо: чи­мало собак ходять по місту із кліп­сами у вухах, а це означає, що потомства вони не приведуть. Проте, на жаль, є ще багато горе-господарів, які викидають цуценят від домашніх улюбленців чи собак, якими награлися. І доки їх не штрафуватимуть за таке звірство, доти ми потерпатимемо від нападів безпритульних тварин.